HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Helsingborgspolisen: ”Fungerande lås grundbulten”

Helsingborg Söder i Helsingborg är klassat som ett riskområde. För att området ska bli tryggare måste fastighetsägarna dra sitt strå till stacken. Enligt kommunpolis Johan Mangbo är fungerande lås till innergården grundläggande för att skapa trygghet.
Foto: Anna Hultberg
Kommunpolis Johan Mangbo anser att fastighetsägarna har en viktig roll att spela när det kommer till trygghetsskapandet i området. På söder i Helsingborg samverkar polis med både kommun och fastighetsägare. Grinden på Hantverkaregatan har inte gått att stänga ordentligt de senaste åren.

Söder i Helsingborg ett så kallat kategori två-område. Det innebär bland annat att polis och kommun riktar extra mycket uppmärksamhet mot området. De har även ett omfattande samarbete med de större fastighetsägarna.

– Fastighetsägarna ska ha ordning på sina fastigheter. De ska veta vem som bor där, vem som befinner sig i fastigheten och kunna stänga ute dem som inte hör hemma där, säger Johan Mangbo, kommunpolis i Helsingborg.

Läs ocksåHär är butiken där ingenting kostar: "Varsågod"återbruk butik

Brottsproblematiken på söder i Helsingborg liknar den som just nu ses i hela västvärlden.

– Många upplever att kriminaliteten i samhället ökar men brottsligheten har egentligen sett likandan ut de senaste 20 åren. Det som däremot har ökat är unga män som samlas i gängkonstellationer och begår grova våldsbrott, säger han.

Det finns ett antal åtgärder som fastighetsägare kan ta till för att öka tryggheten i sin fastighet och i förlängningen även i området. På Rikshems problemfyllda fastighet på Hantverkargatan 17 har de boende i flera år påtalat att grinden ut mot gatan inte går att stänga ordentligt.

Läs ocksåNorrköping bygger allt mer - men var är hyresgästerna?

– Fungerande lås är första grundbulten. Det första fastighetsägaren måste göra är att se över lås, portkod och hur många in och ut-gångar det finns till innergården, säger Johan Mangbo.

Andra saker som ökar tryggheten är att se över belysningen både inuti fastigheten och på gården. Något som heller inte fungerat fullt ut på Hantverkaregatan.

– Det är viktigt med överblickbarhet. Du ska kunna se ut när du är inne i fastigheten och tvärt om. Det är också viktigt att tänka på var häckar, buskar och plank är placerade, säger han.

Läs ocksåJason, 7, attackerades av rottweiler och amstaff – hyresgäster mest utsatta för hundangreppJason, 7, attackerades av grannhundar – en av många barn som utsatts för hundattacker

Men även den enskilde individen har ett ansvar.

– Många aktörer måste bidra och även den enskilde individen. Vem öppnar jag dörren för? Prata med dem du möter och fråga vem de ska hälsa på. Vågar du inte ingripa så kan du rapportera till fastighetsägaren vem det var som du släppte in och hur personen såg ut, säger Johan Mangbo och tillägger att det är när många instanser och personer samarbetar som effekten blir god.

Läs också Hyresvärden gick under jorden – nu säljs husen på exekutiv auktion: ”Det här har inte varit schysst” Galina väger sina sopor för klimatet – detta chockade henne mest

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.