Annons

Så får du en elsäker advent

Nyheter I helgen pyntas många hem med adventsstakar och ljusslingor. Men se upp när du köper julbelysning. I fjol förbjöds nästan hälften av alla testade produkter.
Köp julbelysning i affärer som brukar sälja elprodukter, tipsar Elsäkerhetsverket.

Elsäkerhetsverket är i full färd med att testa elljusstakar, adventsstjärnor och ljusslingor som säljs i Sverige. Tidigare erfarenheter förskräcker. Bara 13 procent klarade alla säkerhetskrav i fjol.

– Det var rent ut sagt väldigt illa. Vi hittade direkt livsfarliga ljusstakar där man lätt kunde dra upp sockeln och komma åt 230 volt rakt av. Det fanns ledningar som var så tunna att de riskerar att överhettas om man sätter i en lite starkare lampa, berättar Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

43 procent förbjöds på grund av säkerhetsbrister. Resultaten var betydligt sämre än för andra typer av el-prylar som testas.

– Julbelysningen är helt klart farligare än andra elprodukter.

En orsak kan vara att juleljusen säljs överallt, även av butiker som inte har riktigt koll på vad som gäller för elprodukter och kanske importerar något som bara är billigt. Som konsument bör man kolla att det finns CE-märkning och om tillverkaren anges.

Läs ocksåDärför kan det byggas rum utan fönster redan nästa år: "Sämre än poliscell"

– Där har vi sett ett samband. Om det saknas tillverkare på produkten då har man troligtvis missat väldigt mycket när det gäller säkerheten också, säger Martin Gustafsson.

Annons

Även den gamla julbelysningen behöver kontrolleras.  Det gör inget om den är gammal och ogjordad så länge den är hel, men om det finns sprickbildningar någonstans är det bara att kasta den.

Det kan också vara värt att successivt byta ut de gamla glödlamporna mot led-lampor. Energimyndigheten publicerade i dag sitt årliga test av julbelysning. Det visar att liknande produkter kan dra 20 eller 40 gånger mer el om de har glödlampor, jämfört med om de har led-lampor.

Läs ocksåTjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter matFlera sammansatta bilder av tingsrätten, en trappuppgång och två mörka silhuetter.

– Köper man nytt lönar det sig att välja alternativ där led-lampor ingår. Har man favoritstakar sedan tidigare går det utmärkt att byta lamporna mot mer energisnåla led-varianter, säger Sherwan Fatah, testledare på Energimyndigheten.

Led-lamporna är numera inte mycket dyrare än glödlamporna. Dessutom har de blivit bättre på att ge ett mysigt ljus. Ju lägre kelvin-mått på lampan, desto varmare ljus ger den.

Se energimyndihetens test här.

Annons

För den som pyntar sin balkong är det verkligt viktigt att bara använda slingor för utomhusbruk. Annars blir belysningen snabbt en ordentlig säkerhetsrisk, enligt Martin Gustafsson. Utomhusbelysning ska vara märkt med IP44 eller högre siffervärde. Det är också bra att koppla slingan till en jordfelsbrytare.

– Eftersom säkert 90 procent av hyreshusbeståndet inte har jordfelsbrytare kan det vara bra att köpa en portabel sådan.

Fakta: Säkra din julbelysning

Se efter att sladd och kontakt är hela och att det inte finns några sprickor.

Byt ut trasiga lampor om det går. Var noga med att de har rätt wattantal.

Släng ljusslingor med trasiga lampor om du inte kan byta ut dem.

Placera inte ljusslingor nära lättantändligt material.

Släck inte adventsljusstaken genom att halvt skruva ur en lampa. Använd strömbrytaren eller dra ur sladden.

Källa: Elsäkerhetsverket.

Läs också Tappade nyckeln och bröt sig in i egna lägenheten – döms: ”Sista utvägen” "Inte klokt": 888 kronor för att byta ett lysrör – värden backade och sänkte priserna Brister på Stensiken skapar otrygghet - Maritha: "Har inte varit i källaren på tio år"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.