HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Studenterna får höjda hyror

Norrköping Hyrorna hos Studentbo i Norrköping höjs i år med 2,1 procent. Det innebär ett påslag på cirka 100 kronor i månaden för den som hyr en etta.
Foto: Jenny Knutsson
Höjda hyror väntar studenterna som bor hos Studentbo i Norrköping.

Kommunägda bostadsbolaget Studentbo, med cirka 900 studentbostäder i Norrköping, begärde i år att få höja hyrorna med 2,5 procent. Men efter hyresförhandlingar med studentkåren landade höjningen på 2,1 procent.

För en student som hyr en etta med pentry och betalar 4 500 kronor i månaden innebär höjningen ett påslag på cirka 100 kronor. De nya hyrorna började att gälla från 1 juli i år.

Läs ocksåSvårt att få korridorer uthyrda - Studenter: "Sänk hyran"

— Vi tycker utfallet känns ganska rimligt. Höjningen på 2,1 procent följer kostnadsutvecklingen och det ränteläge som har prognostiserats, säger Ida Gröndahl, verksamhetsansvarig på Studentbo.

Hyresgästerna hos Studentbo får en något högre hyreshöjning än de som bor hos andra hyresvärdar i Norrköping, där merparten i år fick en höjning på 1,8 procent. Men enligt Studentbo beror det på att bolaget har högre underhållskostnader.

Annons

— Det blir lite mer slitage på våra lägenheter med all in- och utflyttning. Sedan har vi fler badrum på lite mindre ytor som ska underhållas, förklarar Ida Gröndahl.

Läs ocksåLivias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betalaLivia Jönsson står bredvid en buss. Hon har långt hår.

För närvarande är alla studentbostäderna uthyrda inför höstens terminstart på campus Norrköping vid Linköpings universitet. De som ännu inte fått en bostad bor på pendlingsavstånd eller i en tillfällig bostad och kommer kunna erbjudas en lägenhet inom de närmaste en till två månaderna, uppger Studentbo.

Campus Norrköping har cirka 5 500 studenter.

— Det är väldigt få som vi inte har hittat någon bostad till. Det är inte någon som är hemlös, förklarar Ida Gröndahl.

Efterfrågan på studentbostäder i Norrköping har sjunkit något de senaste två åren och beror på färre studenter vid universitetet.

Annons
Läs ocksåSå höjs studenthyrorna i Östergötland

— Det är ungefär samma efterfrågan som förra året och då hade vi ett lägre söktryck med cirka hundra färre studenter. Det har hållit i sig även i år, säger Ida Gröndahl.

Hem & Hyra har sökt studentkåren för en kommentar om hyrorna.

Läs också En tappad nyckel kan stå dig dyrt Gult ljus för Östergötlands studentorter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.