Annons

Rökfritt bygger på grannar som angivare

Lilla Edet Totalt rökförbud i hela bostadsområdet. Den som bryter mot det riskerar att bli avslöjad av grannarna. På nybyggda Ström i lilla Edet är det fimpat för gott.
Foto: Grafikbyrån

Rökfritt är ordet för dagen. Allt fler bostadsbolag inför totalt rökförbud i sina nybyggda lägenheter. När Hem & Hyra gör en kartläggning i regionen visar det sig att sju kommunala bostadsbolag har hus eller bostadsområden där man infört förbud. Ytterligare åtta överväger att förbjuda sina hyresgäster att röka inomhus i nya lägenheter.

Hela det nybyggda kvarteret i Lilla Edet blir rökfritt, både inomhus och utomhus

Gemensamt för alla är att kontrollen bygger på att grannar berättar. Den rökare som ger sig hän åt sitt röksug riskerar allt från att bli ersättningsskyldig för eventuella skador i lägenheten, till böter och uppsägning.

Läs också: Här blir det rökförbud både inne och ute.

Om en rökare i Herrljungabostäders rökfria lägenheter avslöjas får lägenhetsinnehavaren ett varningsbrev. blir det ingen bättring riskerar hyresgästen att bli uppsagd. I kontrakten för nyproducerade lägenheter står att det är förbjudet att röka i lägenheterna, på balkongerna och utanför husen.

Annons

Alingsåshem har liknande regler för sina nya, rökfria bostäder. Men inget fall har lett till rättslig prövning. I Bengtsforshus riskerar den som bryter mot rökförbundet avslutat hyreskontrakt.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningens jurist Lennart Björkman, säger att det finns lagstöd för båda sidor:

– Det finns exempel på flera andra starka dofter såsom vitlöksdoft från matlagning som kan sprida sig till andra lägenheter och då får det anses vara ett tillåtet brukande av lägenheten, men istället kanske man behöver se hur isolerade lägenheterna är om det är alltför starka dofter.
Men man får inte heller förstöra sin lägenhet. Rökning kan ge omfattande skador, som hyresgästen kan tvingas betala för.

Annons

Flera av de bostadsbolag Hem & Hyra har talat med säger att de är intresserade av att införa rökförbud, främst i nyproducerade lägenheter, men att även hyresgäster i äldre hus gärna ser att deras grannar förbjuds att röka inne och på balkongerna. Bolagen väntar på klara riktlinjer genom beslut i Hyresnämnden.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Bostadsbolagen motiverar sina förbud med att hyresgästerna har önskat det. Men även renoveringskostnader framförs som ett argument. Flera bolag menar att det kan krävas dyra renoveringar efter inbitna rökare om efterkommande hyresgäster klagar på röklukt.

Fakta: Så säger lagen

I Jordabalken står att hyresgästen ska ”se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö”
Det står också: Hyresgästen skall under hyrestiden väl vårda lägenheten med vad därtill hör. Han är skyldig att ersätta all skada som uppkommer genom hans vållande. Det finns ännu inga domar gällande brott mot rökförbud.

Läs också Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Fettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bort Kameror kan spåra fettklumpar - därför kan du tvingas betala om du slarvar med matoljan Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.