Annons

(S) vill satsa på hyresrätter

Nyheter För att öka rörligheten på arbetsmarknaden behövs det fler hyresrätter. Det slår Socialdemokraterna fast i sin krisrapport som presenterades på tisdagen. Partiet vill därför att staten tar ett större ansvar för bostadsförsörjningen.
Socialdemokraterna gjorde i höstas sitt sämsta val i modern tid. På tisdagen kom domen. Arbetsmarknadspolitiken beskrivs som akilleshälen i partiets politik, enligt rapporten.
 
Bostads- och arbetsmarknaden är intimt förknippade med varandra och för att folk ska kunna flytta till jobben krävs det hyresrätter. Bristen på hyresrätter är rent av ett hot mot den ekonomiska tillväxten, skriver rapportförfattarna.
 
Staten bör därför ta ett större ansvar för att finansiera bostadsbyggandet, främst när det gäller hyresrätter för unga. Det krävs även särskilda insatser för att rusta upp miljonprogrammets lägenheter, enligt kriskommissionen.
 
Bostadsbristen innebär även problem för den samhällsekonomiska stabiliteten. Storstädernas överhettade bostadsmarknad kan i slutändan leda till en finansiell kris och det bästa sättet att undvika det är att bygga mer.
 
För att klara investeringarna i bostadsbyggandet går det inte att utesluta skattehöjningar, enligt rapporten.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.