Så mycket får ditt kvarter i fritidsmedel
1 juni 2011 kl 18:00
Uppdaterad 7 oktober 2014 kl 14:22
Jämtland
Liva upp området med en filmklubb, bussutflykt, surströmmingsskiva eller danskväll - och låt värden stå för notan. Så här mycket har bostadsbolagen i Jämtland och Västernorrland gett i fritidsmedel - se hela listan här!
Bostadsbolagen kan vara generösare än du tror. Många av dem öronmärker nämligen en slant, så kallade fritidsmedel, varje år som ska användas av hyresgästerna till gemensamma aktiviteter på området. Det kan vara fester, utflykter eller något annat som de boende på området vill göra eller köpa in.
Fritidsmedlen är till för alla hyresgäster, inte bara Hyresgästföreningens medlemmar. Men Hyresgästföreningen tecknar avtal och förhandlar fram fritidsmedel tillsammans med vissa bostadsbolag varje år.
Förutom dem finns det även många andra bostadsbolag, både allmännyttor och privata bolag, sätter undan pengar till fritidsaktiviteter i en pott som hyresgästerna får söka bidrag från.
Enda kravet brukar vara att man måste ha bildat någon typ av förening i bostadsområdet och det är också den som sedan beslutar om vad pengarna ska användas till.
Ylva Mikaelsson är ordförande i lokala hyresgästföreningen i Ängsmon utanför Östersund. Föreningen har valt att satsa mycket på ungdomsverksamhet.
–Vi gör allt möjligt! Vi har grillning, Ikearesor, halloweendisko, pysselkvällar, surströmmingsfester och pulkaåkning. Och lite bomöten emellanåt också förstås, berättar hon.
Aktiviteterna tror hon har haft en direkt positiv effekt på boendemiljön.
–Det var mycket inbrott och skadegörelse här tidigare och vi var tvungna att byta lås. När vi renoverade lokalen och satsade på ungdomarna har de fått annat att göra. Vi har faktiskt inte haft ett enda inbrott eller skadegörelse efter det, sedan 2003.
Att ge fritidsmedel är helt frivilligt för bostadsbolagen, men kan ofta vara en smart investering. Nöjda och glada hyresgäster ger bostadsområdet gott rykte och gör lägenheterna attraktiva. Blomstrar grannskapet, blomstrar affärerna.
Framförhandlade fritidsmedel 2011:
Ragunda Hyreshus 50 000 kronor
Timråbo 43 000 kronor
Solatum 53 000 kronor
Bräcke 100 000 kronor
Övikshem 50 000 kronor
Åfa 50 000 kronor
Härjegårdar 28 000 kronor
Krambo 100 000 kronor
Östersundsbostäder 241 608 kronor
Källa: Hem & Hyra
Fotnot: Även andra allmännyttor och privata bostadsbolag kan bidra med en slant till fritidsaktiviteter i kvarteret. Ring ditt bolag och kolla!