Annons

Så blir din lägenhet energisnålare

Nyheter Nu tar allmännyttan krafttag mot energiläckorna i bostäderna. Omkring 70 kommunala bostadsföretag inom Sabo har förbundit sig att minska energiförbrukningen med 20 procent till år 2016.- Det är ett ambitiöst mål säger Therese Rydstedt vid Sabo. ​
Många kan klara det, särskilt de företag som ännu inte har gjort något åt sin energiförbrukning.
– Men de företag som redan sparar 20 procent eller mer, för dem blir det svårt att klara ytterligare 20 procent.
Rydstedt förespråkar ett helhetsgrepp. Om fastigheten är i behov av omfattande upprustning gäller det att först förbättra ”klimatskalet”, alltså att täta husen, tilläggsisolera och att byta ut eller renovera fönster.
Därefter är det dags att kolla ventilationen. Sist kommer värmesystemet.
– För bästa resultat är det viktigt att ta åtgärderna i just den ordningen.
– Om fastigheten inte behöver så genomgripande underhåll gäller det att få huset att fungera så som det var tänkt från början, och exempelvis ta bort onödiga energitjuvar.
Rydstedt ser en fördel i att fastighetsägaren tar ett helhetsgrepp, och samordnar energisparandet med underhåll av annat slag.
 
De här åtgärderna kostar pengar, samtidigt som mindre energiförbrukning blir billigare. Kommer hyrorna att stiga eller sjunka?
– Ambitionen är att hyrorna inte ska stiga. Men de sänkta driftskostnaderna behövs för att bevara/modernisera husen, säger Rydstedt.
Har din hyresvärd anslutit sig till Sabos energiutmaning? Här är hela listan.
 
Fotnot: Sabo har omkring 300 medlemsföretag. Alla allmännyttiga bostadsföretag är dock inte medlemmar; exempelvis står företagen i Stockholm, Järfälla och Värmdö utanför.
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Elpriserna: Nu slipper Inger kallhyran – "åkte på en riktig smäll i januari" Virginia är expert på att spara el – här är hennes bästa tips Värmen redan katastrofdyr för Britta: ”Det kommer bli värre” Elpriserna: Göran blir utan regeringens stödpengar – får strömmen direkt från greven

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.