Annons

Råttbesök plågar hyresgäster i Bunkeflostrand

Malmö Skadedjuren tar sig in i bostäderna och flera boende i Annestad har fått nog. Värden anser sig ha gjort tillräckligt. Miljöförvaltningen håller inte med. “Jag betalar inte hyra för att bo med råttor", säger hyresgästen Emine Güngör.
Emine Güngör lyckades fånga en hårig och ovälkommen gäst på bild.

Det låter och krafsar inne väggarna till huset i Vagnmakarebyn. Ute på gården syns råttorna springa omkring på kvällarna. De tar sig även in i lägenheterna. Det berättar flera hyresgäster. Sömnen störs och barn blir rädda.

Emine Güngör har växt upp i området och var den som drog igång larmet och tog kontakt med Malmö stads miljöförvaltning. Hon säger att hon varnade ägaren Hyreshem redan när råttorna syntes utanför huset.

Läs ocksåElin blev utan egen toalett sedan taket fallit nerEn kvinna med blont hår och blå ögon som står i ett badrum och pekar upp mot taket samt en närbild på taket där putsen har släppt.

– Det låter kraftigt. De gnager och är som små monster, säger hon.

Under hösten blev situationen ohållbar och droppen som fick bägaren att rinna över kom när en råtta plötsligt kröp förbi hennes fot när hon satt i soffan framför tv:n.

– Det här är inget som jag kommer släppa. Jag är sån och jag kommer att kriga. Jag betalar inte hyra för att bo med råttor, säger Emine Güngör.

Läs ocksåHär gör råttor och knarkare kaos i garaget – Walid: ”Har fått städa undan sprutor”Hyresgästen Walid Dib i Malmö som har problem med knarkare och råttor i sitt garage.

Fastighetsförvaltaren försökte täppa igen täppa igen hål under diskbänken med fogmassa för att sätta stopp för skadedjuren. Men det misslyckades. Råttorna gnagde sig rakt genom fogen. Emine Güngör menar att det rör sig om ett byggfel att huset inte var tätt från början.

Annons
Råttorna tar sig in bakom sockeln under vasken. Till vänster Riksbyggens lösning med en fog. Till höger paret Ferraris egentillverkade råttspärr i metall

Persa och Micke Ferrari bor längst upp i samma hus. De tvingades lösa råttproblemen på egen hand med fastskruvade plåtskivor som täckte hålet under diskbänken.

– Vi hörde hur råttorna försökte ta sig in men de klarade inte att ta sig igenom metallen, säger Persa Ferrari.

Läs ocksåMalen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig självI mer än ett halvår har malar tagit sig in i Julia Erikssons lägenhet. Först när hon anmälde att det kryllar av dem också på vinden agerade värden. En gammal matta slängdes ut, men ingen större sanering har gjorts. I stället väntar hyresvärden Castellum på att malarna ska försvinna av sig själva.

De är inte nöjda med fastighetsskötarens insatser och menar att betydligt fler har drabbats än den grupp som har kontaktat kommunen. De berättar om grannar som hittat råttor som röjt runt i soporna under diskbänken i jakt på något ätbart. Hon visar ett filmklipp som fångat ljudet av en råtta som gnager sig genom fogen runt avloppsröret.

Persa och Micke Ferrari tvingades lösa råttproblemet på egen hand.

– Jag tycker inte det ska vara så här när man bor i en hyresrätt. Det här är ett stort problem för hela området. De borde ha tagit tag i det och gjort rätt från början, säger Persa Ferrari.

Miljöförvaltningen gav Hyreshem i uppdrag att gå till botten med råttbesöken. Kommunen krävde en skriftlig redovisning av undersökningen och åtgärderna. Skrivelsen pekar på paragrafer i miljöbalken som slår fast ägarnas ansvar för att hindra “olägenheter för människors hälsa”, vilket definieras som störningar som kan vara farliga för hyresgästernas hälsa.

Vagnmakarebyn i Malmös södra utkant.

De berörda fastigheterna byggdes i mitten av tvåtusentalet och ägs av Hyreshem. All form av skötsel ligger utlagd på förvaltaren Riksbyggen som menar att åtgärder i form av fällor och tätning runt avlopp är tillräckliga.

Annons

– Det var länge sedan vi körde igång. Det är byggen på gång i närheten och då blir det liv i den undre världen kan man säga.Vi tätar med tråd och skum så de [råttorna] inte kommer genom. Det gör vi hos alla som gör en felanmälan, säger fastighetsförvaltaren Clas Ivarsson på Riksbyggen.

Han ser ingen anledning att göra en samlad insats för att täta runt avloppen i samtliga lägenheter.

–  Lägenheterna är femton år gamla snart och har man inte haft problem innan så borde man inte ha det nu heller.

Men miljöförvaltningen anser inte att det räcker för att stoppa råttproblemen, som fortsätter, och kräver nya åtgärder. Det har ännu inte skickats ut, men så ser förslaget ut:

  • En helt ny skadedjursinventering i husen.
  • Anpassade åtgärder i samtliga lägenheter.

Fakta: Råttor

• En råtta tar sig in genom ett hål på två centimeter. vilket är lika stort som diametern på en enkrona.
• En råtta kan klättra flera våningar på insidan av ett lodrätt avloppsrör.
• Råttpar kan i teorin ge upphov till mellan 800 och 1 000 nya individer på ett år.
• En råtta lever 1-3 år och kan bli 25 cm lång, svansen oräknad.
• Råttor simmar bra och kan hoppa en meter utan ansats.
Källa: Anticimex

Fakta: Så funkar det

Miljöförvaltningen kan rikta uppmaningar om utredningar och åtgärder mot hyresvärdar efter klagomål från boende. Det kan sedan gå i två riktningar – kommunen nöjer sig med värdens agerande, eller inte. I det senare scenariot kan kommunen ställa nya krav som kan kombineras med hot om ekonomiska sanktioner.

Viteskraven hamnar på samma nivå som åtgärderna skulle ha kostat att genomföra. Tanken är att ingen fastighetsägare ska kunna tjäna på att strunta i att agera.

Läs också Ninni plågades av råttor i över ett år – nu sprider sig problemen till nya orter Här gnager råttorna sönder hyresgästernas bilar: ”Tänk om bromsarna slutar fungera”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.