HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

En tappad nyckel kan stå dig dyrt

Östergötland 50 spänn i Mjölby eller 500 kronor i Norrköping. Kostnaden för en borttappad nyckel beror på var du bor. För ett låsbyte kan det handla om flera tusenlappar i skillnad.
Foto: Jakob Kindesjö
Vad en ny nyckel kostar beror på var du bor och vilken hyresvärd du har, visar Hem & Hyras kartläggning.

Att tappa bort nyckeln till lägenheten kan hända vem som helst, men hur stor kostnaden blir för dig som hyresgäst varierar stort mellan olika hyresvärdar. Det visar Hem & Hyras undersökning bland 17 privata och kommunala bostadsbolag i Östergötland och Gotland.

En ny nyckel eller nyckeltagg kan ­kosta allt från 50 kronor hos Bostadsbolaget i Mjölby upp till 500 kronor hos Studentbo i Norrköping. Att kostnaden ligger högre hos Studentbo, som hyr ut till studenter, beror på att bolaget ­använder ett särskilt låssystem.

Läs ocksåHans låsbyte kostade över 5000

– Det är en nyckel som har en tagg i sig och som man kan koppla till flera olika lås i huset. Nyckeln är dyrare, men å andra sidan behövs inget låsbyte om man har det systemet, förklarar Ida Gröndahl, verksamhetschef på Studentbo.

En förlorad nyckel innebär ofta krav på att låset byts ut, vilket betyder ytterligare en kostnad. Det kan handla om en eller flera tusenlappar beroende på hyresvärd, men även vilket hyreshus det rör sig om. Hos Gotlandshem kan ett låsbyte gå på allt från cirka 1 400 upp till 5 700 kronor beroende på var du bor.

Läs ocksåSvårt att få korridorer uthyrda - Studenter: "Sänk hyran"

– Det är självkostnadspriset vi tar ut för låsbytet. Att vi har det här spannet beror på att vi har så många olika fastighetstyper. Vi har hus från 1200-talet fram till 2018. Tumregeln är att ju fler cylindrar och nycklar du har desto ­dyrare blir det, förklarar Helena Olofsson, förvaltningschef på Gotlandshem.

Är det tydligt för hyresgästen vilka kostnader som gäller för ett visst hus?

Annons

– Det blir tydligt när hyresgästen hör av sig till oss. Då berättar vi vad det kostar och om kostnaden blir för stor erbjuder vi möjlighet till delbetalning, säger Helena Olofsson.

Läs ocksåBäst i hela landet – medlemmarna ökar i rekordfartBildmontage. Joel Ahonen, gruppchef för medlemsutveckling i region sydost, gläds åt ökande medlemsantal. Regionfullmäktige i Nässjö.

Tappat nycklarna? Lugn – följ våra tips!

Enligt Hyresgästföreningens jurist Ingrid Buskas är det inte självklart att det är hyresgästen som ska stå för kostnaderna.

– Det beror på omständigheterna, om man själv har varit vårdslös eller inte. Hyresvärden får inte heller ta ut mer än för att täcka de faktiska kostnaderna, säger Ingrid Buskas.

Om en eller flera nycklar försvunnit så nöjer sig alla bolag utom ett med att ­låset byts ut vid flytt. Boxholmshus vill ­däremot att det ska ske omgående.

– Så att ingen obehörig kan ta sig in i lägenheten. Det är en trygghetsfråga, säger Boxholmshus vd Fredrik Noaksson.

Från vänster: Ingrid Buskas, jurist på Hyresgästföreningen. Fredrik Noaksson, vd på Boxholmshus.

Han betonar att den här typen av ärenden hanteras i dialog med hyresgästen och att de flesta ändå vill att låset ska bytas direkt. Boxholmshus låter göra ungefär 20 låsbyten per år.

Annons

Kindahus erbjuder inte låsöppning utanför kontorstid, framför allt på grund av att det varit svårt att få hyresgästerna att betala.

– Det kostar oerhört mycket. Det är oftast både bättre och billigare att ta in på hotell en natt om man har låst sig ute, säger Kindahus vd Jan Skarin.

Däremot hjälper Kindahus egen personal till att öppna dagtid, utan kostnad. Den som vill ha hjälp att komma in i sin lägenhet måste kunna legitimera sig.

– Så att vi vet att det är rätt person som vi släpper in. Vi öppnar inte för någon som inte står på kontraktet, betonar Jan Skarin.

Läs också: Gunnars låsbyte gick på över 5 000 kr

Läs också Gotlandshem vill riva 148 hyresrätter – oroligt läge för hyresgästerna Radhusens dåliga brandskydd fixas inte - Hyresgästen Ida: "Det är katastrof"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.