Annons

Sex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten

Avesta Lägenheten är nyrustad. Altanen och den lilla gräsplätten blir perfekt till sommaren. Men först ska Jim och Annika fira jul i sin nya lägenhet. Sex års kamp mot den gamla hyresvärden är äntligen över.
Foto: Mattias Frödén
Flytten till den nyrustade fyran i Krylbo blev ett rejält lyft för Annika Andersson och sambon Jim Jansson.

Decemberkylan biter våra kinder och snön ligger vit på den lilla gräsplätten på baksidan av huset. Solen, ljuset och värmen – allt det som krävs för att kunna känna gräset mellan tårna eller sträcka ut sig i en solstol känns tämligen avlägset.

Men det är ändå där vi börjar – på uteplatsen. Den som ramas in av ett nysnickrat, fint trästaket. Där altanen har höjts upp, fått nytt golv och på ett ställe försetts med ett litet tak som skydd för sol, vind och regn.
– Det blir perfekt att sitta här i sommar, jag längtar redan, säger Jim Jansson och ler.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Jim fullkomligt älskar julen, något som märks ganska tydligt när man går runt i lägenheten.

Silvertejpad träbit

Han men framför allt sambon Annika Andersson kämpade i sex år för att få hjälp med alla felen i sin förra lägenhet i det före detta äldreboendet i stadsdelen Skogsbo i Avesta. En bostad där skåp ramlade ner från väggen, golvbrädor låg lösa, luckor hade ramlat bort eller hängde på sniskan, där frysen och kylskåpet överhettades med jämna mellanrum.

Den första artikeln om Jim och Annika är en av årets mest lästa på hemhyra.se.

För att inte tala om den silvertejpade träbiten över eluttaget i köket som hyresvärden RM Bygg tyckte var en okej, om än temporär, lösning.

Till slut gav de upp för hjälpen kom aldrig, felen åtgärdades inte. Trots att de fick stöd och hjälp av Hyresgästföreningen när de i början av 2022 vände sig dit.

Läs ocksåJessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls"Kvinna som står lutad mot en vägg och tittar in i kameran.

I stället flyttade paret samt Jims söner Anton och Amadeus till en radhuslägenhet i en annan stadsdel, Krylbo.
– Vi flyttade in här den 19 oktober och stormtrivs verkligen, säger Annika.

Amadeus, 12 år, och Anton, 13 år, trivs väldigt bra i den nya lägenheten.

Nytt och fräscht

Visst, när hyresrabatten försvinner efter ett år blir boendekostnaden en tusenlapp dyrare jämfört med tidigare. Men det är det värt.

Annons

För familjen har flyttat till en fyrarummare där i princip allt är nytt och fräscht. Nymålat, nya tapeter, nya vitvaror och nya golv.
– Badrummet är väl det enda som inte är fixat precis nu. Men å andra sidan gjordes det för inte så länge sedan så det är ju väldigt fräscht, säger Jim.

Läs ocksåSopor täckte lägenheten – nu vräks kvinnan: "Omedelbar brandrisk"Tvådelad bild. Silhuett föreställande en kvinna plus en bild på skräpet som ligger överallt i hyresgästens vardagsrum.

På plussidan räknas också utrymmet i källarplanet som ska bli ett film- eller spelrum vad det lider.

Och som sagt, uteplatsen är inte heller så pjåkig.

Efter den första artikeln i Hem & Hyra har många personer hört av sig till Jim och Annika för att få veta hur det går för dem. ”Folk som jag inte ens känner har skrivit till mig och jag blir ofta stoppad på stan”, säger Annika.

Schyst hyresvärd

Deras nya hyresvärd är Krylbohus, fastighetsbolaget som satsat rejält på att rusta runt 700 lägenheter i området.
– Det måste jag få sagt att Krylbohus har varit väldigt schysta mot oss, så otroligt tillmötesgående, säger Annika.

Under ett par veckor hade de en hantverkare hos sig, inhyrd av Krylbohus, som fixade i ordning lägenheten.
– Han har varit fantastisk och lyssnat på våra önskemål. Efter allt vi har varit med om i den gamla lägenheten så är det som att han var vår räddande ängel, säger Annika.

Flytten har även fått positiva följder för hennes och Antons hälsa. Annikas astma är bättre, Antons ständigt rinnande näsa rinner inte längre och den envisa huvudvärken är borta.
– Anton sover mycket bättre här. Han sa till mig tidigare att ”nu sover jag ju till halv nio på morgnarna”, berättar Annika.

Annons
Millis, en av familjens två hundar, verkar också tycka att det nya hemmet är helt ok.

Saknar  älven

Problemen berodde enligt Jim och Annika på mögel i deras förra lägenhet.
– Vi kände inte lukten av mögel under tiden vi bodde där, den maskerades väl av alla andra dofter. Men när vi kom för att städa lägenheten och den var helt tömd på prylar så kändes lukten tydligt, säger Jim.

Han ser bara fördelar med flytten medan Annika ändå kan sakna sitt gamla område. Närheten till skogen och till Dalälven, alla små vägar och stigar där man kunde rasta hundarna Dotty och Millis. Här kan inte Krylbo riktigt matcha Skogsbo.

Ett litet urval av Jims alla julprydnader.

Redan innan paret flyttade var det klart att RM Bygg skulle fixa golven och byta ut köksinredningen i den gamla lägenheten. Men Annika grämer sig över att det ser ut som att den nu håller på att rustas rejält.
– Vi fick hela tiden höra att det inte fanns några pengar men när vi har flyttat så finns det tydligen, säger hon.

En upprättelse

Men när allt kommer omkring så är hon mer än nöjd med hur det har löst sig för familjen. Nu kan de för första gången på många år fira jul i en lägenhet de trivs i.
– Det kommer att bli så bra, säger Annika. Och nu känns det som att vi har fått lön för mödan – att vi har fått det så här fint nu känns som en slags upprättelse.

Lena Forsell Rehnblom, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen, var mycket engagerad i Annikas och Jims kamp mot den förra hyresvärden. Nu gläds hon åt att det har löst sig så bra för dem. ”Så härligt att höra, jag får rysningar”, säger hon.

Läs också Pojke föll sex meter när balkongen gav vika – hyresvärden dömd på nytt Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.