Annons

Krossad axel och benbrott – hala golv gjorde att Marie och Lena hamnade på akuten

Gamla stan Marie krossade axeln och Lena bröt benet. Sven ramlade och fick sin stora kontrabas över sig. I ett hus i Gamla stan lever hyresgästerna med så hala golv att de ramlar och hamnar på akuten. Men hyresvärden Stadsholmen hävdar att det inte är något fel på golven.
Foto: Kenneth Samuelsson/Privat
Marie Hessle, 79, ramlade så illa på de hala golven att hon krossade axeln. Grannen Lena Heffler bröt benet när hon halkade på golvet.

Sven Hessle, 81 år, öppnar dörren till lägenheten i Gamla stan. I hallen står Marie Hessle 79 år och stödjer sig på en käpp med ena armen, den andra armen hänger i en mitella. För lite över tre veckor sedan hade hon varken käpp eller mitella. Då den 6 september var hon på väg ut för att träffa en väninna och skulle bara hämta en väska i sovrummet.

– Jag gick in och halkade på det hala golvet och jag har aldrig i hela mitt liv känt sådan smärta, jag skrek rakt ut och blev så rädd, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det slutade med ambulansfärd till Södersjukhuset och operation av axeln. Hon blev kvar en vecka och sedan dess har livet förändrats rejält. Hon har fått vänja sig vid att behöva hjälp med allt från att klä på sig till att laga mat. Ett nytt inslag är också rehabiliteringsträning.

– Det är ganska bra nu, jag håller på att trappa ner på värktabletterna. Men jag känner mig osäker när jag går i lägenheten och går sakta med stöd av käppen, säger hon.

Problemen med de hala golven i huset i Gamla stan har varit en följetong i flera år, men ingen trevlig sådan. Efter att Stadsholmen renoverade husen för några år sedan så har flera hyresgäster men även deras gäster ramlat på de hala golven.

Läs ocksåMahmoud bröt armarna i fallet - hyresvärden erbjöd ersättning mot tystnadsplikt

Numera har Marie Hessle, Sven och flera andra i huset alltid innerskor med gummisula inomhus för att minska halkrisken.

Enligt en enkät svarade sju hyresgäster i de 37 lägenheterna att de hade ramlat på grund av hala golv, desto fler tyckte golven var hala.

En gång ramlade Sven Hessle och fick sin kontrabas över sig.

Sven Hessle berättar att han också har ramlat flera gånger, dock utan att det har slutat på sjukhus. Men en gång när han skulle bära in sin stora kontrabas i lägenheten höll det på att sluta illa.

– Då ramlade jag och fick kontrabasen över mig, det var riktigt läskigt, säger han

En som det gick riktigt illa för är Lena Heffler som också bor i huset. För henne är datumet 30 september 2019 förknippat med jobbiga minnen.

Underbenet pekade 45 grader utåt

Då hade hon bott i lägenheten i 30 dagar och skulle gå och hämta handcreme. Men när hon satte foten i golvet gled den iväg framåt och det slutade med en spagat där hon satte sig på det andra benets knä.

Annons

– Det gjorde fruktansvärt ont och jag såg att något var fel med knät då underbenet pekade 45 grader utåt, säger Lena Heffler som tidigare berättat om händelsen i lokaltidningen Mitti.

Lena Heffler skulle gå ut genom dörröppningen in till vardagsrummet när hon ramlade och skadade sig allvarligt.

Det slutade med ambulans till Södersjukhuset och operation, som i sin tur följdes av infektioner och en blodpropp. Totalt tillbringade hon tre veckor på sjukhus och rehabiliteringshem.

– Vid operationen försökte de lappa ihop mig med plåtkedjor och åtta skruvar men det gick inte så bra. Benet blev inte rakt och det slutade med ytterligare två operationer och att jag fick en knäprotes, säger hon.

Läs ocksåUlf och Charlotta la 1 miljon ur egen ficka på sitt kök – nu vill värden riva ut detUlf och Charlotta Håkansson i sitt kök som de själva renoverat för miljonbelopp.
Har ätit 2 920 Alvedon mot värken

Den där septemberkvällen när hon ramlade förändrades hennes liv. De kommande två åren hade hon så stora problem med att röra sig på kryckor att hon knappt kunde lämna lägenheten samtidigt som hon har räknat ut att hon åt 2 920 alvedon. Hon kommer inte att kunna böja benet helt igen, får inte hoppa, springa, rida och inte åka slalom. Nästan varje morgon är hon tvungen att göra rehabiliteringsövningar i 45 minuter.

