Annons

”Remisstiden för bostadsutredningen för kort”

Stockholm Redan efter sommaren ska remissvaren på den statliga utredningen om allmännyttans roll vara klara.– Mycket märkligt, det innebär att remissinstanserna får rätt kort tid på sig, säger Tomas Henriksson, Hyresgästföreningen Region Stockholm.

Han poängterar att utredningen, som görs av Michaël Koch, handlar om en av de viktigaste frågorna på bostadsområdet. Enligt den ska dagens bruksvärdessystem, där allmännyttan styr hyresnivåerna, ersättas med att hyran styrs av efterfrågan och läget.

– Utredningen föreslår ju ett systemskifte och så lägger man remisstiden över sommaren, säger Tomas Henriksson.
Regeringen har tidigare utlovat en lång remisstid.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi har ännu inte slagit fast hur lång den ska bli. Inte heller har vi bestämt om alla kommuner med allmännyttiga bostadsföretag eller säg ett 100-tal kommuner ska bli remissinstanser, säger Daniel Liljeberg, politiskt sakkunnig hos
minister Mats Odell.

Samtidigt skriver dock Liljeberg i ett brev till Hyresgästföreningen i Stockholm att Odell tackar nej till deras inbjudan om att deltaga i en hearing kring utredningen i mitten av april, i samband med att utredningen läggs fram. Men att Odell gärna ställer upp i september/oktober då remissinstanserna sagt sitt.

För att regeringen ska hinna ta del av dessa synpunkter och diskutera dem måste således remisstiden gå ut en tid innan dess.

Annons
Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

Det var Tomas Henriksson som tog initiativ till hearingen med Mats Odell.

– Det är synd att han tackat nej, eftersom en hearing i april hade gett många kommunpolitiker chansen att få en bättre inblick i utredningen och frågan kring hyressättningen, säger Tomas Henriksson.

Men Daniel Liljeberg menar att tidpunkten var fel.

Läs ocksåGranskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år"

– Regeringen måste ju hinna sätta sig in i utredningens förslag först och även ta in remissinstansernas synpunkter, säger han.

Annons

Har inte regeringen redan en mycket bra bild av vad utredningen ska lägga fram?

– Men utredningen är inte klar ännu och att delta i en hearing utan att regeringen hunnit skaffa sig en klar ståndpunkt blir väldigt konstigt. Innan dess måste regeringen förstås också lyssna på vad remissinstanserna har att säga, påpekar Daniel Liljeberg.

Läs också Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.