Rikshem: ”Vi tittar på vad vi kan göra för tryggheten”
De senaste åren har Rikshem seglat upp som den största privata värden i Helsingborg. Sedan 2013 har värden bland annat köpt 949 lägenheter av det kommunala bostadsbolaget Helsingborgshem.
På er hemsida uppger ni att det är viktigt för Rikshem att kombinera affärsmässighet med samhällsansvar. Hur går det ihop med situationen på Hantverkaregatan 17 i Helsingborg?
– Som fastighetsägare försöker vi göra vad vi kan för att öka tryggheten i våra områden. Det har varit stökig i området och det har även kommit in obehöriga i fastigheten. Vi har även haft problem med uppbrutna förråd men vi åtgärdar detta så fort vi får kännedom om det men i många fall bryts de upp igen. Vi tittar just nu på vad vi kan göra för att öka tryggheten för de boende. Självklart vill vi göra vad vi kan men det handlar också om ett område med utmaningar, säger Frida Löwengren, kommunikatör vid Rikshem.
När det kommer till hyresgästernas klagomål på städningen i fastigheten menar Rikshem att det handlar om en entreprenör som inte sköter sitt jobb.
– Vi har en entreprenör som är ansvarig för den yttre skötseln och även för belysning. Vi har haft en hel del problem med den entreprenören och håller just nu på att byta entreprenör. Det handlar inte om att vi struntar i underhållet eftersom huset ska renoveras framöver utan vi åtgärdar så klart det som behöver åtgärdas, säger Frida Löwengren.
Enligt hyresnämnden hade det i maj i år tecknats 28 korttidskontrakt i fastigheten sedan ert tillträde. Det första kontraktet tecknades för snart fyra år sedan. Är det rimligt att så många hyresgäster ska behöva bo så länge med osäkra kontrakt?
– Vi följer de lagar och regler som finns kring den här typen av kontrakt. Totalt har vi 20 lägenheter av 60 på korttidskontrakt i dag. Det finns ett stort renoveringsbehov i fastigheten och därav andelen korttidskontrakt. Det finns ännu inget datum för när renoveringen kan börja men vi håller på och tittar på när det kan ske. Det finns däremot inte några planer på att riva huset.
Sedan årsskiftet har polisen blivit kontaktade hela 13 gånger med anledning av olika typer av oroligheter i eller på gården på Hantverkaregatan 17. Tror ni att den siffran har något att göra med Rikshems agerande som fastighetsvärd?
– Jag skulle säga att det är större än en enskild fastighetsägare. Det handlar om ett område med utmaningar. Däremot har vi som fastighetsägare ett ansvar att se över hur vi kan jobba för att öka tryggheten i området och hur vi kan komma till rätta med att obehöriga tar sig in i fastigheten.
Grinden har inte gått att stänga ordentligt på flera år. Hyresgäster har kontaktat Rikshem men inget har hänt. När ska ni fixa den?
– Grinden lämnas nästan uteslutande öppen av hyresgäster. Vår förvaltare var där och tittade på plats och vi ska åtgärda det här omgående. Det kan vara så att grinden har varit öppen så att personalen inte har sett att sprinten var borta.
Så du menar att Rikshem inte har vetat om det här felet?
– Jag vill kolla upp det närmare.