Annons

Gigantiskt bulvanmål – 85 hyresgäster går samman och tar strid mot värden

Stockholm I ett hyreshus på Cervins väg i Spånga utspelar sig en unik strid mellan hyresgäster och hyresvärden och dess mellanhänder. Hittills har 85 hyresgäster stämt hyresvärden för misstänkt bulvanuthyrning. Samtidigt kräver över 100 hyresgäster att få tillbaka hundratusentals kronor i hyra av värdens mellanhänder. "Efter att vi tog strid har vi fått sänkt hyra – nu har vi råd att köpa kläder till barnen", säger en av hyresgästerna.
Hyresfaktura Cervins väg Bromsten
Foto: Ida Karlsson
Hyresgäster på Cervins väg i nordvästra Stockholm vittnar om att de betalar höga hyror för osäkra andrahandskontrakt - nu tar de strid mot värden och dess uthyrningsbolag.

Hem & Hyra har skrivit flera artiklar om hyresgästerna på Cervins väg 9 –15 i Spånga som har betalat en hög andrahandshyra och haft stora problem.

Men de senaste månaderna har hyresgästerna gått samman och tagit strid mot både fastighetsägaren Landia och dess mellanhänder, uthyrningsföretagen SSCE AB och Protax Group.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästerna driver två parallella processer mot värden och uthyrningsbolagen.

I hyresnämnden kräver andrahandshyresgästerna tillbaka den överhyra de menar att de betalat till uthyrningsbolagen.

I tingsrätten har andrahandshyresgästerna stämt hyresvärden Landia och kräver att få bo kvar med samma rättigheter som en förstahandshyresgäst.

Läs ocksåBodde bland kriminella med skyhög hyra "sonen kom hem med vitt pulver"

När det gäller kravet på återbetalning av hyra har totalt 110 hyresgäster i husen gått in till hyresnämnden och krävt att få tillbaka den hyra de anser att de betalat för mycket. Majoriteten av kraven, 96 stycken är ställt till SSCE, men över 13 hyresgäster kräver tillbaka pengar av Protax.

Antalet återbetalningsärenden, 110 stycken, ska ses i ljuset av att de båda bolagen hyr totalt 217 lägenheter enligt blockhyresavtalen i hyresnämnden.

Hyresgäster fick 90 000

Hem & Hyra har pratat med flera hyresgäster som har valt att vara anonyma. De berättar att de krävt tillbaka pengar av SSCE och Protax genom att ta hjälp av företaget Orimlig hyra, som hjälper hyresgäster som hyr dyrt i andrahand att få tillbaka hyra. I gengäld tar Orimlig hyra en viss procent av pengarna.

Tre hyresgäster uppger att de fått tillbaka cirka 90 000 totalt av Orimlig hyra, pengar som bolaget sedan kräver in av SSCE och Protax. Flera av hyresgästerna har också fått sänkt hyra.

– Vi fick tillbaka pengar och hyran sänkt från 12 000 till 6 000 kronor efter att vi tog hjälp av Orimlig hyra. Jag blev jätteglad och nu har vi råd att köpa kläder till barnen. Vi sliter och har låga löner och har inga bidrag så det här gör stor skillnad, säger en hyresgäst.

Cervins väg i Bromsten
Cervins väg i Spånga i västra Stockholm.

Förutom processen i hyresnämnden pågår alltså ett stort ärende i tingsrätten. Där har bolaget Der Juridik, som har nära kopplingar till Orimlig hyra hjälpt 85 hyresgäster att stämma hyresvärden Landia.

Lutar sig mot bulvandom

Skälet till stämningen är att andrahandshyresgästerna menar att hyresvärden sysslar med bulvanuthyrning och att de därför har rätt att få bo kvar med samma skydd som vanliga hyresgäster – besittningsskydd. Allt med stöd av en omtalad bulvandom.

Enligt Alban Dautaj, grundare av Orimlig hyra och styrelseordförande i Der juridik AB, tar de inte ut några kostnader när de hjälper hyresgästerna att driva ärendet i tingsrätten

– De hade hamnat på gatan annars och därför hjälper vi dem. Vi tar alla kostnader i den processen, säger han.

