Annons

Sänkt hyra för privata hyresgäster

Östersund Även de hyresgäster som bor hos privata hyresvärdar i Skellefteå och Östersund kan få sänkt hyra på grund av vattenparasiten.

Branschorganisationen Fastighetsägarna rekommenderar sina medlemmar i Östersunds kommun att ersätta de hyresgäster som drabbades av cryptosporidium i kranvattnet. Men bara om hyresgästerna själva begär det.

– Vi anser att de privata hyresgästerna bör ha samma villkor som de kommunala hyresgästerna även om vi i grund och botten tycker att det är fel att privata hyresvärdar ska betala för något som vi inte kunde påverka, men eftersom det finns en tingsrättsdom att förhålla sig till så följer vi den, säger Thord Modén, Fastighetsägarna MittNord, till Sverige Radio P4.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det var i slutet av november som Tingsrätten beslutade att Östersundshem ska ersätta sina hyresgäster genom en sänkning av hyran med fem procent under de fyra månader som parasiten cryptosporidium hade smittat kranvattnet. Detta sedan en enskild hyresgäst, med hjälp av Hyresgästföreningen, stämt Östersundshem.

De privata hyresvärdarna anslutna till Fastighetsägarna äger sammantaget cirka 5000 lägenheter om alla deras hyresgäster begär ersättning kommer det, enligt P4, att röra sig om totalt cirka tre miljoner kronor. Fastighetsägarna överväger att eventuellt att stämma Östersunds kommun och begära ersättning för de sänkta hyrorna.

Annons

Även Skellefteå drabbades av parasiten, även om parasiten aldrig kunde konstateras i kranvattnet utan endast i avloppsvattnet. Skellefteå kommun tog dock det säkra före det osäkra och uppmanade till kokning av allt dricksvatten.

Läs ocksåGrannen rökte – kvinnan deponerade hyran: "Stridsåtgärd eller för att trakassera"

– Så länge det finns en rekommendation från kommunen som innebär att man bör koka dricksvatten finns ett hinder eller men i nyttjanderätten som ger hyresgästerna rätt till hyresnedsättning. Men frågan är inte rättsligt prövad i Skellefteå, och fallet där är ju annorlunda mot Östersund där förekomst av parasiten konstaterades i dricksvattnet, säger Johanna Moberg, jurist hos Fastighetsägarna MittNord.

Annons

Fastighetsägarna MittNord vill i dagsläget dock inte ge samma rekommendationer till sina medlemmar i Skellefteå utan avvaktar ett beslut i Fastighetsägarnas lokala styrelse.

Läs ocksåNästa års hyror klara för Hallstahems hyresgäster

Vattenkokningen i Skellefteå pågick i fem månader från april till september 2011. Hyresgästföreningen ämnar driva samma process om ersättning i Skellefteå som i Östersund.

Läs också Nya hyror i Jämtland från 1 februari Lägre hyror tydligaste effekten av investeringsstödet Missnöje med nya privathyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.