Annons

Låst entrédörr skapar oro för Eva-Lena

Trollhättan Porten är låst och det krävs nyckel för att öppna. Det oroar cancersjuka Eva-Lena Carl i Trollhättan. Behöver hon ambulans måste hon ta sig ner två trappor för att öppna dörren.

Eva-Lena bor i kvarteret Björnen i centrala Trollhättan. Där har den kommunala värden Eidar satt in lås i entrédörren. Dörren hålls låst dygnet runt.

Lägenheten ligger på andra våningen. Eva-Lena är sjuk i cancer vilket gör att hon, vid ett fall, löper stor risk att råka ut för frakturer. Något som skulle innebära att hon inte kan ta sig ner för att öppna dörren.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Hade vi haft kodlås kunde jag lämna koden om jag tvingas ringa efter ambulans, säger hon.

Hon har behövt akut ambulansvård. Då hade lyckligtvis hennes dotter en reservnyckel och kunde släppa in sjukvårdarna i huset, trots låsta dörrar.

– Det var ren tur att hon hade varit här tidigare på dagen och fått med sig nyckeln, säger Eva-Lena.

Läs ocksåByta till säkerhetsdörrar kräver inte tillstånd

Läs också: Säkerheten kan bli en dödsfälla

Lyckligtvis är kvarteret Björnen ett område med god gemenskap. En granne i huset mitt emot har nyckel till Eva-Lenas lägenhet och port. Något som kan bli hennes räddning i en akutsituation.

Annons

– Jag förstår att en del grannar tycker att porten behöver vara låst under natten. Personligen hade jag känt mig mer trygg om dörren varit öppen eller hade ett kodlås.

Läs också"En jätteförsämring för hyresgästerna"

Eva-Lena Carl önskar också att låset i entrédörren satt lite lägre ner. Detta eftersom sjukdomen gör att hon har svårt att få kraft i handen i den höjd som vredet sitter på idag.

– Den lokala hyresgästföreningen har försökt hjälpa mig och föreslog eidar att testa kodlås i vårt hus.

– Svaret blev då att det var för dyrt att installera här, säger hon.

Nu hoppas Eva-Lena att hon ska få en annan lägenhet i huset intill, där det finns både kodlås och hiss. En förändring som skulle ge ett orosmoln mindre i sjukdomen.

– Det skulle underlätta mycket för mig och kännas säkrare, säger hon.

Annons

Fastighetsägaren Eidar säger att den som vill ha lås med portkod kan få det, men det innebär en hyreshöjning.

Stefan Jansson som är fastighetsutvecklare i det kommunala bostadsbolaget Eidar säger att man är öppen för att diskutera lösningar:

– Men då ska hyresgästerna vara medvetna om att det blir en standardhöjning som ger högre hyra. Det är förhandlat med Hyresgästföreningen.

Stefan Jansson säger att bolaget är medvetna om att säkerhetsdörrar kan försvåra för räddningspersonal i akuta lägen och att det hela tiden är en balansgång där rädslan för inbrott går emot rädslan för att räddningspersonal inte kan ta sig in.

– Det är en svårlöst fråga, som tyvärr inte jag har svaret på, men det finns i vårt medvetna. Det är olika önskemål om säkerhet, men vi har inte tittat specifikt på vilka problemen är, säger han.

Läs också 500 brottsutsatta hyresgäster får gratis säkerhetsdörr Färre lägenhetsinbrott första halvåret När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.