Läs ocksåTidigare äldrebostäder hyrs ut dyrt till desperata – ”bättre att bo på gatan”Cervins väg Spånga
Alban Dautaj, Orimlig Hyra, hjälper 85 hyresgäster att stämma hyresvärden för misstänkt bulvanuthyrning och kräver att hyresgästerna ska få bo kvar med samma rättigheter som en förstahandshyresgäst.

Bara ansökningsavgiften i tingsrätten kostar över 200 000 kronor för de 85 ärendena.

– Men jag räknar med att vi vinner och då får fastighetsägaren betala det till oss som en del i rättegångskostnaden.

Men kan ni vara säkra på att vinna?

– Nej inte 100 procent men vi är så säkra man kan vara. Vi har praxis från Hd-domen där Adam Wais vann och vi har ett starkare case än Adam Wais, det här är väldigt tydligt bulvanupplägg, säger han.

Orimlig hyra tar 20 procent

Samtidigt tjänar Orimlig hyra pengar på alla de hyresgäster på Cervins väg som de hjälper i hyresnämnden. Hyresgästerna kräver tillbaka mellan 5 000 – 80 000 kronor i överhyra, av dessa tar Orimlig Hyra cirka 20 procent enligt Alban Dautaj.

– Men vi kan kräva mer återbetalning än om hyresgästerna hade drivit ärendena själva eftersom vi är experter på det här, så hyresgästerna tjänar på det här även om vi tar en del betalt, menar han.

Annons

Upplägget i fastigheten på Cervins väg 9 – 15 är att den ägs av fastighetsbolaget Landia, som i sin tur hyrt ut lägenheter till SSCE och Protax som sedan hyrt dem vidare.
Men för några månader kom ett meddelande som flera hyresgäster reagerade på.

Det var ett sms där SSCE uppmanade hyresgäster att betala in hyran på ett utländskt bankkonto. Samtidigt hade det börjat gå rykten om att SSCE var uppsagda och hade dålig ekonomi, enligt en hyresgäst.

– Det var väl ett sista försök att få in lite pengar till men jag tror inte det var någon som betalade in pengarna till kontot, säger hyresgästen.

Hyresgäster fick lapp med hot om uppsägning

Kort därefter fick hyresgäster en lapp där de informerades om att SSCE var uppsagda och att Protax tagit över som hyresvärd.

Hyresgästerna som hyrde av SSCE uppmanades att teckna nya hyreskontrakt med Protax – annars skulle de kastas ut.


Men de flesta har vägrat, enligt hyresgästerna vi pratat med.

– Varför ska vi skriva på ett avtal med en ny mellanhand till hyresvärden? Men de verkar ha förstått att de inte kan ta ut 12 000 kronor och kommit med ett förslag om att sänka hyran lite om vi skriver på.

Enligt flera hyresgäster ska även en person från Protax hotat med att stänga av el, vatten och hissar om inte hyresgästerna skriver på de nya kontrakten.

– Det är olagligt, säger en person.

”Vi ska stämma Landia på miljoner”

Efter flera försök får Hem & Hyra tag på vd:n för SSCE AB Serman Kanat, som bekräftar att bolaget har blivit uppsagda av Landia och därmed blivit av med sina 133 lägenheter de hyrde via blockuthyrningsavtal. Enligt avtalet skulle SSCE AB få hyra lägenheterna till 2041 av Landia, hyresintäkter som de nu går miste om i och med uppsägningen.

– Vi kommer att stämma Landia på miljontals kronor, men vi väntar på underlag först innan vi vet hur mycket det är, säger han.

Varför blev ni uppsagda?

– Jag vet inte faktiskt.

Många hyresgäster har krävt tillbaka hyra av er, klarar ni av att betala tillbaka det?

– Vi får se, vi jobbar på det, säger han.

Varför har ni gått ut till hyresgästerna att betala in hyran på en utländsk bank ?

–  Det beror på att vår bank stängde ner vårt bankkonto och då öppnade vi ett nytt konto i en digitalbank, den finns överallt, säger han.

Konkursen är nära

Han berättar att bolaget inte får in några hyresintäkter alls i nuläget samtidigt som SSCE AB har olika kostnader.

