Annons

Galna ockerhyrorna inför Eurovision bara fortsätter – trots varningar: ”Ett brott”

Malmö 141 000 kronor för en vecka i Limhamn eller 30 500 kronor mitt i stan. Hem & Hyras granskning avslöjade hur hyresgäster riskerade lagbrott när de ville tjäna en hacka under Eurovision. Malmös största hyresvärd, kommunala MKB, har varnat sina hyresgäster. Ändå hittar Hem & Hyra nu fler annonser, till samma galna priser.
Eurovisionvinnaren Loreen och en hand som håller i en sedelbunt.
Foto: Sarah Louise Bennett EBU/Gry Ellebjerg

Upp till åtta månadshyror på en vecka. Eller 23 500 kronor per natt. Hem & Hyra avslöjade i vintras hur hyresgäster i Malmö riskerar både hem och böter, eller i värsta fall fängelse, när de försöker hyra ut svart till rena ockerhyror under Eurovision. Det handlar bland annat om lägenheter hos MKB, stadens kommunala bostadsbolag och en av landets största allmännyttor. Sedan dess har MKB varnat samtliga 26 500 hyresgäster om riskerna med att hyra ut olovligen. Både i boendeapp, nyhetsbrev och på deras sajt är budskapet tydligt. Det är förbjudet att hyra ut både hela och delar av sin bostad under Eurovisionveckan. Målet är att stoppa alla svartuthyrningar.

– Det är inte tillåtet att hyra ut under Eurovision, säger Eva Rosengren, chef för MKB:s grupp som arbetar mot oriktiga hyresförhållanden.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
MKB i Malmö varnar sina hyresgäster för att hyra ut under Eurovision.
MKB i Malmö varnar sina hyresgäster för att hyra ut under Eurovision.

För att hyra ut i andra hand krävs alltså tillstånd av hyresvärden. Och man får inte ta ut någon överhyra. Agerandet kan få enorma konsekvenser för den enskilde. Förutom en uppsägning kan man bli åtalad och dömas för brott.

– Jag har ett råd: Gör det inte, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

Hyresgäster hyr ut under Eurovision

När Hem & Hyra återigen letar efter lägenhetsannonser på nätet visar det sig att flera av de lägenheter vi skrev om senast är borttagna. Det handlar bland annat om den sexrummare mitt i Limhamn som tidigare låg ute för 141 000 kronor för sex dygn.

Men – samtidigt har det tillkommit hyreslägenheter som även dessa hyrs ut till hisnande priser, långt över de förhandlade hyrorna. Bland annat i MKB:s fastigheter. Det handlar om lägenheter på Dammfri, Rosengård och på Lugnet i centrala stan. En nyrenoverad trea på Lugnet, som Hem & Hyra tidigare berättat, kostar nära 30 500 kronor i sex dygn i samband med Eurovision. Den förhandlade hyran ligger normalt på mellan 9 500 kronor och 11 600 kronor, ungefär en tredjedel av vad förstahandshyresgästen hoppas på att få in under tävlingsveckan. Nu hittar vi även ett litet rum på Dammfri som går att hyra för 32 400 kronor i sex dygn och en fyra på Rosengård som ligger på 28 000 kronor för fyra dygn.

Drönarbild på Malmö och annons på hyreslägenhet som hyres ut under Eurovision.
Trean i centrala Malmö kostar nästan 30 500 kronor att hyra i sex dygn i samband med Eurovision.

Och vi hittar fler annonser i fastigheter med privata hyresvärdar. En tvårummare i Hyllie för 52 000 kronor för fem nätter. En trea vid Mobilia för 108 000 kronor för sex dygn. Och så vidare.

Annons

Så mot lagen och trots MKB:s varningar fortsätter hyresgäster runt om i Malmö att annonsera ut sina lägenheter på olika uthyrningssajter på nätet.

Läs ocksåGalna hyror under Eurovision - 23 500 kronor per natt kan leda till böter och uppsägningBild över Malmö och Loreen med vinnarpokalen samt en annons med ockerhyra under Eurovision.

– Det är väldigt olyckligt att folk försöker hyra ut olovligen, säger Eva Rosengren på MKB.

Fler lägenhetsannonser inför Eurovision

Men än så länge har inga hyresgäster sagts upp – trots att de annonserar till skyhöga hyror. Det betyder dock inte att MKB ser mellan fingrarna. Den som hyr ut utan tillstånd löper tvärt om stor risk att bli upptäckt.

– Vi håller koll på ett gäng annonser men vi avvaktar innan vi agerar ytterligare. Det är trots allt inte olagligt att annonsera. Skulle det däremot visa sig att man verkligen hyr ut och man kan se att de har fått omdömen på uthyrningssajterna, då kommer vi att agera, säger Eva Rosengren.

Läs ocksåVill du hyra ut inför Eurovision? Så slipper du bli vräkt: ”Viktigt”Sugen på att tjäna extrapengar på din hyresrätt under Eurovision. Undvik fallgroparna så att du inte mister din bostad.

Eva Rosengren MKB

Samtidigt har intresset för att hyra ut varit stort bland bolagets hyresgäster. Många hört av sig till MKB för att fråga vad som gäller.

Annons

– Vi har fått en hel del förfrågningar till vår kundtjänst. Och de som hör av sig har fått besked om vad som gäller, att det inte är tillåtet, säger Eva Rosengren.

Ett brott att hyra ut svart till överhyra

För att alls få grönt ljus från värden måste du ha ett giltigt skäl när du hyr ut i andra hand. Dit räknas normalt inte att tjäna extra pengar i samband med evenemang. Den som ändå har modet – eller är dumdristig nog – och chansar i hopp om att göra sig en rejäl hacka under Eurovision kan råka illa ut.

– Det är helt enkelt ett brott. Men sedan är det också moraliskt fel. Man ska inte tjäna pengar på ett förstahandskontrakt, säger Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

Josephine Stensson, jurist på Hyregästföreningen.
Josephine Stensson, jurist på Hyresgästföreningen.

En svartuthyrning kan leda till uppsägning. Hyresvärden behöver inte ens skicka ut en varning. Men det kan också sluta betydligt värre än så. För fem år sedan skärpte man lagstiftningen kring andrahandsuthyrning och överhyra. Den som bryter mot reglerna och hyr ut svart till överhyra kan bli dömd till böter eller i värsta fall till fängelse i högst två år. Dessutom kan den som hyr ut svart bli tvungen att betala tillbaka överhyran.

Fakta: Så funkar lagen mot svartuthyrning

Hand på en lagbok

  • Hyresgästen kan förlora sitt kontrakt, motiverat med en svartuthyrning om fastighetsägaren säger upp kontraktet.
  • Svartuthyraren kan även tvingas betala tillbaka pengarna, överhyran, om andrahandshyresgästen lämnar in ett krav på återbetalning som godkänns av hyresnämnden.
  • Hyresgästen kan dessutom dömas till böter som en brottsling, om någon polisanmäler vad som hänt och detta leder till en fällande tingsrättsdom för brott mot jordabalken.
Läs också Inga uppsägningar trots försök att hyra ut till ockerpriser under Eurovision Hyresgäst kan förlora kontrakt efter tillslag mot sexhandel – risk för nya fall under Eurovision Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.