Annons

Rekordmånga studenter ger bostadsbrist

Nyheter I år har fler studenter än någonsin blivit antagna vid landets universitet och högskolor. Och det märks på bostadsmarknaden. – Har du inte ställt dig i kö redan är det i princip omöjligt att få en lägenhet, säger Tova Bennet vid Bopoolen i Lund.
I början av 1990-talet upplevde Sverige den största babyboomen sedan efterkrigstiden. 20 år senare har det blivit dags för ungdomarna att studera vidare och det märks vid landets lärosäten.
I år har rekordmånga studenter antagits vid högskolorna, 270 000 studenter. I till exempel Skövde har antalet antagna ökat med 23 procent och i Borås är ökningen nästan lika stor, enligt siffror från Verket för högskoleservice, VHS.
Men även några av de större universiteten noterar ett högre tryck. I Uppsala har antalet antagna studenter ökat med 1 500 personer och vid Linnéuniversitet (Växjö, Kalmar) är ökningen hela 2 000 personer.
Birgitta Leigard är marknadschef på Kalmarhem som äger mer än 1 000 studentbostäder. Studenter i Kalmar är garanterade bostad inom två månader och det finns inget som tyder på att det löftet inte ska hållas, menar Birgitta Leigard.
– Nej, än så länge ser det bra ut. Men det är egentligen för tidigt att säga, det är en sak med antalet antagna och en helt annan med hur många som faktiskt väljer att studera, säger hon.
 I Lund är situationen, som vanligt, ansträngd. Tova Bennet arbetar på Bopoolen som drivs av studentkåren och förmedlar bostäder till studenter i Lund.
– Ja, det är väldigt tufft. Har du inte ställt dig i kö redan är det i princip omöjligt att få en lägenhet, säger hon och råder dem utan bostad att ändå registrera sig för studentbostad hos bostadsbolagen.
I Lund är väntetiden för ett korridorsrum sex månader och nyantagna studenter får vara beredda på att bo i andrahand under den första tiden, enligt Tova Bennet .

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Studenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden” Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Lundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.