Annons

Så bor bostadspolitikerna

Nyheter De bestämmer över bostadspolitiken och bor i slott och villor. Endast en av ledamöterna i riksdagens civilutskott bor i hyresrätt, visar Hem & Hyras granskning.​
När regeringen lämnar ett förslag till riksdagen för beslut hamnar det först i ett av de 15 utskotten för beredning. Utskotten presenterar sedan ett förslag till beslut som riksdagens ledamöter tar ställning till.
Civilutskottet är det utskott i riksdagen som har hand om bostadsfrågorna och bestämmer om lagar som påverkar Sveriges tre miljoner hyresgäster.
 
Men bara en av ledamöterna bor själv i hyresrätt. En stor majoritet bor i eget hus och övriga bor i bostadsrätter.
 
Flottast bor kristdemokraten Otto von Arnold som bor i ett eget slott, Jordberga slott, i södra Skåne.
 
Carina Ohlsson är socialdemokratisk ledamot från Lidköping och den enda av utskottets ledamöter som bor i hyresrätt.
 
– Det är viktigt att det finns en representativitet i den beslutande församlingen och det är inte bra om alla bor i villa eller bostadsrätt. Riksdagen ska spegla befolkningen i så stor utsträckning som möjligt och det gäller alla aspekter i samhället, säger hon.

Annons
Fakta: Så bor ledamöterna i civilutskottet:

BostadsrättMaryam Yazdanfar (S)Maria Abrahamsson (M) Jonas Gunnarsson (S) Marianne Berg (V)

 
Eget hus (inklusive slott)Jan Ertsborn (FP) Hannah Bergstedt (S) Per Lodenius (C) Margareta Cederfelt (M) Jan Lindholm (MP) Otto von Arnold (KD)Carina Herrstedt (SD)  Magdalena Andersson (M) Anti Avsan (M)Hillevi Larsson (S) Eva Bengtson Skogsberg (M) Yilmaz Kerimo (S)
 
HyresrättCarina Ohlsson (S)

Läs också Guide till hemförsäkringar Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Mauritz ville sätta upp en laddstolpe: Kallduschen – inget bidrag till hyresgäster Dystra kartläggningen: Inga stöd till hyresgäster att vänta – politikerna håller i pengarna Ministerns luddiga besked om renovräkningarna: ”En viktig diskussion” Så ska poddande politiska motståndare lösa bostadskrisen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.