HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Gratis yoga ny veckovana på Högsbohöjd

Göteborg Svårt att få in motion i din vardag? Kanske kan du träna med dina grannar. Så tänkte hyresgästen Klara Copcutt, som nu ordnar gratis yoga i kvarterslokalen på Högsbohöjd.
En grupp grannar tränar yoga i Hyresgästföreningens lokal på Fredrikas gård på Högsbohöjd.
Foto: Linn Bergbrant
Kvarterslokalen ligger mitt bland gårdarna på Högsbohöjd. Att yogan finns så nära är avgörande för att komma iväg, säger flera av deltagarna. Passet på 75 minuter rymmer rörlighetsträning, styrka och en god portion avslappning på slutet. Allt är gratis.

Mörkret har sänkt sig för länge sedan. Inne i Hyresgästföreningens kvarterslokal på Högsbohöjd i Göteborg svävar en doft av rökelse. Gardinerna mot grannområdet Pennygången är fördragna.

Klara Copcutt har just börjat förvandla det stora rummet till yogasal. 40 stolar och ett antal bord ska bort. Måndagsyogan är hennes idé.

Läs ocksåOlofs cykel stals ur förrådet

– Jag har hållit på med yoga tidigare. Men när jag blev småbarnsförälder var det svårt att komma ifrån, ta sig iväg. Så jag ville göra träningen mer lättillgänglig, enkel och nära. Inte så dyr heller. Jag tänkte att det är säkert fler än jag som har samma behov.

Instruktör Anna Fölsch hjälper till att flytta undan stolar och bord inför passet.

Tjugo minuter i sju börjar de första deltagarna droppa in. Eva Olsson lånar en matta och förser sig med extra stödblock av kork ur materialskåpet. Hon hade aldrig tidigare provat yoga när hon kom hit första gången i höstas.

– Jag tycker att det är bra. Sedan är det väldigt svårt att göra vissa saker, men man lär sig och vänjer sig. Det är total uppmärksamhet på det man håller på med. Man kan släppa allting annat, säger hon.

Läs ocksåSå vanliga är cykelstölder där du bor – hela Hallandslistan

Samuel Sjunnesson har strosat hit från Annas gård, ett par hus bort. För honom är det premiär på hyresgästpasset, även om han har yogat förr.

– Det är toppen att det är precis här. Jätteskönt!

Till slut har tolv deltagare rullat ut sina mattor. Några ligger och blundar. Exakt klockan 19 stänger Klara Copcutt ytterdörren. Inga eftersläntrare tillåts.

Läs ocksåPolisen: "Det handlar om fastighetsägarnas goda vilja"
Grannyogan är en nybörjarklass där var och en väljer sin egen nivå.

Nu råder totalt fokus. Det är så tyst att man hör väggklockans visare hacka sig fram över urtavlan.

Att starta kvartersyoga var lätt, tycker Klara. Idén togs emot med öppen famn av den lokala hyresgästföreningen Klyvteglet, där Klara sedan i våras ingår i styrelsen.

– Har du en idé så vill vi höra, sade de. Så jag gav min kassör ett kostnadsförslag, och fick okej nästan direkt. Kul att mitt intresse fick plats. Det fick mig att känna mig väldigt peppad på att engagera mig, säger Klara Copcutt.

Hoprullade yogamattor
Inför starten i september köpte föreningen in 20 yogamattor och annat lånematerial. Lokal fanns ju redan.

Via bekanta anlitade Klara också en utbildad yogainstruktör, Anna Fölsch. Hon ser till att passet håller en lagom nivå oavsett förkunskaper. Ett par inlägg i områdets Facebookgrupp och en lapp i mataffären har räckt för att locka 15–20 deltagare varje måndagskväll. Att hushålla med den ideella kraften är viktigt.

Klara Copcutt.

– Man får göra enklast möjliga. Det ska inte vara något jobbigt, säger Klara.

I kvarterslokalen har deltagarna hunnit komma upp i ”Hunden”. De står på alla fyra som ett V, med händer och fötter i mattan, och strävar efter att få ner hälarna i golvet. Det går olika bra.

Tänd rökelse i elefanthållare.
Värmen stiger, tjocktröjor åker av. Susande andetag fyller det svagt upplysta rummet.

– Rulla upp, kota för kota, lotsar Anna Fölsch med mjuk röst.

Grannyogan fortsätter även i vår. Klyvteglets styrelse har fått blodad tand och överväger nu även andra hälsoinitiativ, säger ledamoten Susanne Dodillet.

– Vi har pratat om zumba till exempel. Vi har verkligen ansträngt oss för att väcka nytt liv i det här, och vill gärna utöka kvällsaktiviteterna.

Fakta: Yoga i Högsbo
  • Gratis för alla hyresgäster hos Poseidon på Högsbohöjd i Göteborg.
  • Bekostas av den lokala hyresgästföreningen Klyvteglet.
  • Måndagar klockan 19 i Hyresgästföreningens lokal på Fredrikas gård 1. Passet är 75 minuter.
  • Plats för 25 deltagare. Drop in, ingen bokning.
  • Ingen förkunskap krävs.
Fakta: Så fixar du grannpasset

Sträva efter minsta möjliga motstånd, och lägg ribban lågt. Gör det lätt för många att vara med.

Utgå från dig själv. Hitta ett upplägg som funkar både tidsmässigt och praktiskt. Förmodligen har andra ungefär samma förutsättningar som du.

Ta hjälp. Det blir mindre stressigt om ni är flera som kan turas om med förberedelser och annat praktiskt.

Fakta: Sök pengar till trivsel
  • Via Hyresgästföreningen kan du söka pengar till trivselaktiviteter i ditt bostadsområde.
  • Pengarna kallas fritidsmedel och tas från hyran, efter avtal med hyresvärden.
  • Villkoret är att alla hyresgäster i området ska kunna delta. Aktiviteten får inte bara rikta sig till medlemmar i Hyresgästföreningen.
Fakta: Andra sätt att träna ihop

Gym. Allt från ett gemensamt löpband i källaren till ett fullt utrustat gym med maskiner, vikter och bosubollar.

Löpning. Lättare att komma ut under det mörka halvåret om man får sällskap. Dela upp efter tempo om ni är många. Stavgång är ett lugnare alternativ.

Boule. Om det inte redan finns en bana så kanske hyresvärden kan tänka sig att anlägga en.

Läs också Juristens råd: "Man ska inte behöva stå ut med inbrott" Banken som får fart på barnen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.