Annons

Rödgrönt avdrag gäller inte för hyresgäster

Nyheter Den rödgröna oppositionen vill satsa sex miljarder på att rusta upp och energieffektivisera flerfamiljshus. Men hyresgäster som hade hoppats på att få samma möjlighet som bostadsrättsägare att göra rotavdrag blev besvikna. Pengarna ska gå till bostadsbolagen.​
Omskrivna miljonprogramsområdet Linjalen på Södermalm i Stockholm var skådeplatsen för oppositionens gemensamma utspel. Egentligen skulle presskonferensen hållas i Hyresgästföreningens lokal, men det vackra vårvädret gjorde att Mona Sahlin, Lars Ohly och Peter Eriksson mötte journalisterna på innergården. Aktivister från Rädda linjalen, som nyligen vann striden mot de som ville ombilda till bostadsrätt, delade ut propaganda.
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiets gemensamma förslag är att införa ett rotavdrag för renovering av flerfamiljshus. Stödet är på maximalt 100 000 kronor per lägenhet och ges under förutsättning att renoveringen leder till att husets energiförbrukning minskas med minst 30 procent. De rödgröna räknar med att satsningen ska leda till att mellan 40 000 och 50 000 lägenheter ska kunna renoveras per år, dubbelt så många mot i dag. Framförallt är det miljonprogramshusen, som byggdes på 1960- och 70-talet, som oppositionen har i åtanke.
– Regeringen har en blind fläck. Man har helt glömt bort hyresrätten. En fantastisk boendeform som tre miljoner människor bor i, säger Vänsterpartiets ledare Lars Ohly.   
Rotavdraget för villaägare och bostadsrättsinnehavare som finns i dag ska finnas kvar. Dessutom ska det utökas med 10 procent för energibesparande åtgärder. Exempelvis: villaägare som i dag har elvärme och installerar bergvärme få göra avdrag för 60 procent av arbetskostnaden.
Hyresgäster som vill anlita hantverkare för att måla, tapetsera eller lägga in nya golv, kommer däremot inte att få någon skattereduktion.
– Det ingår inte i det här förslaget, säger Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson.
Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman har tidigare varit kritisk mot att villkoren för bostadsrättsägare och hyresgäster är olika. Hon beskriver förslaget som två steg framåt och ett tillbaka.
– Om det verkligen är så att hyresgäster inte ska få göra rotavdrag, så är det dåligt.
I övrigt är dock Hyresgästföreningen positiv till det rödgröna utspelet.
– Det skapar arbetstillfällen mitt i finanskrisen, ger klimatbesparingar och tillgodoser hyresgästernas behov av bra bostäder, säger Barbro Engman.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari" Virginia är expert på att spara el – här är hennes bästa tips Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre” Elpriserna: Göran blir utan regeringens stödpengar – får strömmen direkt från greven

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.