– Jag vaknar också fortfarande ibland på natten och får ta värktabletter.

Hon är förvånad och ledsen över hur Stadsholmen har hanterat de hala golven och hennes olycka.

– Stadsholmen har inte bett om ursäkt. Sedan säger de att det inte är något fel på golven, men när det är så många i huset som har ramlat så är det inte bra – oavsett vad Stadsholmen säger, säger hon.

När Lena Heffler ramlade på golvet så slutade det med tre operationer.

Vid senaste mötet mellan bolaget och den lokala hyresgästföreningen där Lena Heffler ingår, så diskuterades återigen golven. Hon visar svaret från Stadsholmen där de skriver:

”Vi har undersökt golven vid ett flertaltillfällen. Även gjort ett test med lyckat resultat som kommunicerades skriftligen till alla hyresgäster. Testet utfördes i en lägenhet där trägolvet våttorkades ett antal gånger med Osmo rengöringsmedel. Resultatet blev att trägolvet upplevdes betydligt mindre halt. Vi har inga fler åtgärder planerade för golven.”

– Vi är glada att bo här men jag tycker det är väldigt nonchalant att inte göra något när så många har ramlat och nu har en till i huset ramlat och skadat sig allvarligt, säger Lena Heffler.

Vax gör golven lite halare

Jonas Lundgren, förvaltare på Stadsholmen, berättar att golven i huset på Kåkbrinken/Lilla Nygatan är behandlat med ett vax av kulturhistoriska skäl.

Annons

– Vax gör golven lite halare än om vi till exempel hade använt mattlack, men det är inget i appliceringen av vaxet som har gjorts fel. Vi använder det här i 99 procent av våra hus och jag känner inte till att hyresgäster har klagat på hala golv på andra ställen, säger han.

Men vad tänker du om att flera av era hyresgäster säger att de har ramlat på grund av hala golv i era lägenheter och att vissa har skadat sig allvarligt?

– Det är olyckligt att hyresgäster skadar sig i sina hem men jag vet inte vad som har hänt i varje enskilt fall så jag har svårt att kommentera det, säger han.

Han berättar att företaget för cirka ett år sedan prövade att tvätta golvet i Marie Hessle lägenhet med ett speciellt rengöringsmedel tio gånger för att se om det blev bättre. När vi ber om att få se mailkonversationen med hyresgästen så visar Jonas upp ett mejl där Marie Hessle mejlade till Hyresgästföreningen och Stadsholmen och meddelade att golvet i sovrummet var ok efter att det tvättats med rengöringsmedlet.

Trägolv
Hyresgästerna har halkskydd under mattorna för att minska risken för att halka.

Jonas Lundgren har varit och besiktat golvet efter att det tvättats med rengöringsmedlet tio gånger.
– Jag tycker det blev bättre efter det, lite strävare, säger han.

Trots detta så tycker flera hyresgäster i huset, däribland Marie Hessle, när vi pratar med dem idag, att golven är alldeles för hala.

Jonas Lundgren berättar att deras åtgärd har varit att besikta golven med besiktningsman, besikta golven med produktspecialist från ansvarig för golvvaxet, gjort test med våttorkning samt skickat med instruktioner om hur golven ska tvättas för att de på sikt ska bli lite mindre hala
– Vi kommer inte att göra någonting mer, säger han.

Marie Hessle hade önskat att Stadsholmen hade slipat golven eller lackat med mattlack så det inte blir så halt. Hon funderar också på att lägga in heltäckningsmattor på trägolvet.

– Jag ramlade ju på grund av att det är så halt så om Stadsholmen vill se hur halt det är så är det bara att komma hit och kolla, säger hon.

Läs också Svepskälet: Därför vägrar Carolines värd byta ut dyra elvärmen Elprischocken: Caroline, 76, en av 1000-tals som kallhyr med direkt-el: "Katastrofläge" Halkade efter duschen och kraschade in i dörren – värden kräver 18 600 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.