Annons

Örebro: Hyresgästföreningen flyttar in till stan – ”Ivriga”

Örebro Från stadens utkant till mitt i smeten. Nu flyttar Hyresgästföreningen till nya, moderna lokaler vid Stortorget i Örebro. ”Personalen ser verkligen fram mot det här”, säger flyttgeneralen Fredrik Wrang.
Bilden visar i huvudsak en del av en beige fasad. En röd pil visar på ingången till Hyresgästföreningens framtida lokaler.
Foto: Anna Rytterbrant
Hyresgästförening kommer från mitten av juni att husera i en nyrustad fastighet vid Stortorget i centrala Örebro.

I början av 2006 flyttade Hyresgästföreningen region Mitt in i det nuvarande kontoret på Väster i Örebro. Lokalerna är stora men inte särskilt funktionella. Det före detta bryggeriet har åtta våningsplan och personalen sitter uppdelad i olika sektioner av byggnaden.
– Lokalerna bidrar inte till naturliga möten, dialog och samarbeten. Det här blev ännu mer tydligt efter pandemin, när allt fler personer börjat jobba hemma. Därför är det numera än mer viktigt att man verkligen träffar kollegor när man väl är på kontoret. För vi vet att de här spontana mötena människor emellan ger bättre beslut, bättre sätt att jobba – en bättre verksamhet helt enkelt, säger regionens ledningssamordnare Fredrik Wrang.

Alldeles för stort

Till saken hör också att kontoret tappat en del tjänster vilket – tillsammans med hemarbetet – bidrar till att de nuvarande lokalerna helt enkelt är alldeles för stora. Det gamla stenhuset är heller inte optimalt när det gäller ventilation och värme. Högst upp i fastigheten kan det till exempel vara för kallt på vintern och för varmt på sommaren.

Emma Barthelsson och Fredrik Wrang, båda iförda skyddskläder och hjälm, står i lokalerna som byggs om.
Fredrik Wrang är Hyresgästföreningens flyttgeneral. Emma Barthelsson jobbar som byggprojektledare på Öbo.

För ett par år sedan började Hyresgästföreningen se sig om efter alternativa lokaler. Och snart är det dags – i mitten av juni går flytten till Stortorget i centrala Örebro. Här bygger kommunala Öbo om kvarteret Hållstugan – ett stort projekt som sträcker sig över fem år och innefattar bostäder, butiker, kaféer, restauranger och kontor.

Hyresgästföreningen kommer att hyra en 700 kvadratmeter stor lokal.
– Alla kommer att sitta på samma våningsplan. Men lokalen kommer att delas av med väggar, bokhyllor och skärmar så det kommer inte att bli som ett stort hav där alla sitter och jobbar på rad, säger Fredrik Wrang som håller i flytten.

Annons
En byggarbetare lägger blå skyddsfilm över det nylagda golvet.
Matthias Petersson lägger en skyddsfilm över det nylagda golvmattan.

Få medlemmar känner till

Det centrala läget gör det lättare att för medlemmar och förtroendevalda att besöka kontoret. Det kommer visserligen att bli svårare och dyrare att hitta en parkeringsplats. Å andra sidan är det mycket enklare att ta sig till centrum genom att åka kollektivt.

Elin Andersson, lokal ordförande för Hyresgästföreningen Örebro-Lekeberg.

– Jag tror kanske inte att så många medlemmar vet om att kontoret ska flytta. Men det lilla, lilla jag har hört är att: bra att det finns i stan! Det blir mer tillgängligt då, även om det samtidigt blir svårare att parkera, säger Elin Andersson som är ordförande för Hyresgästföreningen Örebro-Lekeberg.

Från början var tanken att det skulle bli ett aktivitetsbaserat kontor – det vill säga att de flesta skulle sakna en egen arbetsplats och ett eget skrivbord.

Men så blir det inte.
– Nej, när vi fick ritningarna insåg vi att vi faktiskt fick plats med ett skrivbord till var och en. Att alla får en fast arbetsplats uppskattas av personalen.

Annons
ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Ivriga att flytta

Förhoppningen är att de nya lokalerna ska bidra till ökad trivsel och bättre sammanhållning hos de anställda.
– Det är väldigt få negativa röster som har hörts bland personalen. De flesta är väldigt positiva och närmast ivriga att få flytta in.

Ökad kostnad

Kostnaden då? Ja, i dag betalar Hyresgästföreningen 1,7 miljoner kronor i årshyra. Nu höjs den summan med 400 000 kronor till 2,1 miljoner kronor.
– Hyran blir högre. Å andra sidan räknar vi med att driftskostnaderna för de nya lokalerna blir lite lägre. Till exempel kommer kostnaderna för städning att minska, säger Fredrik Wrang.

Fakta: Delar 50–50 på hyran

I fastigheten på Väster i Örebro jobbar 55 personer. Förutom personalen på region Mitts huvudkontor finns här en del av Hyresgästföreningens nationella servicecenter som sorterar under riksförbundet.
De nuvarande lokalerna är 1 700 kvadratmeter stora. Lokalerna på Stortorget är på 700 kvadrat. De kommer att delas lika mellan personalen på regionen och servicecenter.
I dag betalar regionen 70 procent av årshyran på 1,7 miljoner kronor. Servicecenter står för de resterande 30 procenten.
Efter flytten till Stortorget kommer årshyran på 2,1 miljoner att delas 50–50 mellan region Mitt och servicecenter.
Hyresgästföreningen region Mitt omfattar Södermanlands, Värmlands, Dalarnas och Örebro län.

Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Therese flyttade 500 meter - flyttfirman tog 9 timmar på sig och förstörde hennes möbler Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” De bygger bort bostadsbristen – för fåglar: "Roligt om vi fick hit en uggla" Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.