HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Edethus inför rökförbud – både inomhus och utomhus

Lilla Edet Efter 40 år i egen villa, där aldrig någon rökt var valet enkelt: En rökfri lägenhet. Nu flyttar Kjell och Kristina in i ett nytt bostadsområde med totalt rökförbud i Lilla Edet.
Foto: Kajsa Wedberg
Det nya kvarteret i Lilla Edet blir helt rökfritt. Det blir uthyrare Agneta Johansson, till vänster, som får ta emot eventuella klagomål från den boende. Kjell och Kristina Hermansson kommer inte att besvära, då de aldrig tillåtit rökning i sin bostad.

Kristina Hermansson vet att kaffestunderna på balkongen blir utan osande rök från grannarna. Här i den nya lägenheten på Ström i Lilla Edet har alla grannarna skrivit på att de inte ska röka. Men det är inte bara inomhus det är fimpat för gott. Det är i trapphusen, på loftgångarna, gångvägarna. Ja, i hela det nya bostadsområdet.

Läs också: Rökfritt bygger på grannar som angivare
– En fördel är ju också att man slipper slängda fimpar, eftersom det är förbjudet med rökning i hela området, säger hon.
Även i Vänersborg ska det nybyggda området på Holmängs hage bli helt rökfritt. Skillnaden är att här kommer det att bli en ruta där man kommer att tillåta rökning.
– Det gör vi efter önskemål från hyresgästerna, säger Vänersborgsbostäders vd Gunnar Johansson. Det ska i alla fall finnas en möjlighet för rökarna att ta ett bloss i sin hemmiljö, men inte inomhus eller i de allmänna utrymmena.
– Rökning är det näst vanligaste störningsklagomålet, menar han.

Läs ocksåFå bostadsbolag har rökförbud i nyproduktion
Hans Hansson är själv rökare och bor i Edethus, men han röker helst utomhus och tycker att ett vindskydd skulle göra det lättare för rökare att välja bort rökning inomhus.

Varken Edethus eller Vänersborgsbostäder kommer att ha någon egen kontroll av att rökförbudet efterföljs, utan det bygger på grannarnas rapporter.
Om man inte följer reglerna och avtalet hyresgästen skrivit på kan denna tvingas att betala för saneringskostnader. Gunnar Johansson säger att en totalsanering av en rökskadad lägenhet kan gå på 100 000 kronor.
Kristina och Kjell Hermansson menar att det nog inte blir några problem med grannar som bryter mot förbudet. Och skulle någon göra det, då är det bara att anmäla det som all annan störning, till bostadsbolaget.

Läs också Hyresgästföreningen: Mitthems rökförbud håller inte Ange rökare - få 5 000 kronor i belöning Brandmannens råd hjälper dig att överleva branden Branden i trähuskvarteret tog Lars Wallins hem

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.