Annons

Nedlagda skolor och sporthallar – så gör Norrland plats för ukrainska flyktingar

Vilhelmina Norrland kraftsamlar för att flyktingar från Ukraina ska få tak över huvudet. Nu vaskar bostadsbolagen fram boenden utanför kön. Men det är inte storleken på kommunen som avgör hur många som får plats.
Foto: TT Nyhetsbyrån
Boendeplatserna som anges på kartan är länsstyrelsernas officiella siffror från den inventering som gjordes i Sverige den 5 april 2022. Sedan dess kan fler boendeplatser ha tillkommit

Vilhelmina har cirka 6 600 invånare och har till länsstyrelsen angett att det finns 1 266 boendeplatser för flyktingar. Umeå, med nästan 130 000 invånare, angav vid samma tillfälle att de har 270 platser. Men det handlar om tillfälliga platser, inte långsiktiga bostäder, säger Hans Lindberg, kommunstyrelsens ordförande i Umeå.
– Vi räknar med att få ta emot omkring 1 300 flyktingar på lång sikt. Och vi har förberett för det. Siffran 270 speglar nog bara de akuta platserna.

Många platser i Vilhelmina

I Vilhelmina är de akuta platserna fler, 1 266 stycken. Kommunchefen Karl-­Johan Ottosson säger att kommunen inte har kapacitet att möta behoven från så många flyktingar på sikt, men man kan ordna platserna i ett över­gående skede.

– Visst kan vi ta emot flyktingar på längre sikt också. Men det antal platser vi meddelat länsstyrelsen är tillfälliga, säger han.
– Det är till exempel anläggningar i fjällen som inte används under sommaren, nedlagda skolor och sporthallar. Men vi är redo om behovet uppstår. Socialtjänst, skola och övriga delar av den kommunala verksamheten har med sig erfarenheterna från 2015 och är väl förberedda.

Hyr inte bara ut

De kommunala bostadsbolagen är också förberedda, visar en enkät Hem & Hyra genomfört. Krambo, i Kramfors, har hyrt ut ett 70-tal lägenheter till Migrationsverket. Hur många som faktiskt bor där har dock bolaget ingen uppgift om.

Annons

– Det är Migrationsverket som är hyresgäst. Det är de som vet hur många lägenheter som är bebodda nu, säger Krambos vd Per Eriksson.
– Men vi hyr inte bara ut. Vi samarbetar med kommunen och kyrkan för insamling av förnödenheter till exempel.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Stängt hotell öppnades

I Kiruna har stadsomvandlingen skapat ett boende med 180 platser. Det är Scandics hotell Ferrum som öppnats igen. Hotellkedjan har byggt en ny fastighet och LKAB tog över den gamla byggnaden i väntan på rivning. Men det är inte bråttom med rivningen och under tiden blev hotellet ett boende förberett för flyktingar.

Bostadsbolagen är förberedda och gemensamt är att det finns lägenheter, men det påverkar inte bostadsköerna. Det visar Hem & Hyras enkät till Norrlands hyresvärdar. Ett svar som kom från Luleå sammanfattar det väl.
– Det handlar framför allt om lägenheter som är tomma i väntan på underhåll. Det är lägenheter som fungerar under en kortare period, säger Lulebos vd Erik Öhrling.

Räknar med att de flesta återvänder

Vid den förra stora flyktingvågen i Sverige kom många för att stanna. Det var något som inte minst välkomnades av Norrlands inlandskommuner, som behöver inflyttning. Men den här gången är det ingen som räknar med att mer än ett mindre antal flyktingar stannar i Sverige.

Annons

– Det är klart att vi vill öka vårt invånarantal, det är alltid viktigt, säger Vilhelminas kommunikationsansvariga Emma Sandström.
– Men det är inget vi räknar med i det här fallet. Vi tolkar situationen som att de som kommer vill återvända när kriget är slut.

Det blev ett antiklimax

En del kommuner tog i från tårna när flyktingvågen var på väg. Det inventerades hur många platser som var möjliga och förberedelser för mottagandet inleddes. Men på vissa håll blev det ett smärre antiklimax när det visade sig att arbetsinsatsen inte motsvarade verkligheten. Nordmaling vaskade till exempel fram 264 platser, men det behövdes inledningsvis bara ett par lägenheter.
– Vi ställde i ordning ett stort antal lägenheter här i Nordmaling, säger LarsJonsson, fastighetsförvaltare på kommunala bostadsbolaget Nordmalingshus.
– Men det blev inget av det. Bara två av alla lägenheter vi hade fixat blev utnyttjande.

Fakta: Fördelningen av bostäder

På uppdrag av regeringen har länsstyrelserna inventerat vilka bostäder som finns i landets kommuner. Det är Migrationsverket som bestämmer när och hur många av dessa platser som de behöver.

Läs också Därför vill ukrainska paret stanna i Sverige: ”200 år av neutralitet” Bostad högsta prioritet för ukrainska flyktingfamiljen Roger Akelius stiftelse stöttar Ukraina: ”Jag är glad för alla miljoner jag blir av med” Parkourstjärnan Matar tog sig från Gaza till Kungliga Dramaten Ryskfödda Olga hjälper flyktingarna i Boden: "Vi är ett brödrafolk" Viktoria från Kiev bor i studentrum – så skapar värdarna rum åt flyktingar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.