HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hovrätten slår fast Airbnb-vräkning – hyresgäst riskerar fängelse

Göteborg Göteborgaren hyrde ut svart med Airbnb minst 192 gånger och tog ut kraftig ockerhyra. Hovrätten slår nu fast hans uppsägning. Dessutom är mannen polisanmäld och riskerar fängelse.
Bildmontage som visar att Airbnb är förbjudet tillsammans med porträtt på Hans-Emil Lundquist.
Foto: Getty Images/Castellum/montage Hem & Hyra
Fastighetsbolaget Castellum har polisanmält sin före detta hyresgäst. "Nu vill vi följa vad som händer. Det har en prejudicerande karaktär", säger affärsområdeschef Hans-Emil Lundquist.

Sedan 2019 kan det vara ett brott att hyra ut svart till överhyra.

Fallet i Göteborg är första kända gången som en Airbnb-uthyrande hyresgäst polisanmälts enligt den nya hårdare lagen.

Läs ocksåHyresgästen varnades för att hyra ut via Airbnb – kan tvingas flyttaAirbnb och pengar.

Fastighetsbolaget Castellum står bakom polisanmälningen. Bolaget har också sagt upp mannens hyreskontrakt, en uppsägning han bestridit. Det har alltså fram till nu funnits två parallella processer: en straffrättslig och en hyresrättslig.

Nu är den hyresrättsliga delen avslutad. Både Göteborgs hyresnämnd och Svea hovrätt har slagit fast att Castellum har rätt och att mannens kontrakt är förverkat.

Hans-Emil Lundquist är affärsområdeschef på Castellum.

Läs ocksåUnik prövning i högsta instans: Ska skattepengar gå till svartuthyrning?Hem & Hyra har tidigare berättat om Amir som hyrde en lägenhet svart och fick hyran betald av socialtjänsten. Nu ska en göteborgare få sin rätt till hyresbidrag prövad i allra högsta instans.

– Hyresgästen har precis lämnat lägenheten, han flyttade ut i början av november.

Vad händer med polisutredningen?

– Vi har inte fått någon återkoppling av polisen än, antagligen har de också väntat på hovrättens beslut. Därför avvaktar vi i nuläget. Men sedan kommer vi att förhöra oss om hur man ser på sådant här från polisens håll. Det har ju en prejudicerande karaktär och därför är det intressant i vår värld, säger Hans-Emil Lundquist.

Läs ocksåNu åtalas första västsvensken: Ägde villa för miljoner – hyrde ut sin hyresrätt svart till ockerhyra

Det var förra vintern, när anställda på Castellum gjorde en nätkontroll av sina bostadslägenheter, som de upptäckte annonsen på sajten Airbnb. Av omdömena framgick det att hyresgästen hyrt ut lägenheten i centrala Göteborg till turister vid minst 192 tillfällen sedan november 2012.

Han hade sitt eget namn och bild i annonsen och en anställd kände även igen lägenhetens innandöme.

Mannen tog ut en dygnshyra som var fem gånger så hög som den han själv betalade. Den som hyrde fick tillgång till hela lägenheten och vid minst ett tillfälle uppgav ett omdöme att uthyrningen varat en hel månad.

– Det rör sig om kraftiga överhyror. Det finns sådana ekonomiska värden i det här att även skattemyndigheten borde vara intresserad, sade Hans-Emil Lundquist till Hem & Hyra i juni.

Den nya skärpta lagen trädde i kraft 1 oktober 2019. Enligt omdömena på Airbnb har mannen hyrt ut minst 34 gånger efter det.

I början av juni gav Göteborgs hyresnämnd Castellum rätt att säga upp hyresgästen.

I sin överklagan till hovrätten hävdar mannen att det varken går att bevisa att det är han som lagt upp annonsen, att det var hans lägenhet som syntes på bilderna eller att de som lämnat omdömen verkligen hyrt lägenheten.

Hyresgästen menar också att det finns anledning att betvivla att annonsen över huvud taget varit tillgänglig på Airbnb:s sajt.

Men Svea hovrätt anser att inget framkommit som ger anledning till en annan bedömning än den hyresnämnden gjort. Hovrätten avslår därför mannens överklagan. Beslutet går inte att överklaga.

Läs också Kvinnas lägenhet var knarkcentral : ”Chockad, ledsen och besviken” Tidigare ordförande i lokal hyresgästförening sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.