Riskerar ni konkurs?

– Ja, vi är inte där än men det är inte långt ifrån det, säger han

Annons

Vi har mejlat och ringt flera personer på Landia men har inte fått något svar på våra frågor.

Cemo Özdemir styrelseledamot i Protax Group har valt att svara på våra frågor via mejl.

Det finns 13 återbetalningsärenden i hyresnämnden där hyresgäster kräver återbetalning av hyra av er. Hur ser ni på deras krav?

– Tror inte alla dessa rör oss, då vissa kan vara felriktade men oavsett så för respekt för våra relationer med våra hyresgäster kan vi inte kommentera dessa med andar parter.

Hyresgäster vittnar om att ni sagt att ni ska stänga av el och vatten om de som idag hyr av SSCE inte tecknar nya hyresavtal med er, kommentar?

– Felaktigt.

På en lapp som hyresgästerna fått står att SSCE är uppsagda och att hyresgästerna måste flytta om de inte tecknar nya avtal med er. Vet ni vem som skrivit lappen till hyresgästerna?

– Svårt att kommentera en ”lapp” men vi vet att SSCE AB har sagt upp sina andrahandshyresgäster. Vi försöker i den utsträckning vi kan hjälpa till och erbjuda lägenheter till de familjer som vill ha en bostad då vi förstår att vissa familjer har hamnat i kläm. Alla de som tidigare hyrt av SSCE har fått samma hyresvillkor eller bättre av oss.

Vilken hyra tar ni ut för era lägenheter på Cervins väg?

– Hyrorna varierar utifrån storlek och standard på lägenheterna, vi har många lägenheter som är nyrenoverade.

När det gäller städning ska det finnas ett missnöje på Cervins väg 11 och 13, kommentar?

– Vi har städning varje dag. Vi kan inte svara för hur detta har fungerat historiskt men jag tror det finns få bostadsfastigheter som har så omfattande städning. Tyvärr har vi stora problem med skadegörelse och nedskräpning. Förhoppningen är att dessa individer skärper sig alternativt flyttar från fastigheten när de märker att vi inte tolererar sådant beteende. För att komma till rätta med detta och öka tryggheten så har vi utökat tryggheten med kameraövervakning samt att vi har två nattvandrare som går runt i huset. Vi jobbar ständigt nära med såväl Polis och myndigheter för att få ett tryggare hus. Tvättstugorna har fått ett säkrare system efter önskemål från våra hyresgäster.

Fler hyresgäster kan ta strid

Nu återstår att se vad som händer i tingsrätten och hyresnämnden. Och även om antalet ärenden i en och samma fastighet är rekordmånga på Cervins Väg, så tillkommer det hela tiden fler hyresgäster, enligt Alban Dautaj.

– Jag tror det kommer bli över 100 hyresgäster som stämmer värden och kräver återbetalning i hyresnämnden totalt, säger han.

Att Orimlig Hyra driver så många ärenden på Cervins väg är ingen slump. Hittills har Orimlig Hyra drivit några hundra ärenden per år i hyresnämnden. Men efter att de tidigare i år fick nya ägare med ”djupa fickor”, för att citera Alban Dautaj, så är fokus på att öka takten.

– Vi siktar på att driva 10 000 ärenden per år och har satsat stort på att nå ut till alla de som hyr dyrt i andrahand, säger han.

Vill få bort bulvanuthyrningen

Enligt Alban Dautaj kommer de även att göra vad de kan för att få bulvanuthyrningen att försvinna.

– Vårt huvudfokus är att hjälpa hyresgäster med återbetalningsärenden i hyresnämnden men i vissa fall kommer vi att hjälpa hyresgäster att stämma bulvanuthyrare för att de inte ska hamna på gatan. Jag tror den här mellanhandsmarknaden kommer att dö, säger han.

Blockuthyrningens baksidor
Läs också Domen hotar hotellifieringen – nu försöker bolagen lobba mot regeringen Leo betalar 90 000 i andrahandshyra för trerummare – kräver tillbaka 273 000 Privatvärd kastar in handduken i bulvanmål – hyresgäst på Östermalm vann i tingsrätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.