Så gjorde Linda området Gruvlyckan i Karlstad tryggare
Hem & Hyra berättade i höstas nyheten om att det ska ordnas trygghetsvandringar för enbart kvinnor i bostadsområdet Våxnäs.
En av de som arbetar med trygghetsvandringarna är Linda Chebbi som nu är praktikant på Trygghetsgruppen i Karlstad. Detta sedan hon tillsammans med några andra kvinnor förändrade bostadsområdet Gruvlyckan i Karlstad och gjorde det tryggare.
Hon har kallats för Gruvlyckans hjälte, drottning och mamma.
– Jag har alltid haft bra kontakt med barn: gått fram och pratat och frågat hur de mår och kramat om dem.
Hon försöker lära de egna barnen vikten av att prata med vuxna.
– Om de inte vill prata med mig ska de prata med någon annan. Prata, prata, prata!
Och kanske var det samtalet som förändrade även Gruvlyckan i Karlstad? För där hade det gått så långt att polisen kom när vanliga sandlådebråk mellan barn togs över av föräldrar som börjat slåss.
– Barnen var ju kompisar igen nästa dag – men de vuxna slutade prata med varandra.
Linda och en annan mamma ordnade en resa till Liseberg och undrade först vad de gett sig in på. Där satt en hel buss full av grannar som inte pratade med varandra.
– På vägen ned stannade vi vid en rastplats som var så liten att alla var tvungna att sitta tillsammans och försiktigt började man prata med varandra. På vägen hem sjöng alla i bussen tillsammans.
Sedan dess kommer inte polisen längre för att vuxna börjat slåss efter barns bråk om spadar. Trygghetskänslan i bostadsområdet har ökat.
– Om man ser sju åtta personer stå tillsammans och prata är jag inte rädd att gå förbi längre. Jag vet vilka de är.
– Vi som bor här kan inte bo någon annanstans, säger hon. En av mina grannar brukar peka på kullen här ute och säga att hon ska begravas där.
Det mesta i Lindas liv krestar kring bostadsområdet Gruvlyckan. Hon ordnar gratis Zumbakurser för ungdomar i området. Och är ordförande i den lokala Hyresgästföreningen.
Kvällen innan vår intervju, en måndag, var typisk för Linda. Efter jobbet kallade hon och de andra i den lokala Hyresgästföreningen till sin årliga pizzakväll för ungdomar. Det kom 40 personer för att prata om hur de vill förbättra området. 30 av dem var ungdomar.
Ungdomarna fick föra fram önskningar om vad som skulle kunna göra området ännu bättre – och så fick de besök.
– Vi hade polisen där och vi pratade om snatterier. Det har blivit mycket mindre av sådant nu visade polisens statistik. Det är bra för ungdomarna att höra för det stärker dem. Men sker det ett snatteri, så får alla ungdomar i hela området skulden för det. Därför är det viktigt att prata om, säger Linda.