Annons

Byta till säkerhetsdörrar kräver inte tillstånd

Nyheter ​Hyresgästerna protesterade förgäves mot att värden vill byta till säkerhetsdörrar och samtidigt höja hyran.Dörrbytet har så liten betydelse för lägenheternas bruksvärde att det inte kräver hyresgästernas tillstånd.

​När en privat fastighetsägare i Göteborg ville byta ut samtliga 33 lägenhetsdörrar till säkerhetsdörrar protesterade hyresgästerna. Förutom en hyreshöjning på 85 kronor skulle detta innebära att brevinkasten försvann och det skulle installeras postfack och tidningshållare i husets entré.

Sju hyresgäster vände sig till hyresnämnden för att få frågan prövad. Nämnden konstaterade att bytet av dörrar har så liten påverkan på lägenheternas bruksvärde att det inte kräver hyresgästernas tillstånd. De 85 kronorna i hyreshöjning är en summa som slagits fast vid en tidigare prövning.

Annons
ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

En hyresgäst överklagade till hovrätten. Han hade redan bytt till brandskyddsklassad och godkänd säkerhetsdörr och hade därför ingen lust att byta dörr igen och dessutom få en hyreshöjning.
Värden ville å sin sida ha en enhetlig standard i huset, dessutom kände värden inte till vilken kvalitet hyresgästens dörr var av.

Hovrätten gör samma bedömning som hyresnämnden och ger fastighetsägaren rätt att byta till säkerhetsdörrar.

Annons
Läs också Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Så mycket får värden snoka för att upptäcka svartuthyrning – och här går gränsen Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Pojkvännen sålde knark från lägenhet – nu riskerar kvinnan vräkas Hans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.