Radonhus kartlagda i Finspång
Kommunägda Vallonbygden inledde radonmätningar i sina fastigheter 2008. Mätningarna har skett under kallare perioder som höst och vinter och har pågått ända fram till i år, då de sista fastigheterna undersöktes.
Enligt bolaget rör det sig endast om ett fåtal hus där radonhalten varit för hög och överstigit gränsvärdet på 200 bequerel per kubikmeter luft. I de aktuella husen sätts olika åtgärder in som till exempel förbättrad ventilation för att få ner värdet.
– Det mesta är redan åtgärdat men det finns några hus som är kvar att fixa. Om det sker nu i höst eller nästa år är inte klart, förklarar Ralf Andersson, förvaltningschef på Vallonbygden.
Enligt regeringens miljömål ska alla bostäder ha en radonhalt under gränsvärdet senast år 2020. För höga radonhalter kan påverka människors hälsa negativt och enligt Strålsäkerhetsmyndigheten orsakar radon hundratals fall av lungcancer varje år i Sverige.
Men enligt Vallonbygden behöver hyresgästerna inte känna någon oro kring resultatet i deras fastigheter.
– Det är inget som varit alarmerande. Det är ett fåtal fastigheter som varit över gränsvärdet och det är satt med god marginal, förklarar Ralf Andersson.
Radon är en radioaktiv gas. Den är osynlig och utan lukt och är därför svår att upptäcka.
Gränsvärdet för radon i bostadshus i Sverige ligger på max 200 becquerel per kubikmeter luft.
Varje år orsakar radon i inomhusluft cirka 400 dödsfall i lungcancer.
Det finns olika åtgärder för att sänka en för hög radonhalt, beroende på vad som orsakar den. Om byggnadsmaterialet är orsaken kan det räcka att man ökar luftomsättningen, kommer radonet från marken kan man täta sprickor eller suga ut det med radonsugar. Finns radon i vattnet kan man lufta det med en så kallad radonavskiljare.