Annons

Rivig debatt om hur Stockholm ska växa

Stockholm Alla partier är eniga om att bostadsbyggandet måste öka i Stockholm. Frågan är hur? Under onsdagen höll HSB ett seminarium med utgångspunkt ur Ola Anderssons bok "Hitta hem".

Medverkade gjorde förutom författaren själv även Joakim Larsson (M), Maria Östberg Svanelind (S), Erik Slottner (KD) och Clara Lindblom (V).

Ola Andersson inledde med att tala om de slutsatser han drar i boken om vilka som tjänar på bostadsbristen (mäklare, producenter, banker och fastighetsägare) och vilka som förlorar (unga, nyblivna föräldrar, nyskilda, nyinflyttade, studenter, verksamheter och företag).

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Den stora frågan inför valet är om vi ska ha en bostadspolitik som bygger för de som står på toppen av sin bostadskarriär eller om vi ska bygga för de som faktiskt behöver någonstans att bo? Frågade Ola Andersson.

Joakim Larsson (M) inledde med att det tar lång tid för bostäder att bli verklighet men att man från politiskt håll i alla fall har skruvat upp målsättningarna rejält.

– Vi lever i en gammal bostadsskuld från några magra år av bostadsbyggande, samtidigt har vi väldigt många som flyttar till Stockholm just nu. Därför är det viktigt att vi håller vad vi lovar. Det som är det mest pinsamma är studentbostäderna, där inget av blocken har kunnat leverera, men nu är vi på gång.

Annons
Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

Erik Slottner (KD) lyfte fram att det var fler bostäder som behövs, inte nödvändigtvis fler detaljplaner.

– Vi vill bygga högt, då får du fler lägenheter per fastighet. Se dessutom till att korta planprocessen, sänk bullerkraven och minska p-normen, så är vi på god väg. Vi vill också utlysa fler arkitekttävlingar där hyresnivåerna är avgörande.

Socialdemokraternas Maria Östberg Svanelind menade att alliansen sänkte målsättningen och tempot när de tog över makten 2006.

Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

– Samtidigt började man ombilda en massa hyresrätter till bostadsrätter och det är det som är grunden till de problem vi har i dag. Man måste ha en idé om vad man vill, vi vill bygga stad – inte bara bostäder. Vi vill också jobba med prissättningen av marken för att det ska byggas fler hyresrätter än i dag.

Clara Lindblom från Vänsterpartiet välkomnade Alliansens nya byggmål men menade att de kommer på tok för sent.

Annons

– Vi har ett underskott på hyresrätter i dag vilket gör att vi måste prioritera dem för att komma ikapp. Släpp den närmast religiösa tilltron på flyttkedjor och släpp orimliga krav på att man ska tjäna mer än tre gånger månadshyran. Vi vill prioritera byggherrar som pressar nyproduktionshyror. Det är sorgligt att vi inte pratar mer om hyresnivåerna både i nyproduktion och efter upprustning tycker jag.

Ola Andersson avslutade med att reflektera över att han inte såg någon speciell spricka mellan blocken, snarare en horisontell spricka genom alla partier.

– Vi har moderater på Lidingö som säger nej till utbyggnad och vänsterpartister som hävdar att vi inte har en bostadsbrist. Eftersom vi har fyra val fram till 2030 är det viktigt att vi har en bred politisk överenskommelse att bygga mer.

Läs också Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten Sovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.