Annons

Rekordhöjning i Stadsholmens småhus

Stockholm Hyran i Stadsholmens lägenheter höjs med 2,35 procent från årsskiftet. Vissa lägenheter med redan höga hyror får en lägre höjning. Men ett antal enbostadshus får hyreshöjning med 2,85 procent – det är högst hittills i Stockholms län.

Stadsholmen ville ursprungligen ha 3,45 procent i hyreshöjning från 1 januari. Efter förhandlingar med Hyresgästföreningen kommer hyran att höjas i fem olika nivåer, mellan 0 och 2,85 procent. Höjningen hinner komma med på hyresavin för januari och hyresgästerna slipper därmed retroaktiva hyreshöjningar. Den största delen av lägenheterna får en höjning på 2,35 procent.

– Den är okej, allmännyttan hamnade på den nivån och då är det för väl att vi också landade där, säger Henry Nilsson, förtroendevald ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den som hyr ett enbostadshus får den högsta höjningen hittills i Stockholm, 2,85 procent. De små röda stugorna på Söder, trähusen på Djurgården och flera av de kulturminnesmärkta gårdar som staden bestämt sig för att bevara är några exempel på det som samlats i Stadsholmens bestånd.

– Alla som kommer till Stockholm påverkas positivt och det är en del av Stockholms kulturarv som ska finnas kvar. Men det är inte de hyresgäster som bor där som ska bära kostnaden. Staden bör ta sitt ansvar, det gör inte staden, konstaterar Henry Nilsson.

Hos bostadsbolaget Stadsholmen är det blandade känslor inför resultatet av hyresförhandlingarna.

Läs ocksåUlf och Charlotta la 1 miljon ur egen ficka på sitt kök – nu vill värden riva ut detUlf och Charlotta Håkansson i sitt kök som de själva renoverat för miljonbelopp.

 

Annons

– Det vi är nöjda med är att vi kan höja hyran från 1 januari, det är bra att ha ett besked till hyresgästerna. Däremot hade vi behövt höja till en högre nivå, eftersom kostnadsökningar som inflationstakten och byggkostnadsindex har ökat. Det är lite tudelat, säger Fredrik Juhnell, förvaltningschef på Stadsholmen.

De med högsta hyrorna får en lägre procentuell höjning, 1,8 procent. De betalar mer än 1 750 kronor per kvadratmeter och år för totalhyra eller 1 400 kronor för kallhyra. Alltså också väldigt likt den tidigare uppgörelsen i Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem.

Läs ocksåKrossad axel och benbrott – hala golv gjorde att Marie och Lena hamnade på akuten

– Att det blev samma nivå som de stora Stockholms-bolagen är ingen slump, vi har ett riktmärke att ta hänsyn till. Vi får en lägre brytgräns för den lägre höjningen och en högre nivå för våra enbostadshus, säger Fredrik Juhnell.

Den femte nivån innebär oförändrad hyra.

– Vi har fortfarande en del egensatta hyror i ombyggda lägenheter. Där kommer vi inte göra någon höjning under nästa år.

Annons

Stadsholmen står utanför den pågående systematiseringen av hyror, Stockholmshyra, där parterna i dagarna träffat en principöverenskommelse.

– Vi har ingen brådska in i systematiseringen. Ska vi få rättvis hyressättning måste vi ta itu med alla kallhyror som finns i tre av tio lägenheter. På många sätt är Stadsholmens lägenheter unika, var och en på sitt sätt, avslutar Henry Nilsson.

 

Fakta: Så höjs hyran i Stadsholmen
Typ av bostad antal höjning
Egensatta hyror 49 0,00%
>1 750 kr/m2 20 1,80%
>1 400 kr/m2 kallhyra 13 1,80%
Småhus 80 2,85%
Övriga 1 471 2,35%
1 633
Läs också Svepskälet: Därför vägrar Carolines värd byta ut dyra elvärmen Elprischocken: Caroline, 76, en av 1000-tals som kallhyr med direkt-el: "Katastrofläge" De förhandlar grannarnas hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.