Annons

Svepskälet: Därför vägrar Carolines värd byta ut dyra elvärmen

Nyheter När hyresgästen står för ­värmekostnaderna kan hyresvärden strunta i att satsa på mer energi­snåla alternativ. Caroline Hallström har tjatat på sin hyresvärd om att göra något åt el-­elementen, men värden skyller på att deras gamla kulturhus inte får förvanskas. ­ Andra värdar tycker det är bra om hyresgästerna tar mer ansvar för sin energiförbrukning.
Elpriserna har slagit hårt mot ekonomin för hyresgäster med kallhyra.
Foto: Conny Pettersson

Caroline Hallström är bildkonstnär och bor sedan 50 år i ett kulturhus på Mariaberget i Stockholm. Lägenheten är stor och har högt till tak, så det är mycket luft som måste värmas upp. Kakelugnarna har fått eldningsförbud och hon är hänvisad till gamla el-element under fönstren.

Liksom tiotusentals andra hyresgäster har hon kallhyra. När vi hälsar på ­henne är det december, och el­priserna i Sverige slår alla rekord. De flesta ­elementen är avstängda, för ­Caroline Hallström har följt prisökningarna på elbörsen och är mycket orolig och arg. En månad senare kommer räkningarna.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Jag var beredd på det värsta, men det var fasansfullt: 8 300 ­kronor ­sammanlagt! Jag snålar in på allting, men vet inte hur jag ska klara det här med min låga pension.

Ända sedan 1980-talet har hon ­tagit upp problemet med sin hyresvärd, ­kommunala Stadsholmen, men inget har hänt.

Historiska byggnader med skyddsvärde

Stadsholmen äger historiskt värdefulla hus med drygt 1 600 lägenheter i Stockholm. En tredjedel av dem har kall­hyra och värms med direktverkande el. ­Förvaltningschef Fredrik Juhnell säger att det ofta är svårt att ändra på.

– Vi förvaltar kulturhistoriskt ­värdefulla byggnader och oftast finns inte ­centralvärme. Att installera det vore komplicerat, det behövs stora ingrepp och det är inte säkert att vi får göra det eftersom byggnaderna har ett stort skyddsvärde. Oftast är det det som är skälet, inte kostnaden.

Annons

Stockholms stadsbyggnadskontor och Stockholms stadsmuseum bekräftar att det finns ett förbud mot att förvanska huset som Caroline bor i. Men det innebär oftast inget hinder för att exempelvis dra in vattenburen värme.

– Vi tar bara hänsyn till om något ­påverkar de kulturhistoriska värdena. Ledningsdragningar brukar inte vara något problem, säger byggnads­antikvarie Gunilla Söderlund på Stockholms stadsmuseum.

Läs ocksåSe upp för kallhyrehotet i vinter – så slapp hyresgästen betala extra: ”Slagit hårt”Mannen i Falkenberg hade de här gamla elementen och krävde därför varmhyra, något som Carl-Johan Bergström, nationell förhandlingschef på Hyresgästföreningen, förespråkar.

”En ganska vettig modell”

Andra fastighetsägare motiverar sina kallhyror med att de alltid har haft den modellen, eller att det bidrar till att hyresgästerna hushållar ­bättre med energin. Peter Granstedt är vd för ­Förbo, som ägs av kommunerna ­Härryda, Kungälv, Lerum och Mölndal. 20 procent bostäderna har kallhyra, bland annat Johnny Viljakainens radhus.

– Jag tycker det är en ganska vettig modell att man betalar exakt det man själv förbrukar. Genom sitt beteende kan man spara energi och påverka. Det ­ligger rätt i tiden, säger Peter Granstedt.

Flera av Hyresgästföreningens förhandlare påpekar att ­hyresvärdarna kan ­undvika att satsa på energi­effektivisering om det inte är de, utan ­hyresgästerna som betalar för värmen. Peter Granstedt på Förbo känner inte igen sig i det.

Annons
Läs ocksåUlf och Charlotta la 1 miljon ur egen ficka på sitt kök – nu vill värden riva ut det

– Vi tar ett stort ansvar för hållbarhets­frågorna och gör inte skillnad på om­råden utifrån vilken hyresmodell de har.

Caroline Hallberg är orolig över elpriserna.
Caroline Hallström har stängt av så många element hon kan, men fick ändå en extremt hög elräkning för december.

För Caroline Hallström på Mariaberget känns det i alla fall hopplöst. Hon vet inte vad hon ska göra.

– En villa kan man isolera, installera solpaneler på eller sälja. Här kan vi inte göra någonting. Det är inte vårt fel att det är direktverkande el, men det är vi som får betala.

Läs också Herrgårdsägarna fick inte slänga ut barnfamiljen – får nöja sig med 400 kvadratmeter  Efter Hem & Hyras granskning: Elstöd till hyresgäster blir fråga i riksdagen Hyresgäster blir utan el-stöd när värdarna behåller pengarna - Ulf, 74: "Det blir ett jäkla hallå"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.