Annons

Hyresvärd om mystiska fläckar: Finns inget som heter häxsot

Helsingborg Sebila Vickelli menar att det svarta på väggar och tak är häxsot. Enligt hyresvärden finns inget sådant fenomen utan det är hennes eget fel. Nu ska Svea hovrätt besluta vem som har rätt.

På den ena sidan av salen sitter fastighetsägaren Mikael Zetterman och hans två juristombud. På den andra sidan hyresgästerna Sebila Vickelli, Marie Hansen och deras ombud från Hyresgästföreningen. Det är förhandling i Svea hovrätt som för dagen lånar in sig på Helsingborgs tingsrätt. Anledningen är ett överklagande av hyresnämndens beslut att Kronosund i Laröd AB ska åtgärda sot som finns på väggar och tak i hyresgästernas lägenheter. Ett sot som har kommit att omnämnas som häxsot eller hexesot.

– Det finns inget vedertaget begrepp som heter hexesot, det är inget annat än sot, slår ombudet Anna Thorén fast i sitt slutanförande och fortsätter förklara att det är hyresgästerna själva som måste ha orsakat det. Sot kommer alltid av någonting som har brunnit.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningens jurist Karin Nilsson är av en annan uppfattning. Det som klibbar sig fast på hyresgästernas väggar är inte sot från något som har brunnit utan så kallat häxsot, eller som det heter på engelska black magic dust. Små partiklar som av någon anledning rör sig för långsamt och istället för att ventileras ut fäster på olika platser. Det är inte klarlagt exakt varför det uppkommer.

Hovrätten och de tvistande parterna besökte tre lägenheter i Laröd.

Tidigare på dagen har rätten gått syn i tre lägenheter i Laröd i Helsingborg. I den ena har de sett någon enstaka svart fläck i ett badrum, i en annan lite mer svart på väggar och uppe i taklister. I en tredje, Sebila Veckellis, i stor omfattning, till och med i kylskåpet.

– Det är snuskigt där jag bor, psykiskt påfrestande, berättade Sebila Vickellis för rätten.

Annons
Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

Förhandlingarna har pågått under två dagar. Fastighetsägaren har berättat om att den på flera olika sätt vid olika tidpunkter har undersökt de aktuella lägenheterna. Den har visat att det inte är något fel på ventilationen, värmen eller något annat byggnadstekniskt. Slutsatsen är att det måste vara hyresgästernas fel. Sot uppkommer vid förbränning av något slag. Rökning, levande ljus och oljelampor nämns.

Fastighetsägarsidan visar bilder på en gillestuga där den öppna eldens spjäll har glömts att öppnats. Bilderna visar hur sot från röken lagts sig på väggarna på samma sätt, menar man, som sotet i de aktuella lägenheterna.
– Jag har oerhört svårt att tänka att detta skulle bli vårt fel, husen fungerar, menade Mikael Zetterman.
Fastighetsägarsidan ifrågasätter också hur hyresgästerna har anmält sotet/svärtan eller rättare sagt att de inte gjort det när de skulle.

Marie Hansens badrum.

Marie Hansen tycker om värme- och stearinljus.
– Men efter att jag blivit beskylld för det här har jag nu mest batteridrivna ljus.
Sebila Vickellius säger att hon kan tända något enstaka levande ljus på helgerna.

Hyresgästföreningen menar att hyresgäster i normal omfattning ska kunna tända ljus. Det ska ventileras ut och inte fastna i möbler eller på väggar. Den anser att den har lagt fram bevis, även vetenskapliga för att det handlar om häxsot. Hyresgästernas beskrivningar stämmer in på fenomenet. Det förekommer fläckvis, vid spik och skruv, är oljigt och på byggplattor som är kallare.

Sabina Vickellis fick sin lägenhet ommålad 2010 och ett/två år efteråt började det svarta dyka upp. 2016 hade det blivit riktigt illa. Marie Hansen flyttade in 2014 och påpekade redan då problemet.

Annons

Innan förhandlingen avslutas påminner rättens ordförande om att hovrättens beslut kommer att pröva hyresnämndens beslut, inget annat. Det vill säga om det är hyresvärdens ansvar att åtgärda det svarta på väggarna.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Planerat beslut i målet är 18 december, men kan skjutas fram om rätten anser att den behöver mer tid.

Förhandlingen är över och nu är det bara för hyresgästerna att vänta och se om hyresvärden åläggs att göra någonting åt ”sotet” i deras lägenheter.

Inför förhandlingen menade Hyresgästföreningen att beslutet kan bli prejudicerande. Mer om det här.

Fakta: Häxsot

Kemisk svärtning, hexesot, black magic dust, fenomenet med den svarta, oljiga beläggningen som dyker upp på ytor i bostäder har många olika namn. Det som skiljer häxsot från vanlig svärtning är att det uppstår under en förhållandevis kort period.
Enligt en tysk studie, där 1 000 boende som hade problem med svärtning deltog, uppstod 92 procent av fallen av häxsot under uppvärmningssäsongen. I 86 procent av lägenheterna förekom häxsotet i nybyggda eller nyrenoverade lägenheter. Svärtningen var oftast mest tydlig i vardagsrummet.
I Norge, där många fall av häxsot konstaterats, uppger branschorganisationen Boligprodusentene att bland annat kemikalier i byggmaterial samt dålig ventilation är möjliga orsaker till häxsot.
Källa: Boligprodusentene, Salthammer 2011

Läs också Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.