Annons

Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb

Laholm Kvinnan hyrde ut sin lägenhet via Airbnb – trots att hon frågat sin värd och fått nej. Hyresvärden anser att hon har förlorat rätten till sin lägenhet och har sagt upp henne. Nu ska hyresnämnden pröva fallet.
Airbnb och pengar.
Foto: Gry Ellebjerg/Pixabay

När kvinnan förstod att hon gjorde fel i att hyra ut sin lägenhet via Airbnb slutade hon omedelbart. Det skriver hyresgästens ombud i ett svaromål till hyresnämnden i Göteborg. Men det stoppar inte hyresvärden från att driva processen vidare. De vill att hyresnämnden fastställer uppsägningen.

Kontaktade hyresvärden och frågade

Kvinnan hyr en lägenhet i Laholm. Här har hon bott i cirka åtta år. Enligt handlingar som hyresvärden har lämnat in till hyresnämnden kontaktade kvinnan själv bostadsbolaget förra våren. Hon undrade om hon kunde hyra ut via Airbnb. Svaret blev nej och värden informerade om att hon riskerade att förlora sitt hyreskontrakt om hon gjorde det.

Trots det, skriver värden, valde hon att hyra ut lägenheten under sommaren. Det upptäcktes i augusti.

En bild på en skärmdump med en recension skriven på Airbnb.
Skärmdumpar från uthyrningssajten Airbnb används som bevis mot kvinnan. Hem & Hyra har maskat namn och ansikte.

Som bevis har bostadsbolaget lämnat in skärmdumpar på recensioner som kvinnan fått på uthyrningssajten. Bilder visar också att hon tog 600 kronor per natt.

Har lämnat in sjukintyg

I december blev kvinnan uppsagd. Hyresvärden menar att hon har gjort sig skyldig till:

Annons
  • Ha upplåtit lägenheten i andra hand utan tillåtelse.
  • Ha ”åsidosatt sina förpliktelser som hyresgäst i så hög grad att hyresavtalet skäligen inte bör förlängas”.

Kvinnan har ett ombud i form av en jurist på Hyresgästföreningen. Juristen skriver att hyresgästen trivs bra i bostaden, är trygg här i en annars rörig livssituation. Han har också lämnat in ett sjukintyg som visar att kvinnan är i behov av ett stabilt vanligt boende.

Enligt ombudet är kvinnan villig att underkasta sig alla former av prövoavtal för att få behålla tryggheten och stabiliteten i boendet.

Medger ha hyrt ut

Ombundets förslag är att hyresvillkoren blir ändrat till en månads uppsägningstid eller att hon avstår från sitt besittningsskydd under ett år. Han föreslår en förlikning. Det går värden inte med på. I ett mejl till hyresnämnden skriver värden att de vill att nämnden sätter upp en tid för förhandling.

Kvinnan medger att hon har hyrt ut men det har enbart varit i åtta dagar. Hon prövade att hyra ut lägenheten på grund av att hon hade ekonomiska svårigheter.

Tillåtelse är nödvändigt

För att hyra ut sin hyresrätt krävs värdens tillåtelse.

Annons

Hem & Hyra har skrivit om flera fall där hyresgäster har förlorat sina kontrakt, bland annat göteborgaren som hyrde ut med Airbnb minst 192 gånger och tog ut kraftig ockerhyra.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

På tapeten är uthyrning av hyresrätter i Malmö under Eurovision, som Hem & Hyra har rapporterat om. Där har nu det kommunala bostadsbolaget MKB gått ut och varnat hyresgäster om att det kan handla om lagbrott.

Läs vidare: Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse – får ändå bo kvar

Fakta: Speciella hyresvillkor under begränsad tid
  • En hyresvärd och en hyresgäst kan komma överens om att speciella hyresvillkor ska gälla under en begränsad tid, en provperiod.
  • I ett så kallat ett plus ett-kontrakt förlängs kontraktet med en månad i taget, om det inte sägs upp.
  • Om hyresgästen sägs upp under provperioden är uppsägningstiden en månad, jämför med de tre månader som gäller vid ett vanligt tillsvidarekontrakt.
  • När provperioden är över börjar det gamla kontraktet gälla igen.
Läs också Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Förnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.