Annons

Helsingborgspolisen: ”Fungerande lås grundbulten”

Helsingborg Söder i Helsingborg är klassat som ett riskområde. För att området ska bli tryggare måste fastighetsägarna dra sitt strå till stacken. Enligt kommunpolis Johan Mangbo är fungerande lås till innergården grundläggande för att skapa trygghet.
Foto: Anna Hultberg
Kommunpolis Johan Mangbo anser att fastighetsägarna har en viktig roll att spela när det kommer till trygghetsskapandet i området. På söder i Helsingborg samverkar polis med både kommun och fastighetsägare. Grinden på Hantverkaregatan har inte gått att stänga ordentligt de senaste åren.

Söder i Helsingborg ett så kallat kategori två-område. Det innebär bland annat att polis och kommun riktar extra mycket uppmärksamhet mot området. De har även ett omfattande samarbete med de större fastighetsägarna.

– Fastighetsägarna ska ha ordning på sina fastigheter. De ska veta vem som bor där, vem som befinner sig i fastigheten och kunna stänga ute dem som inte hör hemma där, säger Johan Mangbo, kommunpolis i Helsingborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Brottsproblematiken på söder i Helsingborg liknar den som just nu ses i hela västvärlden.

– Många upplever att kriminaliteten i samhället ökar men brottsligheten har egentligen sett likandan ut de senaste 20 åren. Det som däremot har ökat är unga män som samlas i gängkonstellationer och begår grova våldsbrott, säger han.

Annons

Det finns ett antal åtgärder som fastighetsägare kan ta till för att öka tryggheten i sin fastighet och i förlängningen även i området. På Rikshems problemfyllda fastighet på Hantverkargatan 17 har de boende i flera år påtalat att grinden ut mot gatan inte går att stänga ordentligt.

Läs ocksåHyrorna betalda efter återfallet – men Alexander tvingas flytta: ”Kan inte träffa min dotter”Alexander Christensen oroar sig för framtiden utan bostad.

– Fungerande lås är första grundbulten. Det första fastighetsägaren måste göra är att se över lås, portkod och hur många in och ut-gångar det finns till innergården, säger Johan Mangbo.

Andra saker som ökar tryggheten är att se över belysningen både inuti fastigheten och på gården. Något som heller inte fungerat fullt ut på Hantverkaregatan.

– Det är viktigt med överblickbarhet. Du ska kunna se ut när du är inne i fastigheten och tvärt om. Det är också viktigt att tänka på var häckar, buskar och plank är placerade, säger han.

Annons
Läs ocksåTrakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda"Bild visar en trappuppgång plus en helsvart silhuett av en man.

Men även den enskilde individen har ett ansvar.

– Många aktörer måste bidra och även den enskilde individen. Vem öppnar jag dörren för? Prata med dem du möter och fråga vem de ska hälsa på. Vågar du inte ingripa så kan du rapportera till fastighetsägaren vem det var som du släppte in och hur personen såg ut, säger Johan Mangbo och tillägger att det är när många instanser och personer samarbetar som effekten blir god.

Läs också Elena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum Eva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med den Hyresvärden om Lenas skräckdygn på toaletten: ”Helt fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.