Annons

Råttor och kriminella intog lägenhet i Mölndal

Mölndal Enligt värden har mannen inte bott i lägenheten på åratal. I perioder verkar den stått tom och råttor har kommit in. Vid ett annat tillfälle gjorde polisen razzia och grep personer som bodde där. Nu sägs hyresgästen upp.
Foto: Anticimex
Råttor klättrade upp ur rören och gnagde sönder vattenlåsen. Ett tecken på att lägenheten stått övergiven, anser Mölndalsbostäder. Mannen har överklagat hyresnämndens beslut.

Mannen hyrde lägenheten av Mölndalsbostäder 2014. I början av 2016 uppgav han att han skulle arbeta utomlands och fick då tillstånd att hyra ut i andra hand under två år.

När värden hörde av sig hösten 2018 uppgav mannen att han var tillbaka i landet igen. Andrahandshyresgästen bodde kvar, men nu som inneboende, hävdade mannen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ett år senare, hösten 2019, gjorde mannen en felanmälan om att toalettstolen satt löst. När en reparatör kom till lägenheten verkade den obebodd. Det fanns få möbler och innanför dörren låg gammal post.

I badrummet var vattenlåset av plast söndergnagt. Råttor måste ha klättrat upp ur rören, något de normalt inte gör om vatten och avloppsledningar används.

När reparatören kom tillbaka en vecka senare hade inget förändrats, mer än att det nu låg mer oöppnad post innanför dörren.

Läs ocksåUppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

Sedan hörde Mölndalsbostäder inget från mannen på ett halvår. Men våren 2020 skrev han och ville hyra ut i andra hand igen. Skälet var återigen att han skulle arbeta utomlands. Mölndalsbostäder sade nej

Polisen bröt sig in

Kort efter detta bröt sig polisen in och gjorde husrannsakan. Två män som bodde i lägenheten blev gripna och häktade. Mölndalsbostäder fick ingen information i förväg och har även i efterhand haft svårt att få veta vad razzian egentligen handlade om. Männen har suttit frihetsberövade och förundersökningssekretess har rått.

Annons

Det värden fått veta är att männen av allt att döma bott ett tag i lägenheten. De har förvarat en hel del saker där, bland annat vinterdäck och olika mediciner. Lägenheten beskrivs som stökig. Polisen hittade också kvitton på inköp i närområdet från februari 2020 och framåt. Det verkar som att polisen under hela april haft span på både lägenheten och männen, uppger Mölndalsbostäder till hyresnämnden.

Läs ocksåNu kan du ange din granne på webben – värden vill komma åt svartuthyrningEn bild på en man och en bild på en ytterdörr

När bolaget försökte få tag på förstahandshyresgästen var det omöjligt. Flera försök gjordes under sommaren, men utan resultat. Mannens son gjorde en polisanmälan om inbrott i maj, eftersom dörren hade brytmärken efter polistillslaget. I augusti dök så mannen själv upp och felanmälde ytterdörren.

Äger villa på Hisingen

Mölndalsbostäder vill inte anklaga mannen för att ha samröre med kriminella. Men de anser att han uppenbarligen inte har behov av lägenheten och inte heller verkar ha haft kontroll över vad den använts till. Försummelsen har också lett till skador på lägenheten.

Därför vill Mölndalsbostäder säga upp hyreskontraktet. Bolaget pekar också på att mannen äger en villa på Hisingen, ytterligare ett skäl till att han inte behöver hyresrätten.

Mannen försvarar sig i hyresnämnden. Enligt honom var anledningen till hans frånvaro att han blev strandsatt på Cypern i november 2019 på grund av covid-19. Sedan var han tvungen att resa till sitt gamla hemland för att hans syster var sjuk. När systern dog fick han ta hand om en mängd pappersarbete åt dödsboet. Han minns inte exakt när han kom tillbaka till Sverige.

Under tiden han var utomlands hade han lånat ut nycklarna till sin före detta andrahandshyresgäst/inneboende. Hon har i sin tur sagt till honom att hon tappat dem och att de misstänkt kriminella männen antagligen hittat dem.

Villan på Hisingen är han bara delägare i och den är dessutom uthyrd till andra människor. Därför kan han inte bo där, hävdar mannen.

Annons
”Inte trovärdig”

Hyresnämnden anser att mannens berättelse om var han varit och vad han gjort inte är trovärdig.

Till exempel är det omöjligt att han kan ha fastnat på Cypern flera månader innan det första fallet av covid-19 registrerades i Europa. Många frågor har han lämnat mycket vaga svar på, som vad han arbetat med när han var utomlands. Andra saker har han över huvud taget inte försökt förklara.

Hyresnämnden slår fast att det inte går att bevisa olovlig andrahandsuthyrning. Men det står ändå klart att mannen sedan ett par år inte haft sin bostad i lägenheten. Samtidigt har han lånat ut nycklarna och inte haft kontroll över vem som bott i lägenheten. Allt detta gör att han åsidosatt sina åligganden enligt hyresavtalet. Värden har rätt att säga upp honom.

Mannen har överklagat beslutet till Svea hovrätt.

UPPDATERING: Svea hovrätt instämmer i hyresnämndens bedömning. Mannen har både åsidosatt sina skyldigheter som hyresgäst och sin vårdplikt av lägenheten. Det finns inga förmildrande omständigheter och därför avslår hovrätten mannens överklagan. Hyresgästen sägs upp.

Läs också Ströp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktet Misshandlade grannen med bambukäpp – sägs upp Ann-Charlotte vann hyresfajten – nu får alla i kvarteret lägre höjning: ”Var tvungen att göra något”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.