Annons

S vill kunna bötfälla oseriösa hyresvärdar

Nyheter Hållbart byggande och hyresrätter var stora delar av Socialdemokraternas nya bostadspolitik. Ett förslag öppnar också för att bötfälla oseriösa fastighetsägare.

I dag presenterade Socialdemokraterna sin nya bostadspolitik och mycket fokus låg på hållbarhet.

Bland förslagen fanns bland annat tuffare energikrav vid nybyggnation och statliga energisparlån till fastighetsägare för att sätta fart på arbetet med energieffektivisering. Man vill också stärka forskningen inom bostadssektorn.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Med en aktiv och ambitiös bostadspolitik så kan Sverige ta till vara på fler möjligheter till jobb och tillväxt och samtidigt klara de stora klimatutmaningarna, säger Veronica Palm, som ledde arbetsgruppen.

Socialdemokraterna konstaterar att ombildandet av hyresrätter har gjort att det nu finns en brist på dessa och att det har ökat segregationen framförallt i storstäderna.

Partiet ska därför inte medverka till fler ombildningar i områden där bostadsrätter redan dominerar.

Annons
Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

Ett annat förslag öppnar för möjligheten att ge böter till oseriösa fastighetsägare som missköter underhållet. Man vill också pröva lämpligheten hos framtida ägare av hyresfastigheter innan köpert går igenom.

Arbetsgruppen menar att bostadsproduktionen ligger på en alltför låg nivå. Målet bör vara att bygga 40 000 nya bostäder om året.

– Jag är stolt över att vi har höga ambitioner och sätter upp tuffa mål för bostadsbyggandet. Vi vet att vi inte kommer att kunna nå de här nivåerna i år men det är något vi ska jobba mot, säger Veronica Palm.

Läs ocksåÅses stadsvandring blottlägger gränserna i GränbyÅse Richard i röd kortärmad topp och jeansshorts, långt grått hår och glasögon, berättar ooch gestikulerar omgiven av deltagarna i stadsvandringen. De står intill en aprikosfärgad husvägg och i ett fönster speglas laxrosa bostadshus och grönska.

För att lyckas med det vill Socialdemokraterna locka mer privat kapital till bostadssektorn, göra de statliga garantierna till byggherrarna mer attraktiva och införa en byggbonus för hyresrätter och studentlägenheter.

Annons

Man föreslår också ett blocköverskridande samarbete för att rätta till skattebalansen mellan olika upplåtelseformer, som Socialdemokraterna anser har rubbats de senaste åren.

– Jag moraliserar inte över hur människor väljer att bo. Det får de bestämma själva. Däremot tycker jag inte att staten ska styra folk mot det ena eller andra med skattemedel. Det kan man göra när det gäller sprit och tobak, inte bostäder, säger Veronica Palm.

Läs också Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Charlotte fick vänta ett år på bostadstillägg - allvarlig kritik mot Pensionsmyndigheten Sovsäckar för att lyfta bostadsfrågan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.