Annons

Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: ”Hyran blev droppen”

Gotland Barbro Kårbro hade inte råd att bo kvar i sin etta på Gotland. Rekordkravet på över 17 procent blev droppen. Efter att ha protesterat i Visby har hon nu flyttat till fastlandet. ”Pensionen räcker inte till”, säger hon.
Foto: Felicia Lundberg
Barbro Kårbro valde att flytta ifrån Gotland efter prisökningar och hyreshöjningar. Rekordkravet från Gotlandshem på över 17 procent blev droppen.

Efter 25 år på Gotland har du precis flyttat till Vimmerby på fastlandet. Varför gjorde du det?

– Gotlandshem började skrämmas med höga hyreshöjningar. Jag förstod att det här kommer jag inte att klara. Plus att allt annat har blivit dyrt på Gotland, som båtresor och mat. Hyran blev droppen. Jag kände ingen möjlighet att bo kvar. Jag har en syster i Vimmerby som hjälpte mig att söka en lägenhet där i stället.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Så slog chockhöjningarna mot landets hyresgäster. Hem & Hyra träffar fyra som berättar vad höjningarna inneburit. I den här delen möter vi Barbro Kårbro som lämnade Gotland för Vimmerby.

Gotlandshems krävde i höstas rekordhöga hyreshöjning på 17,53 procent. Hur reagerade du på det?

– Jag blev chockad och jätteorolig. Jag pratade med mina grannar, och det fanns en stor oro bland oss som bott där i många år. Det blev en oro som satt sig fast. Tryggheten rubbades.

– Jag tycker att det är en aggressiv kampanj som Gotlandshem driver. De uppger att underhåll kostar mycket, och att räntorna är högre. Men att lägga så mycket på hyresgästerna som ett allmännyttigt bolag. Där går gränsen.

Läs ocksåBarbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta"
”Man kan sitta hemma och tycka saker och inget händer. Jag ville uppmärksamma att det här tar så mycket av min pension att jag inte känner att jag har möjlighet att bo kvar”, säger Barbro Kårbro.

”Nu är det nog”

Du protesterade mot de befarade hyreshöjningarna, vilket vi berättade om i höstas. Du satt i en campingstol utanför ett köpcentrum i Visby, med skyltar med ord som ”hyresprotest” och ”allmännyttan sviker sitt uppdrag”. Vad fick dig att ta det steget?

– Jag kände att det måste synas att jag protesterar. Man kan sitta hemma och tycka saker och inget händer. Jag ville uppmärksamma att det här tar så mycket av min pension att jag inte känner att jag har möjlighet att bo kvar. Nu är det nog, kände jag!

Annons

Vilka reaktioner fick du på din protest mot kravet på hyreshöjningar?

Läs ocksåFalsk "Sara" lurade Pablo på 27 000 kronor – låset var utbytt i lägenheten han skulle hyraEn man i glasögon och keps sitter utomhus på en trappa.

– Det var många som stannade, och det blev många bra diskussioner. Det var många som hejade, och höll med och tyckte att det blivit för höga hyror.

Här höjs hyrorna mest


Du säger att du inte har råd att bo kvar på Gotland, men flyttar nu in i en större lägenhet i Vimmerby som har högre hyra. Hur går det ihop?

– Det var dyrare att leva på Gotland. Nu får jag även ekonomisk hjälp av min syster. Hon ger mig 1 000 kronor i hyresbidrag och betalade min första hyra i Vimmerby. Det är ju underbart och jättefint att familjen håller ihop. Jag bor centralt nu också, och behöver inte bil. Det är mycket vinst med det. Det var dyrt att ta sig från Gotland också. Men det kan hända att jag får ta ett vikariejobb på somrarna, så att det går ihop sig.

”Dricker mindre kaffe”

Hur skulle du beskriva din ekonomiska situation?

– Pensionen räcker inte till. Vad man blir uppmanad till är att ansöka om bostadstillägg. Men jag vill inte vara beroende av bidrag för att kunna bo. Jag har god koll på min ekonomi, men nu gick det inte ihop. Jag kände att jag behövde flytta medan jag orkar.

Barbro Kårbro, 68, lämnade Gotland för Vimmerby efter Gotlandshems rekordhöga krav på hyreshöjningar.

Vad har du tvingats prioritera bort?

Annons

– Jag skär mycket i inköpen av mat. Kött och fisk är det längesedan jag köpte, och jag dricker mindre kaffe. Jag har det absolut lägsta abonnemanget på både tv och mobilen. Bil är helt uteslutet. Jag köper inga kläder alls eller saker till hushållet. Det är helt nollat.

”Dunder och brak, adjö Gotland”

Hur gick det att flytta från Gotland?

– Det gick jättefort och var jättejobbigt. Jag var så stressad. Min syster skulle hjälpa mig, men hon ramlade i trappen, och fick en ful fraktur. Så jag fick packa och flytta själv. Sista natten packade jag 15 kartonger och var inte klar när flyttbilen kom. Det var panik verkligen. Jag förstår inte att jag sitter här i Vimmerby nu. Det var dunder och brak, adjö Gotland.

Hur känns det att ha lämnat ön?

– Det var jättesvårt att ta beslutet. Jag älskar ju Gotland, och hade bott i samma lägenhet sedan 1999. Min mamma kommer från Gotland, och jag hade tänkt bo kvar. Men jag tänker att jag måste ha det bra, med livskvalité som pensionär. Och att man ska känna oro varje år för hyreshöjningarna, det är ingen bra livskvalité.

Barbro Kårbro protesterade i höstas mot Gotlandshems krav på över 17 procent i hyreshöjningar sittande på en campingstol i Visby.

Fakta: Barbro Kårbro

Ålder: 68 år.
Bor: Tvåa på 69 kvadratmeter i Vimmerby.
Gör: Pensionerad arbetsterapeut.
Intressen: Hyresfrågor och samhällsfrågor. Naturen och kreativa aktiviteter som måleri.
Årets hyreshöjning i ettan på Gotland: 293 kronor eller 5,6 procent.
Ny hyra på Gotland: 5 497 kronor.
Nuvarande hyra för tvåan i Vimmerby: 7 024 kronor.
Månadsinkomst efter skatt: 11 850 kronor i pension.
Det här har jag fått dra ner på: Köper inga kläder eller saker till hushållet alls. Dricker mindre kaffe, och köper väldigt sällan kött och fisk. Bil är helt uteslutet.

Fakta: Så mycket har hyrorna höjts i landet

Läs också Fyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen" Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.