Så höjs studenthyrorna i Norrköping
Den kommunägda hyresvärden Studentbo, ett dotterbolag till Hyresbostäder, hyr ut 872 studentbostäder i Norrköping. I år begärde bolaget att få höja hyrorna med 1,5 procent, men efter förhandlingar med studentkåren kom de överens om en höjning på 1,3. För hyresgästerna innebär höjningen ett hyrespåslag på cirka 30–73 kronor i månaden.
— Vi har höjda kostnader för vatten, el och värme och det påverkar oss mycket. Det är stora ytor som vi värmer upp, men det är små ytor som vi hyr ut, förklarar Lars Sandell, verksamhetsansvarig på Studentbo.
Enligt Studentbo görs olika satsningar på att minska energiförbrukningen, bland annat ska solpaneler monteras på ett av bostadshusen.
— Vårt mål är att minska energiförbrukningen med 30 procent till 2020, förklarar Lars Sandell.
Årets hyreshöjning blir dock något högre jämfört mot förra året, då hyrorna hos Studentbo steg med 1 procent.
— Vi är ganska nöjda med resultatet, det är ingen jättestor höjning. Vi har som mål att höjningen inte ska variera för mycket mellan åren. Studenterna är korttidshyresgäster och då är det bra om det inte sker för stora förändringar på kort sikt, säger Annika Samuelsson, fastighetsansvarig på Kårservice, som förhandlar hyrorna på uppdrag av studentkåren.
I Linköping höjdes hyrorna hos Studentbostäder med 0,75 procent i år. Att studenthyrorna i Norrköping höjdes betydligt mer beror bland annat på bolagens storlek, förklarar Annika Samuelsson.
— Studentbo har cirka 900 lägenheter och Studentbostäder har 4 500, så bolagens storlek är en förklaring. Det är lite skillnader i de övergripande kostnaderna. Vi hade gärna sett att Linköping och Norrköping legat närmare varandra i höjning, men tyvärr lyckades vi inte nå ändå fram, säger hon.
Hyreshöjningen hos Studentbo träder i kraft den 1 juli.