Annons

Så ska poddande politiska motståndare lösa bostadskrisen

Vänersborg De är politiska motståndare men eniga om det här: "Fler bostäder behövs och framgång nås bara genom samtal". Möt de poddande politikerna Anna Jäderström (M) och Louise Åsenfors (S).
Foto: Karin Gistedt
De poddande politikerna Anna Jäderström (M) och Louise Åsenfors (S) tror på samtalet och fler bostäder som metod för att lösa bostadskrisen.

Utrustningen är på plats. Anna Jäderström och Louise Åsenfors sätter hörlurarna på plats och placerar sig rakt framför var sin mikrofon.

Det är dags för en ny inspelning av ”Vi pratar politik”, en podcast som fokuserar på samtal över partigränsen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi gör det här för att visa en annan, mer konstruktiv, sida av politiken. Det man ser i media är så polariserat. Politiker som inte svarar på varandras frågor. Som bara anklagar motståndarsidan för att ha fel. Vi vill visa att det politiska hantverket är så mycket mer, säger Louise Åsenfors, som tog initiativ till podden efter att ha gått en kurs i hur man publicerar ljudfiler på nätet.

Louise är 48 år och har varit aktiv socialdemokrat i över tjugo år. I dag är hon ersättare i fullmäktige i Västra Götalandsregionen samt lokalpolitiker i Uddevalla. Anna, som är 41 år, är politisk sekreterare för moderaterna i regionen och lokalpolitiker i Göteborg.

Annons

På forumträffen Agenda 2030 i Väst höll ni ett seminarium om bostadspolitik över partigränsen. Vad talade ni om då?
– Just om vikten av samarbete och om att förstå varandras perspektiv trots att man kommer från olika partier. Att vi har många gemensamma nämnare, trots våra olika partifärger, säger Anna Jäderström.

Läs ocksåNu kan lagen ändras – hårdare tag mot kriminella och deras föräldrarGunnar Strömmer, moderat justitieminister

Vilka är era gemensam nämnare inom bostadspolitiken?
– Att fler bostäder är viktigast för att lösa bostadskrisen, säger Anna Jäderström.
– Ja, men sedan skiljer vägen dit oss åt, säger Louise Åsenfors.

Berätta om era respektive vägar.
– För att få en fungerade bostadsmarknad måste det finnas olika typer av bostäder. Men för att få fart på byggandet behöver vi underlätta bygglovsprocesserna och detaljplansarbetet, säger Anna Jäderström.
– Först och främst måste det bli ett slut på att hyresrätten missgynnas skattemässigt jämfört med ägda småhus och bostadsrätter. Till exempel genom ränte- och ROT-avdrag. Sedan håller jag med om att byggprocesserna ute i kommunerna behöver förbättras, säger Louise Åsenfors.

Annons

Varför är det så svårt att få till en gemensam bostadspolitik i Sverige?
– Ja, varför? Kanske för att bostadspolitik är så svårt. Det gäller att få till ett fungerade samspel mellan politik och marknad. Det offentliga, alltså staten och kommunerna, har ett ansvar för att alla ska ha en trygg och bra bostad. Samtidigt tror väl ingen av oss på ett samhälle där staten styr allt. De privata företagen behövs och har löst många av våra materiella och sociala problem, säger Louise och skickar frågan vidare till Anna:
– Jag vet verkligen inte varför vi inte lyckats. Men jag håller med om att både den offentliga världen, som allmännyttan, och de privata aktörerna behövs. Och jag tror inte att marknadshyror eller social housing är någon lösning.

Läs ocksåDyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat"

Så vad är er lösning på problemet?
– Samtal. Över partigränser, mellan förvaltningar och olika beslutsnivåer, säger Anna Jäderström.
– Ja, och mindre prestige, säger Louise Åsenfors.

Läs också Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Åses stadsvandring blottlägger gränserna i Gränby

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.