Annons

Adam tog strid mot ockerhyra – får rekordhöga tre miljoner av värden för att flytta

Östermalm Tre miljoner kronor. Så mycket får en hyresvärd på Östermalm betala för att bli av med hyresgästen Adam – en amerikansk exdiplomat och affärsman. Uppgörelsen blir slutet på en långvarig tvist som bland annat slutade med en uppmärksammad HD-dom om bulvanuthyrning.
Foto: Kenneth Samuelsson
Adam vann mot värden och lämnar östermalsmlägenheten med tre miljoner på fickan.

Tvisten mellan den amerikanske affärsmannen Adam och hyresvärden om östermalmslägenheten har varit en följetong i Hem & Hyra under flera år.

Med facit i hand är det lätt att konstatera att det blev en dyrköpt historia för hyresvärden. Förutom att han tvingas betala tre miljoner kronor till hyresgästen för att bli av med honom, har värden också dömts att betala flera miljoner kronor i rättegångskostnader för en tvist som slutade i Högsta Domstolen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Huvudpersonen Adam, som inte vill gå ut med sitt efternamn, är nöjd över uppgörelsen där han fick tre miljoner kronor av värden.

– Jag flyttade ut i slutet på juli och känner en viss lättnad över att sex års tjafs är över. Men jag vill inte kommentera pengarna så mycket eftersom det aldrig har handlat om det utan om principen. Det är bra att värdens handlingar får konsekvenser och jag hoppas fler värdar som hyr ut lägenheter via bulvaner inser vilken ekonomisk risk de tar, säger Adam.

Betalar 23 000 i hyra

Den lite röriga historien börjar 2010 med att Adam hyr en trea på 91 kvadratmeter på Sibyllegatan 63 på Östermalm för 23 000 kronor i månaden. Han hyr lägenheten av ett mellanhandsföretag som i sin tur hyr lägenheten av hyresvärden.

Hyresgästens lägenhet ligger på Sibyllegatan 63, Östermalm.

Men 2017 upptäcker Adam att han betalar alldeles för hög hyra och kräver att få tillbaka en del av pengarna som han har betalat genom åren. Det slutar med att hyresvärden säger upp honom och byter lås på dörren.

Då startar processen som ska sluta i Högsta domstolen.

Tar strid mot bulvanupplägg

Adam stämmer hyresvärden och hävdar att värden och mellanhandsföretaget har ett bulvanupplägg som syftar till att runda hyreslagstiftningen och att Adam därför har samma rättigheter som en förstahandshyresgäst.

Annons

Under tiden den juridiska processen pågår får Adam sänkt hyra till 8 500 kronor i månaden.
När det gäller bulvanstämningen så förlorar Adam både i tingsrätten och hovrätten men vinner sedan i Högsta domstolen i december 2022.

HD slår fast att hyresvärdens och mellanhandsföretagets agerande är ett bulvanupplägg som syftar till att ta ut en högre hyra och runda lagstiftningen så att Adam inte ska få besittningsskydd.

Värden förlorar i HD

Enligt domstolen har Adam rätt att bo kvar med samma rättigheter som en förstahandshyresgäst. Hyresvärden döms också att betala sina egna och Adams rättegångskostnader, cirka två miljoner kronor.

Adam ska använda en stor del av miljonerna han fick av värden till att hjälpa andra hyresgäster som hyr av bulvaner.

Där kunde historien slutat. Men i en parallell rättsprocess har hyresvärden försökt bli av med Adam. Värden hävdar i en stämningsansökan från februari 2023 att Adam har obetalda hyror och vill därför att tingsrätten beslutar att Adam ska vräkas. Hyresvärden har även krävt att tingsrätten slår fast att Adam ska betala 245 302 kronor extra i hyra till värden.

Förlikningen som gav Adam tre miljoner

Det är alltså denna process som slutade med miljonförlikningen mellan värden och Adam i början av juni.
Värden fick igenom att Adam skulle flytta men han fick aldrig den begärda extrahyran på över 245 000 kronor.

I stället fick värden betala tre miljoner kronor för att Adam ska lämna trerummaren på Östermalm, enligt förlikningen i tingsrätten.

Läs ocksåÖstermalmslägenhet och miljoner i potten när HD prövar misstänkt bulvanuthyrning

– Eftersom HD slog fast att jag hade rätt att bo kvar med samma rättigheter som en förstahandshyresgäst så tror jag att värden insåg att enda sättet att bli av med mig var att betala, säger Adam.

Vad ska du göra med de tre miljonerna?

Annons

– Jag kommer att använda en stor del av pengarna till att hjälpa andra hyresgäster som befinner sig i samma situation som jag gjorde och också hyr lägenheter dyrt via bulvanbolag. Det handlar om hjälpa dem att driva juridiska processer mot hyresvärdar för att få rätt till samma rättigheter som en förstahandshyresgäst och lägre hyra.

Läs ocksåSå kan domen om Östermalmslägenheten förändra hyresmarknaden: "Oerhört skönt!""Risken för fastighetsägarna är betydligt större än hittills", säger advokat Sebastian Ländin om domen i fallet med lägenheten på Östermalm.

Hur har det varit att driva den här processen?

– Det har tagit mycket tid men förhoppningsvis kan de hjälpa andra hyresgäster som hyr via bulvanföretag att få rätt. Jag hoppas verkligen att det var sista som hände i det här fallet och att det är över nu, säger han.

Frågan varför hyresvärden betalar tre miljoner för att bli av med hyresgästen förblir obesvarad. När Hem & Hyra ringer upp värden är beskedet: ”Inga kommentarer”.

”Beloppet rekordhögt”

Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, berättar att det händer att fastighetsägare som vill tömma ett hyreshus inför ombildning betalar hyresgäster för att flytta så att de kan ombilda lägenheterna till bostadsrätter. Men miljonbelopp som i fallet med Adam är ovanliga.

– Att hyresvärden betalar tre miljoner för att lösa ut hyresgästen från lägenheten är en rekordhög ersättning, säger Bengt Öhman.

Läs också Vräktes när han klagade på hyra - lade miljon på att stämma värden Vanliga hyresrätter blev olagliga hotellägenheter – värden riskerar halv miljon i vite Hyresgäst i konflikt med Zlatan – nu avgörs tvisten i tingsrätten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.