Riksbyggen slopar Helsingborgshems komfortvärmesystem
I början av sommaren köpte Riksbyggen 582 lägenheter av Helsingborgshem. En av de första frågorna som den nya värden fick var vad de skulle göra med komfortvärmesystemet som är en del av individuell mätning och debitering, IMD.
Svaret blev att Riksbyggen skulle ta bort det så fort som möjligt om förhandlingarna med Hyresgästföreningen gick igenom.
– Vi tog ett tidigt beslut att ta bort värmedebiteringen men att behålla debiteringen av vatten. Vi anser att aktuell mätmetod har begränsningar och kan uppfattas som orättvis, säger Thomas Sjöholm, verksamhetschef vid Riksbyggens tekniska förvaltning i nordvästra Skåne.
Enligt Thomas Sjöholm har reaktionerna från hyresgästerna enbart varit positiva.
– Vi har vid boendemöten framfört att vi vill eftersträva att alla hyresgäster får 21 grader under vintertid. Visst kan det förekomma hyresgäster som vill ha 24 grader, men det ställer större krav på byggnad och installationer och därför kommer vi inte tillhandahålla det.
En av de hyresgäster som därmed slapp betala för extra värme är Michael Malmstedt. Med hjälp av Hyresgästföreningen drev han ett ärende för att få stopp på systemet. I Svea hovrätt tog det stopp men nu har han ändå fått revansch.
– Det har blivit så bra. Det blev en seger till slut. Nu slipper jag att betala för värme som jag inte vill ha, säger han.
Sven Magnusson bor några hundra meter bort från Michael Malmstedt. Han har fortfarande Helsingborgshem som hyresvärd och därmed även komfortvärme.
– Jag önskar att även vårt hus hade sålts. Systemet är en konstruktion under all kritik. Tänder vi stearinljus, slår på tv:n eller har många folk på besök riskerar vi att få betala för den extravärme som alstras, säger han.
Sven Magnusson menar att systemet säkert kan fungera i en del hus men eftersom hans boende har torpargrund och värmen stiger uppåt medan golven är kalla borde IMD aldrig ha införts.
– Vi bor på bottenplan och golvtemperaturen är cirka 18,5 grader, dessutom drar det genom dörrar och fönster. Höjer vi värmen för att kompensera för värmebortfallet riskerar vi att få betala extra för värmen, säger han.
Riksbyggens Thomas Sjöholm är inne på samma linje.
– Generellt sett är IMD bra men då måste man ha rätt tekniska förutsättningar. På vatten är det enkelt att mäta och debitera på ett rättvist sätt. Att mäta energi för uppvärmning av bostaden är svårt när man kommer till de parametrar som skall skapa rättvisa mellan grannarna, säger han.
Helsingborgshem är medvetna om kritiken mot systemet och meddelar att de i nuläget utreder hur de ska arbeta med IMD framöver.
– Vi jobbar aktivt med frågan och vår målsättning är att kunna meddela våra hyresgäster hur vi vill arbeta med IMD till sommaren, säger Johan Clementz, fastighetsteknisk chef vid Helsingborgshem.
IMD är ett sätt att mäta den enskilda lägenhetens värmekomfort och varmvattenförbrukning. Tanken är att hyresgästerna ska kunna påverka sin boendekostnad och samtidigt göra en aktiv insats för miljön. Väljer hyresgästerna att ha en inomhustemperatur som är lägre än 21 grader ska de få pengar tillbaka och vill man ha varmare än 21 grader får man betala extra för det.
Källa: Helsingborgshem