Rödgröna miljarder till hyresrätten
Oppositionen spar varken på krutet eller pengarna när de presenterar sin gemensamma bostadspolitik inför valet. När bostadsminister Mats Odell (KD) i slutet av förra veckan ville göra bostadspolitiken till en valfråga presenterade han ett förslag med skattefritt att hyra ut hälften av sin permanentbostad, exempelvis gillestugan till en student.
De rödgröna går betydligt längre i sina satsningar. De vill fördubbla antalet nyproducerade hyresrätter upp till 12 000 lägenheter per år fram till 2016 då takten ska öka ytterligare. 40 000 bostäder ska då byggas per år, majoriteten av dem ska vara hyresrätter.
Om Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet får bilda regering i höst kommer man att återinföra investeringsbidraget för byggande av hyresrätter, studentbostäder inkluderat. Kravet ska vara att bostäderna ska vara energisnåla och att hyrorna är ”överkomliga”, som Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly uttrycker det.
Överenskommelsen om hyrorna som nyligen träffades mellan Hyresgästföreningen, de kommunala bostadsbolagen i Sabo och Fastighetsägarna, som organiserar de privata fastighetsägarna, har de rödgröna partierna olika uppfattning om. Vänsterpartiet är öppet kritiskt medan Socialdemokraterna och Miljöpartiet är mer positiva.
– Men vi kommer inte att lägga fram något förslag som går emot en uppgörelse som parterna på hyresmarknaden träffat, försäkrar Lars Ohly.
Ett rotavdrag som även inkluderar flerfamiljshus kommer också att införas. Den som renoverar för att sänka energiförbrukningen får ett utökat stöd.
Miljonprogrammens hus ska också rustas med hjälp av statliga medel. De rödgröna använder Hyresgästföreningens siffror som pekar på att 650 000 av miljonprogrammens bostäder behöver renoveras, av dem 350 000 inom de närmaste fem åren. Detta under förutsättning att kommunen och fastighetsägaren också drar sitt strå till stacken.
För att boende i flerfamiljshus ska tänka mer energisnålt införs krav på individuell mätning av varmvatten och el i nybyggda och renoverade hus från 2014. Målet är att energianvändningen för bostäder ska ha minskat med 30 procent om tio år.
Kommunerna kommer med de rödgrönas förslag att bli skyldiga att ordna en bostadskö där en majoritet av de allmännyttiga och privata lägenheterna ska förmedlas efter kötid.
– Det ska inte krävas kontakter får att få en bostad, säger Mona Sahlin.
Ombildningarna från hyresrätt till bostadsrätt, framför allt i centrala Stockholm, oroar de rödgröna. Därför vill man att det ska krävas en majoritet på tre fjärdedelar mot dagens två tredjedelar för att en omvandling ska gå igenom. Det ska också finnas en begränsning av antalet omröstningar inom en kort tid.
– Det handlar absolut inte om någon ny stopplag, säger Maria Wetterstrand.
Hur mycket satsningarna beräknas att kosta preciserar inte de rödgröna i dag. Det kommer att presenteras i den alternativa budgeten i vår.
De rödgrönas gemensamma politik skiljer sig en del från de förslag som Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna inom kort förväntas presentera. Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman kallar ändå de rödgrönas åtgärder för ett steg i rätt riktning.
– Fortfarande är det dock en del viktiga frågor som återstår att lösa. En av de största handlar om hur man gör villkoren mellan olika boendeformer mer rättvisa, säger Barbro Engman.
Annons
Annons
MISSA INGET FRÅN HEM & HYRA. Tryck här för att följa oss på Facebook.