Annons

Oansvarigt eller det enda rätta? – Eidars lån skapar debatt

Trollhättan Eidar vill låna till byggande och bad Trollhättans kommun om utökad borgen. "Oansvarigt", säger borgerligheten. "Rätt, om man vill ta ansvar för bostadsförsörjningen", säger Lennart Derehag på Hyresgästföreningen.
Eidars stora låneskuld oroar inte Lennart Derehag, Hyresgästföreningen.
Foto: Kajsa Wedberg / Karin Gistedt
Eidars stora låneskuld oroar inte Lennart Derehag, Hyresgästföreningen.

Tusen nya bostäder fram till år 2030. Det är vad Trollhättans kommunala bostadsbolag Eidar har satt upp som mål. Och med den nya stadsdelen Vårvik, där Eidar planerar att bygga 400 lägenheter, är man en bra bit på väg.

För att klara satsningen lånar Eidar pengar. Och för att bolaget ska få förmånliga lånevillkor borgar Trollhättans stad för lånen. Nyligen utvidgades denna borgen från 4,10 miljarder kronor till 5,25 miljarder.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Men när beslutet skulle tas av politikerna fullmäktige blev det debatt. Något som tidningen Ttela var först med att rapportera.

– Att fortsätta låna är oansvarigt, sade Jennie Bergius Eriksson (M), vice ordförande i Eidars styrelse, enligt Ttela.

Kristdemokraten Bedros Cicek menade att borgensramen redan är hög. Han föreslog att Eidar säljer en del av sina fastigheter för att få in pengar till nybyggen.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Bakgrunden till upprördheten är att Trollhättan är den mest skuldsatta kommunen i landet, per invånare räknat. I augusti låg varje Trollhättebos skuld på 137 000 kronor. Och bakom den stora låneskulden, 8,1 miljarder kronor, ligger just stora satsningar via de kommunala bolagen.

I den nya stadsdelen Vårvik planerar Eidar att bygga 400 nya bostäder.
I den nya stadsdelen Vårvik planerar Eidar att bygga 400 nya bostäder.

De borgerliga politikerna menar att det är naivt att tro att dagens låga räntenivåer kommer att bestå. Och att Trollhättan försätter sig i ett riskabelt läge genom sin stora låneskuld.

Annons

Lennart Derehag är ordförande för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg och bosatt i Trollhättan. Han håller inte med.

Läs ocksåDiakonen Giselle: ”Alla vinner om man hjälper någon att undvika vräkning”Halvkroppsporträtt på Giselle Hedman som har axellångt rödbrunt hår, glasögon, grön skjorta med vit "prästkrage" under en stickad poncho/sjal i gröna toner. I bakgrunden, suddigt, en gata med parkerade bilar, en ljus husfasad som ser ut att vara mer än hundra år gammal och grönska till höger bortom huset. Giselle Hedman arbetar vräkningsförebyggande som diakon och har hjälpt åtskilliga hyresgäster som riskerat vräkning.

– En kommun eller ett kommunalt bolag som Eidar går inte i konkurs. Det finns inte på kartan, säger han.

Derehag menar det är ”politisk vilja” snarare än en reell oro som får de borgerliga politikerna att säga som de gör.

– De vill sälja ut allmännyttiga hyresrätter istället för att öka på låneskulden. Men det tycker vi på Hyresgästföreningen är fel väg att gå. Vi vill inte att Eidar säljer ett stort antal hyresrätter för att bygga ett mindre antal nya. Vi vill att kommunerna ska ta sitt ansvar för bostadsförsörjningen. Och med sina satsningar visar Eidar att man är villig att göra det, säger Lennart Derehag.

Kan Eidars stora lån drabba hyresgästerna?

– Nej.

Annons

Inte ens om räntan skjuter i höjden?

– Om räntorna går upp och det leder till att Eidars kapitalkostnad, alltså den totala kostnaden för lånen, går upp så kommer det att märkas när vi ska förhandla om hyrorna.

Så då kan hyrorna påverkas?

– Ja, hyrorna påverkas av alla kostnader som en hyresvärd har.

Läs också Spelmissbruk ingen ursäkt – familj vräks Kronofogdens nota till Dany – 103 000 kronor: "Trodde aldrig de skulle flytta allt skräp" Systrarna har skulder – räddas av att bo tillsammans

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.