HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Oansvarigt eller det enda rätta? – Eidars lån skapar debatt

Trollhättan Eidar vill låna till byggande och bad Trollhättans kommun om utökad borgen. "Oansvarigt", säger borgerligheten. "Rätt, om man vill ta ansvar för bostadsförsörjningen", säger Lennart Derehag på Hyresgästföreningen.
Eidars stora låneskuld oroar inte Lennart Derehag, Hyresgästföreningen.
Foto: Kajsa Wedberg / Karin Gistedt
Eidars stora låneskuld oroar inte Lennart Derehag, Hyresgästföreningen.

Tusen nya bostäder fram till år 2030. Det är vad Trollhättans kommunala bostadsbolag Eidar har satt upp som mål. Och med den nya stadsdelen Vårvik, där Eidar planerar att bygga 400 lägenheter, är man en bra bit på väg.

För att klara satsningen lånar Eidar pengar. Och för att bolaget ska få förmånliga lånevillkor borgar Trollhättans stad för lånen. Nyligen utvidgades denna borgen från 4,10 miljarder kronor till 5,25 miljarder.

Läs ocksåSystrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans

Men när beslutet skulle tas av politikerna fullmäktige blev det debatt. Något som tidningen Ttela var först med att rapportera.

– Att fortsätta låna är oansvarigt, sade Jennie Bergius Eriksson (M), vice ordförande i Eidars styrelse, enligt Ttela.

Kristdemokraten Bedros Cicek menade att borgensramen redan är hög. Han föreslog att Eidar säljer en del av sina fastigheter för att få in pengar till nybyggen.

Läs ocksåRäddade av kylan – hyresgästerna i Ställdalen får behålla el och värme tillfälligt

Bakgrunden till upprördheten är att Trollhättan är den mest skuldsatta kommunen i landet, per invånare räknat. I augusti låg varje Trollhättebos skuld på 137 000 kronor. Och bakom den stora låneskulden, 8,1 miljarder kronor, ligger just stora satsningar via de kommunala bolagen.

I den nya stadsdelen Vårvik planerar Eidar att bygga 400 nya bostäder.
I den nya stadsdelen Vårvik planerar Eidar att bygga 400 nya bostäder.

De borgerliga politikerna menar att det är naivt att tro att dagens låga räntenivåer kommer att bestå. Och att Trollhättan försätter sig i ett riskabelt läge genom sin stora låneskuld.

Lennart Derehag är ordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg och bosatt i Trollhättan. Han håller inte med.

Läs också182 000 barn bor i familj med skulder – stor ökning på sju år

– En kommun eller ett kommunalt bolag som Eidar går inte i konkurs. Det finns inte på kartan, säger han.

Derehag menar det är ”politisk vilja” snarare än en reell oro som får de borgerliga politikerna att säga som de gör.

– De vill sälja ut allmännyttiga hyresrätter istället för att öka på låneskulden. Men det tycker vi på Hyresgästföreningen är fel väg att gå. Vi vill inte att Eidar säljer ett stort antal hyresrätter för att bygga ett mindre antal nya. Vi vill att kommunerna ska ta sitt ansvar för bostadsförsörjningen. Och med sina satsningar visar Eidar att man är villig att göra det, säger Lennart Derehag.

Kan Eidars stora lån drabba hyresgästerna?

– Nej.

Inte ens om räntan skjuter i höjden?

– Om räntorna går upp och det leder till att Eidars kapitalkostnad, alltså den totala kostnaden för lånen, går upp så kommer det att märkas när vi ska förhandla om hyrorna.

Så då kan hyrorna påverkas?

– Ja, hyrorna påverkas av alla kostnader som en hyresvärd har.

Läs också Hälsinge Kulturfastigheter svarar på kritiken från hyresgästerna Tusentals studenters skulder skickas till Kronofogden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.