HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Barnvräkningar kvar på samma nivå

Nyheter Antalet vräkningar har under det första halvåret i år minskat med 10 procent. Men fortfarande vräks lika många barn. Se hur många barn som vräkts i ditt län.

Vräkningarna i landet minskade med 10 procent under årets första sex månader jämfört med 2013. Kronofogden har genomfört 1 201 vräkningar under perioden. Framför allt har antalet ansökningar om vräkning minskat, med 19 procent till 3 593.

– Jag tolkar det som att det vräkningsförebyggande arbetet ger utdelning. Allt från att regeringen tillsatt en hemlöshetssamordnare till att man har jobbat mer trategiskt och upprättat handlingsplaner utifrån respektive kommuns förutsättningar, säger Johan Krantz, verksamhetscontroller på Kronofogden.

Läs ocksåFör stökigt hemma – artrossjuka Lena blir vräkt: "Vill få det att se ut som att jag är en hoarder"

Han menar också att den kraftiga nedgången av ansökningar om vräkning tyder på en ökad vilja om att lösa situationer utan Kronofogdens hjälp. 

– Vi jobbar på central och lokal nivå med att skapa kontakter mellan hyresvärdar och socialtjänsten för att få till ett bra samarbete, säger Johan Krantz.

Även antalet vräkningar där barn är berörda minskade med 11 procent. Ändå vräktes 252 barn, ungefär lika många som under samma period förra året. Barn är fortfarande närvarande vid var femte genomförd vräkning, och vid sex av dessa vräkningar fanns inte socialtjänsten på plats.

Läs ocksåTröstlös väntan på större lägenhet för fyrabarnsfamiljenShabane sover i köket med sitt yngsta barn. Hennes man och deras två döttrar delar sovrummet. Lägenheten i Trollhättan är på två rum och kök. "Vi behöver något större", säger Shabane.

– Antalet ärenden där barn drabbas har minskat. Men eftersom det handlar om små siffror kan några få stora barnfamiljer få genomslag i statistiken. Jag tycker att det än så länge är svårt att dra några egentliga slutsatser utifrån det. Samtidigt önskar vi att vi skulle få se en nedgång även på antal drabbade barn, säger Johan Krantz.

Av landets 290 kommuner har 69 verkställt vräkningar som har berört barn. Förra året vräkte 79 kommuner barn under samma period. 

Fakta: Så många barn vräks i ditt län
Län 2013, januari-juli 2014, januari-juli
Blekinge 2 5
Dalarna 1 6
Gotland 1 3
Gävleborg 6 16
Halland 4 0
Jämtland 2 3
Jönköping 5 2
Kalmar 9 8
Kronoberg 0 2
Norrbotten 0 3
Skåne 59 46
Stockholm 41 59
Södermanland 12 15
Uppsala 11 6
Värmland 3 3
Västerbotten 3 5
Västernorrland 10 10
Västmanland 18 8
Västra götaland 23 26
Örebro 24 10
Östergötland 17 16

Siffrorna avser antal barn berörda av verkställd avhysnning under de aktuella tidsperioderna. Källa: Kronofogden

Läs också Charles renoverade badrummet ur egen ficka – nu vräks han och barnen av värden Micael och familjen vann striden mot kommunen som ville vräka – nu hotas de med uppsägning igen Barnvräkningarna skenar - Robin och Linn riskerade att ställas på gatan med sina fyra barn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.