Annons

(S): Ersätt föreningar för uthyrning

Nyheter Den svenska bostadsbubblan riskerar att spricka, varnar Tommy Waidelich, Socialdemokraternas ekonomiska talesperson. För att dämpa effekten vill han göra det lättare att hyra ut bostadsrätter i andrahand, förklarar han för Hem & Hyra.
Den senaste tiden har varit turbulent på världens finansmarknader. Börserna åker jojo och oron sprider sig bland investerare och privatpersoner.
 
Samtidigt sjunker bostadspriserna i Sverige och många varnar för att vi är inne i en bostadsbubbla som är på väg att spricka. En av dem är Tommy Waidelich, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson.
 
– Det finns tre anledningar till att vi har de höga priser på bostäder som vi har i dag.  Sänkta skatter, låga räntor och ett alltför lågt bostadsbyggande. Jag tycker att det är dags att vi skapar oss en beredskap för vad vi bör göra om priserna börjar sjunka, säger han.
 
Tidigare i somras bjöd Tommy Waidelich in regeringen till samtal om hur effekterna av en eventuell bubbla kan lindras. Samtidigt lanserade han ett eget förslag på hur situationen kan lösas.
 
Förslaget går ut på att underlätta andrahandsuthyrningen av bostadsrätter. En person som inte får sin bostad såld kan i dag bli nekad att hyra ut sin lägenhet av bostadsrättsföreningen. För att göra det mer attraktivt för föreningen att godkänna uthyrningar föreslår Tommy Waidelich att den ska få en ersättning under tiden som uthyrningen pågår.
 
– Det är en idé som är värd att pröva. Det skulle underlätta situationen för dem som inte får sina bostäder sålda, säger han och tillägger:
 
– Det här är verkligen inget som öppnar för marknadshyror eller något sådant.
 
Hur förslaget konkret ska se ut vet han ännu inte. Inte heller vilka nivåer kompensationen ska ligga på eller hur den ska betalas.
 
Om Socialdemokraternas får gehör för sitt förslag måste de praktiska detaljerna först diskuteras med Hyresgästföreningen och andra parter på bostadsmarknaden, enligt Tommy Waidelich som poängterar att det behövs en helhetssyn på bostadsmarknaden.
 
 – Det som behövs i dag är att det byggs hyresrätter som folk har råd att bo i. Det är inte minst viktigt för tillväxten i Stockholmsregionen.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.