Annons

Roger Akelius stiftelse stöttar Ukraina: ”Jag är glad för alla miljoner jag blir av med”

Nyheter ”Jag har blivit väldigt berörd av deras situation och vill hjälpa till”. Fastighetsmiljardären Roger Akelius drog igång en insamlingskampanj för att stötta det ukrainska folket. Hans stiftelse lovar att skänka lika många miljoner som hjälporganisationerna UNHCR och Unicef samlar in under mars.
Foto: Privat/Pixabay
Fastighetsmiljardären Roger Akelius har startat en insamling för att stötta folket i Ukraina.

I fredags var fastighetsmiljardären Roger Akelius i Göteborg och skulle åka till huset i Cypern med ett hyrt privatflygplan. Då ändrade han sig och drog igång en insamlingskampanj för Ukraina tillsammans med UNHCR och Unicef, berättar han i en intervju med Hem & Hyra.

– Jag har blivit väldigt berörd av deras situation och ville hjälpa. Första gången jag var inne i ett flyktingläger var i Libanon 1987 och det är stor skillnad på att se det på tv och vara inne i ett bombat hus där det bor människor. Man gråter och kan inte låta bli att hjälpa till, säger han som förklaring till att Akelius Foundation, som äger bostadsbolaget Akelius, skänkt pengar till hjälpprojekt sedan 1987.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Roger Akelius sällar sig därmed till andra fastighetsägare som bland annat Samhällsbyggnadsbolaget i Norden som också skänkt pengar till folket i Ukraina.

I insamlingskampanjen samarbetar Roger Akelius med UNHCR och Unicef, där Stiftelsen Akelius Foundation, lovar att skänka lika mycket som hjälporganisationerna får in under mars månad, något som Dagens Industri var först att rapportera om.

– Jag är glad för alla miljoner jag blir av med för det betyder att många har skänkt pengar, säger han.

Läs ocksåAkelius skänker 100 miljoner till flyktingbarn

”Man gråter och kan inte låta bli att hjälpa till.”

I en liknande kampanj för att hjälpa folket i Syrien så drog UNHCR och Unicef in 302 miljoner varpå Akelius Foundation skänkte lika mycket, totalt 604 miljoner samlades in.

– Jag hoppas att vi kommer att slå det rekordet nu och jag vore glad om vi kan skänka bort över 300 miljoner, säger han.

Läs ocksåAkelius har skänkt över en miljard till välgörenhet

Akelius Foundation tillgångar på cirka 80 miljarder kronor och 95 procent av dessa pengar ska gå till hjälpprojekt.

Annons

– Jag själv har kanske gjort av med en kvarts procent av vad jag tjänat och jag tror inte det är en bra idé att vräka pengar över sina barn, det förstör dem, säger han som förklaring till varför han vill skänka lite över 70 miljarder till välgörenhet.

Roger Akelius fyller 77 år i april och med åldern har funderingarna om vad han ska göra med sina pengar blivit allt viktigare.

– Jag har stöttat olika hjälpprojekt sedan 1987 och Akelius Foundation kommer att öka takten och skänka mer och mer framöver säger han.

Akelius var länge en av Sveriges största hyresvärdar. Men förra året kunde Hem & Hyra rapportera att Akelius sålde 28 776 lägenheter och lämnade hyresmarknaden i Sverige, Danmark och Tyskland.

”Ukrainas president är ett stjärnskott”

Idag har bolaget 18 000 lägenheter i USA, London, Paris, Kanada och Cypern. Under pandemin har han sett hur bolagets hyresgäster i USA har drabbats ekonomiskt.

– Vi har efterskänkt hyror för 200 – 300 miljoner kronor under pandemin för hyresgäster som förlorat jobbet och blivit fattiga.

Han befarar att den ekonomiska situationen kommer att förvärras i världen och tror att inflationen kommer att fortsätta vara hög. Att priserna stiger drabbar människor med lite pengar mer än andra.

– Risken är att de fattiga blir fattigare när priserna går upp men vi kommer att hjälpa till att efterskänka fler hyror om det är så att folk förlorar jobbet eller blir fattigare, säger han.

Annons

Roger Akelius är djupt oroade över världsläget och är rädd att det i värsta fall kan drabba fler länder än Ukraina.

– I Sverige har vi en känsla av att det här drabbar inte oss. Vi har ett välfärdssamhälle där vi är vana vid att samhället tar hand om men om Putin blir desperat kan han anfalla Finland och Sverige och då tror jag inte Nato kan hjälpa oss för då blir det världskrig. Putin struntar i vårt välfärdssystem, säger han.

Han är djupt imponerad av Ukrainas president Volodmyr Zelenskyj och att det har skapats en stor opinion mot Putin.

– Han är ett stjärnskott. Att han sa till Biden, ”Jag behöver ammunition inte skjuts”, det kommer att gå till historien. Det är fascinerande att vi på en vecka har lyckats ena hela Europa och andra länder mot Putin, det är en ljuspunkt i det här, säger han.

Vad ska du göra nu?

– Jag är kvar i Sverige en vecka till och har bland annat kontaktat Rotary för ett samarbete med att samla in pengar i Sverige till Ukraina, säger han.

Läs också Roger Akelius: ”Jag skäms för att jag inte gjort mer” Akelius lägenheter hyrdes ut till ockerhyror – hyresgäster kräver tillbaka 230 000 De vill sätta stopp för 650 nya lägenheter: "Folk är förbannade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.