Annons

Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse – får ändå bo kvar

Laholm Kvinnan hyrde ut sin lägenhet via Airbnb – trots att hon frågat sin värd och fått nej. Det brukar vara skäl för uppsägning. Men hyresnämnden hittar ömmande skäl och kvinnan får behålla sitt kontrakt.
En delad bild. På den ena en man som tittar in i kameran. På den andra en skylt med airbnb.
Foto: Petra Martinsson/Pixabay
Juristen Johan Perup var kvinnans ombud.

Kvinnan hyr en lägenhet i Laholm. Här har hon bott i cirka åtta år. På våren förra året kontaktade hon sin hyresvärd och undrade om hon fick hyra ut sin lägenhet via Airbnb.

Svaret blev ett tydligt nej och värden informerade om att hon riskerade att förlora sitt hyreskontrakt om hon gjorde så.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

600 kronor per natt

Trots det valde hon att hyra ut lägenheten under sommaren vilket hyresvärden upptäckte i augusti. Hyresvärden hittade annonser på uthyrningssajten Airbnb och där fanns också rekommendationer från personer som bott där – vilket indikerade att uthyrning skett flera gånger. Annonserna visade att kvinnan tog 600 kronor per natt.

En bild på en skärmdump med en recension skriven på Airbnb.
Skärmdumpar från uthyrningssajten Airbnb som bostadsbolaget visade för hyresnämnden.

Kvinnan var ångerfull och hennes ombud försökte medla med hyresvärden om att få bo kvar. Men det var värden inte intresserad av utan drev saken till Hyresnämnden i Göteborg.

Skäl för uppsägning

Att hyra ut sin lägenhet utan tillåtelse brukar vara skäl för uppsägning, men denna gång finns det omständigheter som gör att kvinnan ska få bo kvar, enligt hyresnämnden.

– Det är mycket glädjande men jag måste ändå betona att det är mycket viktigt att man inte hyr ut sin lägenhet utan värdens tillstånd, säger Johan Perup, jurist på Hyresgästföreningen och kvinnans ombud.

Annons
En man som står i en kontorskorridor.
Johan Perup, jurist på Hyresgästföreningen.

Hyreslagen är formulerad så att hyresgästens intresse ska vägas mot hyresvärdens.

I nämnden argumenterade Johan Perup för att kvinnas intresse att få behålla sin lägenhet där hon bott i åtta år skulle vägas tyngre än hyresvärdens att få tillbaka den för att kunna hyra till någon annan.

Läs ocksåKräver 1,4 miljoner i skadestånd - Hyresgästföreningen stämmer Svenska hus för olaglig hyreshöjningEn bill på en tagg och bredvid Michelle Komulainen som är förhandlare på Hyresgästföreningen.

Hyresnämnden skriver:

  • Kvinnan medger att hon har hyrt ut sin lägenhet. Enligt henne själv har det skett åtta gånger. Värden har inte bevisat att det skett i större omfattning än så.
  • Hon har ”åsidosatt sina förpliktelser enligt hyresavtalet”. Det är en försvårande omständighet att hon har hyrt ut trots att hon fått informationen att hon inte får.

Mot detta ska dock vägas:

  • Hon har ett starkt behov av sin bostad.
  • Hon är numera införstådd i allvaret att hyra ut sin lägenhet olovligen.
  • Uthyrningen har skett i begränsad omfattning och dess syfte har varit att få pengar till att betala hyran.

Nämnden slutsats blir att ”vid en sammanvägd bedömning är det oskäligt” att kvinnan inte får behålla sitt hyreskontrakt.

Finns läkarintyg

Enligt Johan Perup är beslutet ovanligt. Det är ett ömmande fall. Ett läkarintyg finns också som intygar att kvinnan är i stort behov av en bostad.

Annons

– Hon hyrde inte ut för att tjäna pengar utan för att kunna betala hyran. Det var en nödlösning som hon ångrar.

Hyreslagen är tydlig med att det inte är tillåtet att hyra ut i andra hand utan tillåtelse.

Läs ocksåFimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd

– Det här fallet går inte att jämföra med till exempel med andrahandsuthyrningen man nu ser under Eurovision i Malmö, säger Johan Perup.

Beslutet går att överklaga till den 16 maj.

Fakta: Du behöver hyresvärdens tillåtelse att hyra ut

För att hyra ut sin hyresrätt krävs värdens tillåtelse.

Hem & Hyra har skrivit om flera fall där hyresgäster har förlorat sina kontrakt, bland annat göteborgaren som hyrde ut med Airbnb minst 192 gånger och tog ut kraftig ockerhyra.

På tapeten är uthyrning av hyresrätter i Malmö under Eurovision, som Hem & Hyra har rapporterat om. Där har nu det kommunala bostadsbolaget MKB gått ut och varnat hyresgäster om att det kan handla om lagbrott.

Fakta: Allt om reglerna kring andrahandsuthyrning

Läs också Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.