Annons

Säkerheten kan bli en dödsfälla

Västra Götaland Lås, säkerhetsdörrar och grindar. Det ger säkrare boende, men kan bli en dödsfälla. Ambulansen stoppas och räddningstjänsten får inte bryta sig in om det inte brinner.
Foto: Jerry Lövberg
Säkra dörrar kan innebära livsfara om ambulanspersonalen inte kommer in.

Larmet går. Det kan handa om minuter för att rädda liv. Men så är grinden till gården låst, porten kodad och lägenhetsdörren av säkerhetsklass.

– Det har blivit allt vanligare med bommar, säkrare dörrar och lås ute i bostadsområdena, säger Björn Kalin, chef för ambulansverksamheten i NU-sjukvården i Trollhättan och Uddevalla.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Läs också: Låst entrédörr skapar oro för Eva-Lena

 

Allt fler bostadsbolag och bostadsrättsföreningar kontaktar ambulansen för att lämna taggar till dörrar och portar, berättar Björn Kalin. Men det är en lösning som inte fungerar.

Läs också“Det är jätteviktigt med trygghet och säkerhet”

– Vi vet ju aldrig vilken ambulans som rycker ut. Det kan vara ett larm i Lysekil, men en ambulans från ett helt annat område som kommer dit. Då skulle vi behöva ha 2 000 taggar i varje ambulans, säger Kalin.

 

Annons

När ambulanspersonal inte lyckas komma in till en nödställd kallar de på räddningstjänsten. Problemet är att det inte räcker.

Läs ocksåByta till säkerhetsdörrar kräver inte tillstånd

– Vi får inte bara bryta upp en dörr, även om det finns en sjuk människa innanför, säger Åke Berndtsson, chef för enheten beredskap vid räddningstjänsten i Norra Älvsborg, Närf.

Han förklarar att räddningstjänst och ambulans lyder under olika lagparagrafer. Att räddningstjänsten endast får bryta upp dörrar om det brinner. Annars krävs det tillstånd från polisen.

– I den bästa av världar finns polis, ambulans och räddningstjänst på plats. Vi bryter upp, ambulansen räddar och polisen bevakar. Så är det inte alltid.

Räddningstjänstens Åke Berntsson förstår att nya dörrar ställer till det för ambulanspersonal.

– På räddningstjänsten har vi verktyg som kan forcera de mest inbrottssäkra dörrarna. Vi över hela tiden på den här typen av scenarier. Så för oss är det inga problem. Men jag förstår om detta är ett bekymmer för ambulansverksamheten.

Har de säkrare låsen och dörrarna kostat liv?

Annons

– Det är svårt att säga, säger Björn Kalin på ambulansverksamheten i NU-sjukvården.

– Jag kan inte säga tvärsäkert att det inte gjort det. Men jag måste också säga att vi är något av fixarjockar, för att ta oss in genom låsta dörrar.

– Det brukar ordna sig, om vi så måste väcka ett helt hus för att ta oss in.

Enligt Björn Kalin hade det underlättat mycket om det funnits en samsyn och ett tätare samarbete mellan ambulans och räddningstjänst.

– Vi är i en startfas där målet är att få till ett avtal mellan räddningstjänsterna om att de ska bistå med hjälp att ”forcera dörrar”, men det kommer att ta tid att lösa, eftersom vi styrs av olika lagar, säger Björn Kalin.

Läs också 300 försökte men ingen kunde stoppa renovering Mannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadestånd Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.