Annons

Barnombudsmannen höll möte för att minska barnvräkningar

Nyheter Antalet vräkningar av barn ökar i landet. Med anledning av det samlade Barnombudsmannen i fredags representanter från nio kommuner för att gemensamt hitta lösningar på problemet.
Trots att antalet vräkningar minskar i landet så ökar antalet vräkningar av barn. Mellan januari och september i år har 518 barn vräkts, en ökning med nästan tio procent jämfört med samma period förra året. Det är andra året i rad som vräkningen av barn ökar.
 
För att vända trenden har Barnombudsmannen använt sin rättsliga befogenhet för att kalla representanter från nio kommuner till en heldag av diskussioner. På fredagen möttes representanter från Borås, Gävle, Landskrona, Luleå, Lund, Nynäshamn, Sundsvall, Västerås och Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning i Stockholms stad. Vissa kommuner bjöds in för att de har ett dokumenterat förebyggande arbete, medan andra valts ut för att de utvecklas negativt. Syftet är att förstå vad skillnaderna är mellan kommunerna och på så sätt hitta lösningar på problemet.
 
– För ett barn innebär vräkningen att tvingas bryta upp från hem, skola och kompisar. Många känner också skam över den situation de befinner sig i. Alla vinner på att undvika en vräkning, säger barnombudsman Fredrik Malmberg.
 
Barnombudsmannen och kommunrepresentanterna kom överens om att man måste avsätta pengar till förebyggande arbete och söka upp människor tidigare, redan när de får sin första hyresskuld. Bland de rekommendationer som togs fram märktes också att hyresvärdarna ska bli skyldiga att skicka varningsbrev till socialtjänsten då en barnfamilj inte betalt sin hyra och att socialtjänsten måste bli bättre på att tala med de barn som drabbas av vräkning.
 
– Nu krävs att regering och riksdag vidtar åtgärder för att vända utvecklingen. Det krävs lagändringar som ställer krav på kommunerna att arbeta förebyggande för att förhindra barnvräkningar, säger Fredrik Malmberg.
 
Efter mötet föreslår Barnombudsmannen och Kronofogden två lagändringar. Dels att en bestämmelse införs som gör att socialtjänsten blir lagligen skyldig att arbeta förebyggande för att förhindra vräkningar av barn, dels att socialtjänsten ska kunna säkerställa att ekonomiska bistånd betalas direkt till hyresvärden som hyra.

Annons
Fakta: Kommunerna som vräkt flest barn januari-september 2011

1. Malmö 32
2. Stockholm 24
3. Landskrona 23
4. Västerås 21
5. Göteborg 20
6. Södertälje 17
7. Botkyrka 15
8. Borlänge 14
9. Gävle 13
10. Sundsvall 13

Siffrorna avser antal barn som vräkts i respektive kommun under perioden.

Läs också Guide till hemförsäkringar Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Kvinna kapar lägenhet – trots sju vräkningsförsök vägrar hon flytta: "Jag har ingenstans att ta vägen" 35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm" Kvinnan svimmade när hon öppnade brev – vräks: ”Minsta krav ångestfyllt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.