Annons

Hovrätten slår fast Airbnb-vräkning – hyresgäst riskerar fängelse

Göteborg Göteborgaren hyrde ut svart med Airbnb minst 192 gånger och tog ut kraftig ockerhyra. Hovrätten slår nu fast hans uppsägning. Dessutom är mannen polisanmäld och riskerar fängelse.
Bildmontage som visar att Airbnb är förbjudet tillsammans med porträtt på Hans-Emil Lundquist.
Foto: Getty Images/Castellum/montage Hem & Hyra
Fastighetsbolaget Castellum har polisanmält sin före detta hyresgäst. "Nu vill vi följa vad som händer. Det har en prejudicerande karaktär", säger affärsområdeschef Hans-Emil Lundquist.

Sedan 2019 kan det vara ett brott att hyra ut svart till överhyra.

Fallet i Göteborg är första kända gången som en Airbnb-uthyrande hyresgäst polisanmälts enligt den nya hårdare lagen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fastighetsbolaget Castellum står bakom polisanmälningen. Bolaget har också sagt upp mannens hyreskontrakt, en uppsägning han bestridit. Det har alltså fram till nu funnits två parallella processer: en straffrättslig och en hyresrättslig.

Nu är den hyresrättsliga delen avslutad. Både Göteborgs hyresnämnd och Svea hovrätt har slagit fast att Castellum har rätt och att mannens kontrakt är förverkat.

Hans-Emil Lundquist är affärsområdeschef på Castellum.

Läs ocksåFörnekar svart uthyrning – säger hon bor med exmaken och hans nya fru

– Hyresgästen har precis lämnat lägenheten, han flyttade ut i början av november.

Vad händer med polisutredningen?

Annons

– Vi har inte fått någon återkoppling av polisen än, antagligen har de också väntat på hovrättens beslut. Därför avvaktar vi i nuläget. Men sedan kommer vi att förhöra oss om hur man ser på sådant här från polisens håll. Det har ju en prejudicerande karaktär och därför är det intressant i vår värld, säger Hans-Emil Lundquist.

Läs ocksåFlyttade in i smutsig källare – nu får familjen tillbaka 183 000 kronor på hyran

Det var förra vintern, när anställda på Castellum gjorde en nätkontroll av sina bostadslägenheter, som de upptäckte annonsen på sajten Airbnb. Av omdömena framgick det att hyresgästen hyrt ut lägenheten i centrala Göteborg till turister vid minst 192 tillfällen sedan november 2012.

Han hade sitt eget namn och bild i annonsen och en anställd kände även igen lägenhetens innandöme.

Mannen tog ut en dygnshyra som var fem gånger så hög som den han själv betalade. Den som hyrde fick tillgång till hela lägenheten och vid minst ett tillfälle uppgav ett omdöme att uthyrningen varat en hel månad.

– Det rör sig om kraftiga överhyror. Det finns sådana ekonomiska värden i det här att även skattemyndigheten borde vara intresserad, sade Hans-Emil Lundquist till Hem & Hyra i juni.

Den nya skärpta lagen trädde i kraft 1 oktober 2019. Enligt omdömena på Airbnb har mannen hyrt ut minst 34 gånger efter det.

Annons

I början av juni gav Göteborgs hyresnämnd Castellum rätt att säga upp hyresgästen.

I sin överklagan till hovrätten hävdar mannen att det varken går att bevisa att det är han som lagt upp annonsen, att det var hans lägenhet som syntes på bilderna eller att de som lämnat omdömen verkligen hyrt lägenheten.

Hyresgästen menar också att det finns anledning att betvivla att annonsen över huvud taget varit tillgänglig på Airbnb:s sajt.

Men Svea hovrätt anser att inget framkommit som ger anledning till en annan bedömning än den hyresnämnden gjort. Hovrätten avslår därför mannens överklagan. Beslutet går inte att överklaga.

Läs också Skyhöga andrahandshyror: Villa hyrs ut för 1,4 miljoner kronor i månaden Har hyrt ut i andra hand i åtta år – vill ha kvar lägenheten på grund av sjukdom Ovanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.