HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Största striden blev till tydligt “nej” till ”renovräkningar”

Nyheter Noll procent i hyreshöjning vid renoveringar. Det alternativet måste finnas med, tycker Hyresgästföreningens förtroendevalda. De körde över förbundsstyrelsen i ett tydligt ställningstagande mot så kallade renovräkningar.
Foto: Kenneth Samuelsson
Motion 40: Om 0-procentigt alternativ vid renovering var ett av de mest omdiskuterade på förbundsstämman.

Den största striden på Hyresgästföreningens förbundsstämma rörde motion 40: ett förslag om nollalternativ vid renoveringar. Motionen går ut på att Hyresgästföreningen ska jobba för att det vid renoveringar ska finnas möjlighet för hyresgäster att välja ett renoveringsalternativ som innebär noll kronor i hyrespåslag.

Förslaget syftar till att motverka så kallade renovräkningar, där renoveringar leder till sådana hyreshöjningar att hyresgäster inte längre har råd att bo kvar.

Läs ocksåNy hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?”Ett 40-tal personer protesterade i går utanför kommunfullmäktiges möte vid Gustaf Adolfs torg mot standardhöjande renoveringar som chockhöjer hyrorna i Bergsjön.

Motionen innehöll två att-satser:

  • att Hyresgästföreningen alltid intar utgångspunkten att det ska finnas ett 0 % höjnings alternativ vid renoveringar
  • att man arbetar proaktivt med detta samlat över hela landet med att driva denna fråga
    mot Sveriges Allmännyttor och Sveriges kommuner och regioner så att detta blir en
    vedertagen grund.

Förbundsstyrelsen yrkade för att avslå motionen och styrelsens representanter framhöll under debatten att det på grund av lokala omständigheter är orimligt att alltid ställa ett sådant krav.

Annons

– Vi arbetar alltid för att det lägsta alternativet ska vara så lågt som möjligt, men upprustningar är inte gratis. Vi saknar i dag rätt förutsättningar för att i varje läge kunna driva nollalternativ. Det måste vara upp till den lokala förhandlingen, sa Ola Palmgren, ledamot i förbundsstyrelsen.

Läs ocksåForskare vill ändra lagen om renoveringar: ”Hyresgästers inflytande är extremt begränsat”

Många ombud var dock inte helt nöjda med argumentationen, vilket inte minst märktes på hur många som valde att tala för att bifalla motionen. Under debatten föreslogs att ordet ”alltid” skulle strykas ur den första att-satsen, vilket stämman beslutade att göra. Och när frågan därefter lyftes för omröstning gick motionen igenom. Det innebar att motion 40 var den enda under lördagen där förbundsstämman valde att gå emot förbundsstyrelsens linje.

– Det är kul att den gick igenom och kul att så många pläderat för motionen, säger Michel Rowiński som författat motionen.

Han är förtroendevald i region Aros-Gävle men är sedan en tid avstängd från sitt uppdrag i Hyresgästföreningen efter sitt arbete mot renovräkningar, vilket Hem & Hyra skrivit om tidigare. Därför har han inte följt de senaste turerna kring motionen, men när Hem & Hyra ringer upp uttrycker han glädje över att motionen fått sådant stöd på stämman.

Annons
Läs ocksåTuffare tider: Allt färre klarar hyran i ÖstersundEn 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.

– Det är väldigt värmande att så många förtroendevalda stöttat i att gå fram med det här. Det är många lägenheter kvar, inte minst i miljonprogrammen, som återstår att renovera och problemet kommer inte att försvinna.

I Göteborg valde kommunala Bostadsbolaget att ha med nollalternativ när de renoverade 55 lägenheter på Bredfjällsgatan, vilket Hem & Hyra skrev om 2019.

Läs också Så brister hyresnämndernas kontroll av korttidskontrakt: “Har ingen möjlighet” Hyresgästen Erik: "Rikshem ville ha 700 spänn för en 20 år gammal toasits"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.