Annons

Rätt höja låneavgift i Mölndal

Mölndal Mölndals stad gjorde inte fel när man fördubblade borgensavgiften för Mölndalsbostäders kommunala lån, anser förvaltningsrätten. Nu överklagas domen.

För ett år sedan beslutade Mölndals kommunfullmäktige att höja borgensavgiften, alltså den avgift som kommunen tar för att gå i borgen när dess helägda bolag lånar pengar. Bland annat hänvisade politikerna till att även kommunala bostadsbolag numera ska tillämpa affärsmässiga villkor för att främja rättvis konkurrens.

Vid årsskiftet höjdes borgensavgiften från 0,25 procent till 0,5 procent. Mölndalsbostäders lånekostnad fördubblades därmed till 4,6 miljoner kronor per år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ett antal hyresgäster valde att överklaga beslutet med hjälp av Hyresgästföreningen. Bland annat anser de att hyresgäster särbehandlas då de får stå för notan genom höjda hyror när kommunen på detta sätt stärker sin kassa.

Förvaltningsrätten håller med om att borgensavgiften inte får användas för en otillåten värdeöverföring från bolag till ägare. Å andra sidan anser inte domstolen att hyresgästerna kunnat visa att höjningen i Mölndal passerar den tillåtna gränsen. Därmed står beslutet tills vidare fast.

Annons

Men hyresgästernas ombud, Lennart Sjöstedt på Hyresgästföreningen, ska överklaga domen. Det kan inte bara vara de boendes ansvar att bevisa om ett sådant här beslut är taget på skäliga grunder eller ej, menar han.

Läs ocksåMisshandlades grovt av grannen – nära att själv bli vräkt

– Det är orimligt om enskilda kommunmedborgare ska skaffa expertutlåtanden från finanssektorn för att överbevisa det här, säger han. Särskilt som kommunen själv har beslutat det här utan något ekonomiskt underlag.

Nu återstår att se om kammarrätten beviljar det prövningstillstånd som krävs för att ärendet ska prövas på nytt. I annat fall gäller förvaltningsrättens dom.

Annons

Senast Mölndalsbostäder höjde hyrorna var 1 april i år. En stor del av höjningen var en direkt följd av den höjda borgensavgiften. Förhandlingar om 2013 års hyror är ännu inte påbörjade.

Läs ocksåOansvarigt eller det enda rätta? - Eidars lån skapar debattEidars stora låneskuld oroar inte Lennart Derehag, Hyresgästföreningen.
Fakta: Borgensavgift

Från och med januari 2011 ska kommuner med ett kommunalt bostadsbolag ta ut en borgensavgift av bolaget om de går i borgen för bolaget vid lån och kreditansökningar. Tidigare har avgiften varit frivillig.

Anledningen till att kommunen går i borgen är att bostadsbolaget då ofta får bättre villkor hos banker och kreditbolag.

Läs också Råttor och kriminella intog lägenhet i Mölndal Västsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor Hyreshöjning hos Mölndalsbostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.